Чи працюватиме цьогоріч «Пролісок»?

Чи працюватиме цьогоріч «Пролісок»?
Таким було закриття табірної зміни у «Проліску» минулого року. Тоді заклад відновив роботу після року перерви. Фото з групи «Оздоровчий табір «Пролісок» у Фейсбук
  • Через повномасштабну війну заклади освіти мусили повернутися до режиму «онлайн».
  • Чи запрацюють школи і дитячі садочки в новому навчальному році — поки невідомо.
  • А що буде з дитячими оздоровчими таборами? Чи відчинять вони свої двері для дітей — дізнавалися наші журналісти

Літо у самому розпалі. Чимало батьків у цю пору відправляють своїх дітей до оздоровчих таборів, та події останніх кількох років вносять свої корективи навіть у режим роботи таких закладів.

Першим викликом для літніх таборів став коронавірус. Коли до України прийшла пандемія і ввели жорсткий карантин, табори вирішили не відкривати, аби не наражати здоров’я дітей на небезпеку. Коли ж ми призвичаїлися жити у нових умовах, а карантинні обмеження послабили, деяким оздоровчим закладам для дітей дозволили роботу.

Торік свої двері для юних гостей відчинили п’ять літніх таборів у Вінницькій області. Серед них був і «Пролісок» — єдиний дитячий табір на теренах колишнього Козятинського району, який впродовж багатьох років радо приймає відвідувачів.

Відео дня

Зазвичай заклад працює у дві зміни — перша у червні, друга — у липні. За цей час діти встигають не лише оздоровитися і знайти нових друзів, а й добряче повеселитися, тому що для хлопців і дівчат влаштовують різноманітні квести, ігри, змагання, свята. Втім цьогоріч через повномасштабну війну, яка триває вже п’ятий місяць, «Пролісок» не відчинить свої двері для юних мешканців колишнього Козятинського району. І на те є об’єктивні причини.

— Для того, щоб працювати, є дуже багато на сьогоднішній день вимог, — пояснює Олександр Бортник, директор комунального закладу оздоровлення і відпочинку «Пролісок» Самгородоцької сільської ради. — У першу чергу — це бомбосховище. Коли лунає сирена тривоги, діти повинні бути всі в бомбосховищах. А нині лунає тривога ледь не через кожні півтори-дві години. Це не відпочинок, тому що зараз тривога буває і вночі, і вдень, діти повинні сходити в бомбосховище.

Споруди для укриття на території закладу немає. Є лише підвальне приміщення у головному корпусі. Втім воно не пристосоване для перебування дітей. Адже щоб звичайне підвальне приміщення стало спорудою для укриття, воно має відповідати конкретним вимогам.

— У сховищі має бути туалет, каналізація, водопостачання, вентиляція, — продовжує директор закладу. — І навіть якби табір працював, стосовно цього об’єкта мала б бути не лише наша комісія колишнього району, а й вінницька.

Минулого року на табірній зміні в «Проліску» оздоровлювалося 144 дитини. Щоб облаштувати укриття на таку велику кількість осіб, потрібні чималі кошти. А їх немає. І проблеми з фінансуванням — друга причина, через яку табір цьогоріч не працюватиме.

— На сьогоднішній день всі прекрасно розуміють, що в державі немає коштів, — каже Олександр Бортник. — Немає коштів на зарплати людям. Тому нашиму ОТГ цього року не до оздоровлення дітей. Краще ці кошти направити на фінансування армії і на забезпечення наших військових. Багато батьків дзвонили, питали, чи ми працюватимемо, але за рахунок 50–60 осіб ми не можемо запустити табір. Це об’ємна робота. Я цілком розумію, що ОТГ Махнівки, Глуховець, Козятина не зможуть дітей оздоровлювати в тій кількості, яка зможе нам забезпечити роботу, як у попередні роки були. Тому що все впирається в кошти.

Це вже вдруге за останні два роки «Пролісок» пропускає сезон. Вперше це було у 2020-му, коли почалася пандемія коронавірусу.

— Тоді була небезпечна ситуація, ми один рік не працювали, — додає Бортник. — Минулого року ми працювали, але також було слабенько. Одну зміну тільки працювали. А цього року вирішили, що краще не ризикувати. Хоча дуже багато наших клієнтів, які по п’ять, по шість років до нас їдуть, дзвонили, питали, яка ситуація, але ми прийняли рішення, що краще не працювати. Тут школи не знають чи підуть з першого вересня на стаціонар. Хоча школа — це ж не табір, це вночі не прилетить. А у нас же діти цілодобово.

Додамо, що така ситуація не лише із нашим «Проліском». Чимало інших дитячих оздоровчих таборів на Вінниччині цьогоріч теж не працюватимуть, з тієї ж причини — у закладах відсутні споруди цивільного захисту. Навіть у Вінниці наразі відчинилися не усі літні табори.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up