Чи роблять щось, щоб собак на вулицях Козятина стало менше?

Чи роблять щось, щоб собак на вулицях Козятина стало менше?
У цієї дівчинки, яку ми зустріли на вулиці, на вусі немає кліпси. Значить вона ще не стерилізована
  • Останнім часом козятинчани скаржаться на те, що на них кидаються безпритульні собаки.

  • Що роблять для того, щоб контролювати популяцію безпритульних тварин?

  • І як поводитися, щоб на вас не напав пес?

  • Поговорили про це із козятинським ветеринаром

Минулого тижня ми розповідали про те, що козятинчанку покусали безпритульні пси, коли вона верталася додому ввечері. Після зустрічі із чотирилапими у жінки на нозі залишилося два величезних садна. Новина викликала цілий шквал емоцій у читачів. І це не дивно, адже безпритульні собаки — вічна тема для Козятина.

Не багато, не мало, цілих чотири десятка коментарів залишили користувачі соцмережі Фейсбук під новиною про те, що жінку покусали собаки. Між деякими читачами навіть виникла дискусія. Люди розділилися на два табори. Одні виступили на захист безпритульних чотирилапих і намагалися довести, що проблема в самих людях, які викидають як цуценят, так і дорослих собак. Інші висловлювали своє обурення тим, що вуличних чотирилапих підгодовують. А були й такі, які закликали до радикальних дій.

Безпритульних собак у місті дійсно чимало. Поки що контролюють лише популяцію тварин на вулиці, про що нам минулого тижня говорили в Управлінні житлово-комунального господарства. Чотирилапих відловлюють, стерилізують, а потім повертають назад на вулицю. Тому що іншого виходу наразі просто немає — притулку для тварин у нас нема.

Відео дня

Чи стерилізують собак зараз, ми запитали у ветеринара Олександра Болгарського. Саме з ним Управління ЖКГ уклало договір на відлов і стерилізацію безпритульних тварин на території Козятинської територіальної громади.

За словами Олександра Болгарського, від початку цього року поки відлов і стерилізацію не проводили. Причина у тому, що тендер на послуги провели лише на початку березня, а сам договір, за даними системи електронних закупівель, уклали тиждень тому.

— З наступного тижня я почну робити стерилізацію, — каже ветеринар. — Взагалі то я вже зробив до десяти тварин. Це я робив на свій страх і ризик, бо це все кошти. Безкоштовно мені ніхто не дає ні наркоз, ні шовний матеріал, ні інші матеріали.

Якщо попередні роки у нас стерилізували лише собак, то цьогоріч стерилізуватимуть також і котів. А за минулий рік простерилізували 220 песиків. Та чому ж їх не стає менше на вулицях? Причина зрозуміла — люди не стерилізують своїх домашніх улюбленців, а коли ті приводять потомство, викидають цуценят на вулицю. Часто густо кидають напризволяще і дорослих собак, які також не стерилізовані. Виходить замкнене коло — безпритульних чотирилапих стерилізують, але на вулицях постійно з’являються нові і популяція вуличних тварин збільшується. Це ж підтверджує і ветеринар.

— Навіть в центрі міста я зачистив минулого року повністю, жодної не було не стерилізованої тварини, минуло не багато часу, буквально до двох тижнів — і вже більше десяти собак, — каже Олександр Болгарський. — Я знов їх всіх зробив. Минув місяць — вже 10–15 нових. Тобто їх просто вивозять.

Запитали ми також у лікаря поради, як поводитися, щоб собаки не нападали.

— У жодному разі не потрібно бігти, — наголошує Олександр Болгарський. — Зупинитися, підняти руки і все — собака теж зупиниться. Або просто ігнорувати, не дивиться в бік собаки. Вона гавкне два-три рази і відійде, їй буде не цікаво. А коли вже людина починає відмахуватися, чи, не доведи Господи, ногою махати чи щось жбурляти, то собака стає ще агресивнішою. А вони — тварини, які живуть у зграї. Можуть підключитися ще одна, дві чи три. Дуже часто люди самі провокують тварин — кидають якісь камінці, палки. Це я, принаймні, бачив не раз.

— А як бути велосипедистам? — запитуємо ветеринара.

— Треба хоча б зупинитися і не їхати, — відповідає ветлікар. — Поговорити, але не кричати. Спокійним голосом сказати щось на кшталт «маленький» чи «хороший». Всі люблять ласку, ніхто не любить негативу.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up