Чи виконує наш народний депутат обіцянки?

Чи виконує наш народний депутат обіцянки?
Петро Юрчишин. Джерело фото видання «Калинівка City»
  • Аналітичний портал «Слово і діло» перевірив, чи дотрималися усіх своїх обіцянок депутати-мажоритарники, які представляють інтереси Вінницької області.
  • У списку є Петро Юрчишин, народний обранець, що пройшов за нашим округом на позачергових виборах 21 липня 2019 року.
  • Що виконав депутат, а які обіцянки залишились на папері і чи пообіцяв він більше, ніж його попередник?

На позачергових парламентських виборах 2019 року за право представляти 13 округ боролися 12 кандидатів. Нагадаємо, що до цього мажоритарного округу входять Козятин, Калинівка та Хмільник.

Петро Юрчишин був одним з тих, хто подав свою кандидатуру. Йшов на вибори самовисуванцем. Виграв, набравши 36,41 % голосів на свою користь.

У Козятинському районі Петро Юрчишин отримав перемогу у 29 селах із 69-ти. Найбільшу підтримку одержав у Молотківцях (50,98 %), Селищі (55,29 %), Королівці і Прушинці (56,06 %), Красному (56,72 %), а рекордні 87,88 % — у Малій Клітинці. У Молодіжному розділив перше місце із Олександром Реп’яхом, а на спеціальній виборчій дільниці у Туберкульозній лікарні — разом із Юрієм Максименко.

Відео дня

У самому Козятині ситуація із підтримкою була значно гірша. Юрчишин переміг лише на одній виборчій дільниці — у Центральній районній лікарні.

Обіцянки: очікування і дійсність

Аналітичний портал «Слово і діло» перевірив, чи виконали народні депутати від округів Вінницької області свої обіцянки. Згідно з аналізом, Петро Юрчишин дав 37 обіцянок. А виконав із них 11.

Зокрема, проголосував за зняття депутатської недоторканності, допоміг облаштувати оздоровчо-реабілітаційний центр для воїнів АТО/ООС у Хмільнику, надав фінансову допомогу для лікування дитини в Індії, сприяв розширенню мережі ФАПів у селах (за його сприяння відновили ФАП у Немиринцях Козятинського району), підтримав Хмільницьке об’єднання учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, сприяв відкриттю соціальних магазинів у Хмільнику, де можна придбати молокопродукти зі знижкою.

Сім обіцянок залишились обіцянками. Законопроект про право відкликати депутатів не запроваджений, так само, як і законопроекти, за якими громада може погоджувати кандидатів на керівні посади на місцях і вимагати дострокового звільнення чиновників. Також народний обранець не сприяв ухваленню закону про заборону монополії аптечних закладів. У жовтні 2018 року в інтерв’ю УНН Петро Юрчишин сказав, що збирається написати законопроект про заборону продажу снеків дітям до 16 років, проте цього також не зробив.

Решта обіцянок у процесі виконання. Зокрема, дієвий закон про імпічмент Президента, створення нових робочих місць, скасування пільг і привілеїв для депутатів та чиновників, скасування недоторканності суддів, створення інтерактивних класів у школах, недопущення скорочення вчителів та закриття шкіл.

Зауважимо, що «Слово і діло» враховувало не лише обіцянки Петра Юрчишина із передвиборчої програми, а й ті, що він писав на своїй сторінці у Фейсбук чи казав під час інтерв’ю журналістам.

Також враховувалися обіцянки, які Юрчишин давав у своїй передвиборчій програмі 2014 року. Адже у 2019-му він пройшов до Верховної ради не вперше. На парламентських виборах 2014 року він переміг, змінивши у кріслі народного депутата Миколу Катеринчука.

А що було у попередника?

На сайті «Слово і діло» ми знайшли також аналіз обіцянок попереднього депутата від нашого округу, Миколи Катеринчука. Він переміг в окрузі № 13 на парламентських виборах 2012 року. До цього був депутатом трьох скликань.

Микола Катеринчук. Джерело фото видання «Фокус».

Як вказано на порталі «Слово і діло», Катеринчук дав 23 обіцянки. Виконав 7 з них. Зокрема, не виходив із фракції «Батьківщина», оприлюднював у ЗМІ декларацію доходів та видатків, продовжував соціальну програму «Народний адвокат» (його офіс був також у Козятині), підтримав законопроект «Про статус народного депутата України» щодо обмеження пільг.

Решта обіцянок, а саме 16 залишилися на папері. Наприклад, Катеринчук не голосував за закон про імпічмент Президента, бо ці законопроекти знімали з розгляду. Також народний обранець обіцяв підтримати законопроект про кримінальну відповідальність за кнопкодавство, але проект закону відхилили і зняли з голосування. Не забезпечив Микола Катеринчук і безкоштовну юридичну допомогу власникам земельних ділянок. Не вніс він і законопроект щодо встановлення однакових правил для нарахування пенсій. Також він обіцяв скоротити вдвічі витрати на обслуговування органів державної влади, чого також не відбулося.

Зазначимо, що мажоритарний округ № 13 Катеринчук представляв всього два роки — до жовтня 2014-го. На позачергових парламентських виборах він програв Петру Юрчишину з різницею у 3,5 %.

Новий рік — нові кадри

У 2020-му році у команді Петра Юрчишина сталися кадрові зміни. Його помічницею у Козятинському районі працювала Лілія Крилова. На початку цього року (15 січня) вона подала декларацію перед звільненням.

На сайті НАЗК ми знайшли також декларацію Ярослава Бабчинського як кандидата на посаду помічника-консультанта народного депутата України. У електронному документі будь-яка інформація про майно та доходи відсутня.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up