Чи варто святкувати Новий рік та Різдво під час війни: думки психологів

Чи варто святкувати Новий рік та Різдво під час війни: думки психологів
  • Війна триває. Чи маємо ми право готуватися до новорічних свят у такий складний час?
  • З одного боку, так хочеться відчути радість та подарувати її близьким.
  • З іншого — почуття провини перед тими, хто постраждав більше, перед захисниками та українцями на окупованих територіях з'їдає зсередини. То як бути?

Нервова система на грані у більшості українців. Переслідує стрес та втома. Однак попереду зимові свята, а отже чи варто відзначати зимові свята в умовах війни?

Ось що стосовно цього думають українські психологи.

Відео дня

Моменти радості дають стимул боротися далі

«Радість — одна з базових емоцій людини, і потреба в її відчутті в нас живе з народження. З якими б складними обставинами не зіштовхнулася людина з дитинства, радість — це те, що несвідомо штовхає її приймати ті рішення, які збережуть її життя. Так вже запрограмований наш мозок, він постійно потребує і шукає стимулів, і саме радість є найприємнішою й найбажанішою в отриманні емоцією», — Марина Журбенко.

Збереження новорічних ритуалів під час війни — вкрай важливе для дітей

«Якщо людина потрапляє у кризову ситуацію, травматичні події, то насамперед її потрібно звідти забрати. І в безпечній ситуації потрібно разом пошукати для неї звичні в житті особливості поведінки. Тому якщо ви разом з дітьми оте звичне, традиційне підготування до ритуалу переходу з одного року в інший застосуєте, то мислення дитини буде тільки вдячне. Бо для неї ці приємні опорні схеми життя будуть давати можливість адаптуватися до того мінливого, непередбачуваного, але реального майбутнього в нашій країні на зараз», — Майя Грещук.

Не святкувати — нормально. Зробіть цей вибір, прислухаючись до себе

«Не обов’язково він (новорічний настрій, — ред.) має бути. Зараз багато горя й болю навколо кожного з нас. Тому силою притягувати відчуття свята не варто. Думаю, для людини, яка такого святкового настрою не має, буде найкращим просто дозволити собі відчувати те, що відчуває, прислухатися до власних душевних потреб. Можливо, зараз всередині багато болю, переживань та страждань. Про яке тоді святкування може йтися?» — Катерина Клюшниченко.

А як ви ставитеся до святкування різдвяно-новорічних свят під час війни? Пишіть свої думки у коментарях. Нам цікава ваша думка.

 

Читайте також:

 У «Вінницяобленерго» запровадили функцію перегляду планових та аварійних відключень. Інструкція

Вижити без зв’язку: чи працюють поради

Додаткові «опції» поліції — пункт незламності та дублювання «Повітряної тривоги». Як це працює у Козятині?

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Тетяна Костюк-Канєвська

    🤔 Святкувати обов'язково❗
    А от як саме святкувати , це вже інше питання.
    Життя триває і воно непередбачуване.
    Для когось це будуть останні новорічно--різдвяні свята в їхньому житті...😌
    Хтось вперше зустріне це свято в родині , після тривалої розлуки . Комусь нарешті  за довгий час стане тепло і святково  після лікарняних палат. То чому ми повинні нехтувати  такими чудовими святАми ворогові на втіху?
    Відважні  захисники відвойовують  не тільки свободу і незалежність нашої країни, а й кожну мирну щасливу хвилину нашого життя. Наші будні і святкові дні. Точно знаю, що вони будуть тільки раді , якщо народ України буде  достойно і чинно святкувати
    Новий рік і Різдвяні святА.
    З вдячністю і вірою в Перемогу України.💙💛
  • Інна Кириєнко

    Я вважаю що всі хочуть новорічних свят,але під час війни в кожного свій вибір.
    Кожна родина по можливості може зробити це свято вдома,але не забувати що поруч живуть люди які  вже втратили на війні рідну людину і поставитися до них з повагою не робити гучних гулянь.
    Трішки з повагою ставитися до тих людей які не мають змоги купити для своїх дітей подарунків, зробити свято навіть вдома бо втратили все, а інші відразу виставляють в соцмережі.
    Я думаю все залежить від самих людей їхнього ставлення і бачення того що робиться на сьогоднішній день.
    Але знаю точно що в кожної родини є лише одне бажання,щоб скоріше закінчилася війна,щоб наші Захисники повернулися додому живі та здорові 🙏🇺🇦.Ми українці ми сильні, завдяки нашим Захисникам буде перемога!!! Мабуть і тоді будемо святкувати і не забувати хто вже віддав своє життя за для цієї перемоги.

keyboard_arrow_up