Чи не буде у Козятині колапсу з вивозом сміття через брак палива?

Чи не буде у Козятині колапсу з вивозом сміття через брак палива?
  • Останнім часом в нас, як і в багатьох інших містах України, спостерігається дефіцит бензину.
  • Через це сміття із сіл громади і навіть приватного сектору Козятина поки що не забирають.
  • Яка ситуація із вивозом побутових відходів із контейнерів, які стоять по місту — дізнавались наші журналісти

Наприкінці лютого, коли почалося повномасштабне вторгнення, сміття з сіл Козятинської громади перестали вивозити. Мешканців про це одразу попередили і попросили вибачення за тимчасові незручності. Минув час і в другій половині березня вивіз сміття із сіл відновили. Періодично приїжджав транспорт «Чистого міста» і забирав побутові відходи відповідно до графіку — в одних селах щотижня, в інших — раз чи декілька разів на місяць. Та минуло півтора місяці і ситуація, яка склалася наприкінці лютого-початку березня повторилася.

У четвер, 5 травня мешканці села Козятина, як завше, приготували сміття і стали чекати машину, яка його забере. Адже четвер — саме той день, коли за графіком вивозять побутові відходи. Чекали-чекали, а машина так і не приїхала. За кілька днів у Телеграм-каналі «Чистого міста» повідомили, що вивіз сміття тимчасово призупинено не лише з сіл Козятинської громади, а й з приватного сектору міста. Причина у дефіциті палива.

 

Відео дня

Із пальним на заправках останнім часом справді скрутно. У цьому переконалися наші журналісти минулого тижня, коли об’їздили всі АЗС міста. На деяких автозаправних станціях в продажу було пальне лише одного виду, на деяких бензину взагалі не було. На деяких заправляли лише спецтранспорт, на деяких обслуговували приватні автомобілі, але лише за наявності картки лояльності.

Через дефіцит пального як міська, так і обласна влада закликала людей за можливості не користуватися автівками. У четвер, 5 травня в облдержадміністрації відбулася нарада. на якій обговорювали ситуацію, що склалася довкола браку палива. Згодом на сторінці очільника Вінницької ОДА Сергія Борзова опублікували допис з цього приводу.

Дефіцит палива виник у країні з декількох причин. Перш-за все, через те, що ворог атакував Кременчуцький нафтопереробний завод. Підприємство не працює з 24 квітня, після того, як потрапило під ракетний обстріл рашистів. Саме Кременчуцький завод дозволяв нам забезпечити власні потреби у паливі. По-друге, наші морські порти заблоковані, а тому потрібно по-новому налагодити шляхи постачання палива з-за кордону.

«Перше і головне — логістика постачання пального таким чином, щоб завозилось якнайбільше з Європейського Союзу. Це залежить не тільки від рішень держави, але й від рішень самих постачальників пального. Дефіцит має бути покритий.

Уряд шукає баланс між інтересами трейдерів, рівнем ціни на пальне й інтересами споживачів.

На жаль, в умовах війни і скорочення економічної активності немає джерела, з якого можна було би дотувати знижену ціну на пальне.

Поки триває війна, першочергово будуть забезпечуватись пальним наші захисники — Збройні Сили України та всі, хто задіяний у збереженні життя і в порятунку людей.

Також Уряд робитиме все необхідне, щоб пального вистачало для критичних галузей економіки, зокрема для аграрного сектору», — йшлося в дописі.

 

Прогнозують, що за тиждень-другий ситуація покращиться і пальне з’явиться у достатній кількості. Але поки маємо те, що маємо і допоки дефіциту палива не ліквідують, сміття із сіл і приватного сектору не вивозитимуть. Додамо, що там побутові відходи забирають безконтейнерним способом, тобто баків для сміття немає, люди просто виставляють пакети на вулицю у той день, коли має бути машина. Натомість біля багатоповерхівок в різних мікрорайонах Козятина стоять баки.

Чи не вплине дефіцит пального на вивіз сміття із контейнерів, які стоять по місту, ми поцікавилися в Андрія Корнійчука, начальника Управління житлово-комунального господарства. За його словами, МАЗи, які забирають сміття із баків, продовжують регулярно їздити і не зупинялися жодного дня. У першу чергу вивозять тверді побутові відходи, за наявності пального забирають ПЕТ-пляшки і папір.

— За можливості коли люди бачать, що баки переповнені, нехай почекають, щоб вони звільнилися, щоб кидати сміття всередину, а не ставити біля контейнерів, тому що коти і собаки розтягують це все, — додає Андрій Корнійчук.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up