Чи захочуть селяни платити за сміття, яке раніше вивозили безкоштовно?

Чи захочуть селяни платити за сміття, яке раніше вивозили безкоштовно?
  • Минулого тижня в кабінеті заступника міського голови по ЖКГ Андрія Корнійчука відбулася робоча нарада з приводу вивозу побутових відходів від домогосподарств сіл, які утворили Козятинську міську територіальну громаду.

У нараді взяли участь спеціалісти з благоустрою Козятинської міської ради, головні бухгалтери комунального підприємства «Чисте місто», управління ЖКГ та старости Махаринецького, Сестринівського та Кордишівського старостинських округів.

Радитись в кабінетах добра і корисна справа. Ми з цього приводу хотіли почути точку зору людей. Картина така: селяни сердяться, що про нараду за вивіз сміття вперше чують і дізнаються від журналістів. 

– Перед тим, як їхати в Козятин, нові-старі сільські керманичі повинні були зустрітися з нами. Про що говорити, коли ми не знаємо, хто у нас той староста, – кажуть мешканці Кордишівського напрямку. – Це перед виборами до нас майже кожен день приїздили. Тепер знати нашу думку їм не треба. 

Відео дня

– Старости, які зберегли свої посади, прийдуть з нами по новому знайомитись і поставлять перед фактом, що треба укласти договір з «Чистим містом» і за вивезення сміття потрібно платити, – висловлюють своє занепокоєння селяни Махаринець. Почувши думку селян, ми повертаємося до наради. Міський голова Тетяна Єрмолаєва ініціювала графік вивезення побутових відходів від всіх 14 сіл, які влилися у склад Козятинської міської територіальної громади. Спеціалісти з благоустрою і керівники міста мали спільну думку, що вивезення побутового сміття від домогосподарств сіл громади – проблема  актуальна і потребує вкрай швидкого реагування. У жодному з сіл централізована система вивезення побутових відходів не налагоджена, тому іноді сміття викидається на узбіччя доріг, в полях, лісах чи на околицях населених пунктів. А так не повинно бути. Вирішення цієї проблеми — довгоочікуване і давно назріле, – наголошували вони

Дійсно, по селах побутові відходи кожен тиждень не вивозились, але села до об’єднань в ОТГ в смітті не потопали. За словами сельчан, вони відносили домашній непотріб на сміттєзвалища чи контейнери. При наповненні ємностей сільські голови організовували вивіз сміття.  З сіл, у яких ми побували, незадоволені ситуацією зі сміттям були  тільки в селі Козятині. Там, за словами людей, вони чекали на сміттєвоз один раз на 2 тижні. 

– Платили за таку послугу 45 гривень на квартал. Тільки з 4-го кварталу вивіз сміття припинили і немає такої послуги по сьогоднішній день. Поїдьте до «Валянського містка», де хатина, в якій ніхто не живе, і побачите, скільки люди туди пакетів сміття знесли, –  констатувала факт сельчанка Галина.

В зимову пору проблеми майже не виникає, а влітку люди не можуть сміттєвоза дочекатися. Питання вивозу сміття жителі села Козятина ставлять на третє місце, після малих зарплат та жебрацьких пенсій і захмарних тарифів. В інших селах люди занепокоєні в першу чергу станом доріг, автобусним сполученням, весняно-польовими роботами, високими тарифами на енергоносії. А ще їх цікавить, що буде з землею і культурою на селі. 

Вивіз побутових відходів – захід потрібний, кажуть селяни. Але платити по 16.30 з людини вони не збираються. 

Іншої думки були ті, що радились у міськраді. З цього приводу сказав своє слово головний ЖКГівець Андрій Корнійчук. Він пояснив, що згідно зі статтею 35-1 Закону України «Про відходи», усі власники домогосподарств, орендарі, укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату послуг та забезпечують роздільне збирання побутових відходів. 

– Норму закону про роздільне збирання побутових відходів в обов’язковому порядку необхідно доносити до мешканців сіл, підприємців та фермерів, що здійснюють свою діяльність на теренах громади, – наголосив Андрій Корнійчук і додав: – Збереження навколишнього середовища – не другорядне питання. Вимоги сучасного життя налаштовують нас на раціональний підхід до механізму збирання сміття.

На нараді всі положення узгодили, тепер старости старостинських округів у своїх селах проведуть зустрічі з людьми, проінформують їх про укладання договорів з надавачем послуг з вивезення твердих побутових відходів.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (10)
  • Читач78

    згідно зі статтею 35-1 Закону України «Про відходи» https://kodeksy.com.ua/pro_vidhodi/statja-35-1.htm - немає слів "всі усі власники домогосподарств, орендарі, укладають договори з виконавцем послуг", зато є "Житлові масиви і внутрішньодворові території, дороги загального користування та інші об'єкти благоустрою населених пунктів, а також місця проведення масових заходів обладнуються контейнерними майданчиками, урнами для побутових відходів." Тож поки що це нагадує видурювання грошей. І для заключення договору в селі вимагають домову книгу, паспорт і індіфікаційний код. І погрожують, що тим хто не склав з ними договір будуть штріфи. А отже працюють по схемі шахраїв: "пресуй, налякай, обдури"

  • Наталья Денисевич

    В сільські посадки сміття завозять з міста. В селі проблеми зі сміттям в багатоквартирних будинках.Майже всі  власники приватних садиб утилізують своє сміття безвідходно .Тому платити нема за що.  Але, якщо по нормах закону, примусять платити ,то тільки тоді, коли будуть стояти сміттєві баки такі ,як у місті Козятин.Ми ж одна громада !.(  Махаринці.)
  • Ольга Пирогова

    Я особисто за вивіз сміття,але мене цікавить є такі" люди"у яких сміття не має воно в посадках,в лісах,як з ними.

    Ольга Пирогова reply Ольга Пирогова

    Оксана Савчук пробували ц не

    Оксана Савчук reply Ольга Пирогова

    Ольга Пирогова відслідковувати і пояснювати, так, щоб дойшло
  • Михайло Дусанюк

    А чи  хочете  ви...   заступники міського голови ЖКГ, чистити дороги в цих  селах,  мабудь забули  що це ОТГ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування проекту «Пліч-о-пліч» photo_camera 19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:13 Знову дощі та сильний вітер: Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 13:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up