Чим буде займатися громадська рада

Чим буде займатися громадська рада
Фото зі сторінки Козятинської міської територіальної громади у Фейсбук
  • У грудні минулого року при виконавчому комітеті Козятинської міської ради створили громадську раду.
  • Що це таке, хто туди потрапив і для чого ця рада потрібна — пояснюємо простими словами

Наприкінці жовтня 2022 року Козятинська міськрада анонсувала на своєму офіційному сайті створення громадської ради. Спочатку утворили ініціативну групу у складі шести осіб, яка займалася підготовчим процесом — визначила спосіб та термін подання документів від представників громади, охочих потрапити до громадської ради, розглядала заяви та призначила установчі збори, на яких мали обрати членів цієї громадської ради.

За тиждень до Нового року, а саме 23 грудня, вищезгадані установчі збори відбулися. Як відомо з протоколу засідання, до участі у зборах подали заяви представники від 12 різних громадських організацій та інших інституцій громадянського суспільства, втім до засідання допустили лише 11 осіб. Натомість одній громадській організації відмовили, але, що це за організація і з якої причини отримала відмову — не відомо, тому що у протоколі цієї інформації не вказали.

Кількісний склад громадської ради затвердили у межах 35 осіб. Це — максимальна кількість, дозволена законодавством. Та позаяк ініціативна група отримала значно менше заяв, то і людей у громадській раді буде менше ніж 35.

Відео дня

Хто увійде до новоствореної громадської ради — обирали шляхом голосування. Усі 11 кандидатур, які подали свої заявки, підтримали. Тож у громадській раді матимемо саме 11 осіб. Серед них два представника релігійних громад. Це Віра Глущенко, голова релігійної громади Церкви Християн Віри Євангельської «Спасіння», а також Роман Масира, настоятель Храму Святого пророка Іллі Православної церкви України. Від спортивних організацій маємо три представники. Це Руслан Гуменюк, керівник громадської організації «Футбольний клуб «Леви», Анна Сас, заступниця голови громадської організації «Спортивний клуб «Тако», та Володимир Добржанський, керівник громадської організації «Футбольний клуб «Локомотив», який також очолює «Чисте місто». Ще по одному представнику буде від ветеранських організацій: це Валентин Драмарецький (заступник голови громадської організації «Козятинська міськрайонна організація Української спілки ветеранів Афганістану») та Віра Казмірчук (керівник Козятинської районної організації «Захист дітей війни»). Також до громадської ради потрапив Микола Машевський, заступник голови Козятинського громадського об’єднання «Союз Чорнобиль України», Наталія Машталер, заступниця голови громадської організації «Територія добра» та керівник громадської організації «Козятинська нова громада» Вікторія Нечипорук. Натомість від залізничників буде лише один представник — Володимир Горбатюк, голова профкому локомотивного депо. Додамо, що Вікторія Нечипорук та Віра Глущенко входили до ініціативної групи.

Головою громадської ради шляхом голосування обрали Вікторію Нечипорк. На посаду заступника спершу запропонували кандидатуру Руслана Гуменюка, втім він заявив про самовідвід, тому заступником обрали Володимира Горбатюка. Таким буде склад громадської ради на найближчі два роки. Такий орган формують при виконкомі Козятинської міськради не вперше, але новий склад затверджують вперше, відколи влада змінилася.

До кінця місяця громадська рада має зібратися на своє перше засідання і затвердити план роботи на поточний рік. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року, громадська рада має сприяти участі громадян в управлінні державними справами. Простішими словами, вона забезпечує зв’язок між громадою і владою.

Громадська рада подає на орган виконавчої влади пропозиції щодо: 

Також громадська рада має збирати, узагальнювати та подавати на орган виконавчої влади пропозиції громадськості щодо вирішення питань, які мають важливе суспільне значення і моніторити, чи враховує орган виконавчої влади пропозиції та зауваження громадськості. Про свою діяльність громадська рада має звітувати кожного року.

 

Читайте також:

У Козятинській громаді діє програма підтримки для мешканців, які потребують багатовартісного лікування

На фінансування козятинських ОСББ виділили три мільйони гривень

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Геннадий Ткачук

    А чому в цій новообраній громадській раді не має представника від від організації ветеранів ТГ,чорнобильців ліквідаторів ,військових пенсіонерів і ветеранів МВС ,пенсіонерів і ветеранів залізниці ,спілки мисливців і рибалок ,сільхозвиробників ,ГО захист тварин «Сиромашка та інші ,-це найбільші громадські організації а їх представників не має.Громадьска рада своїми повноваженнями  майже зовсім не впливає на ситуацію в громаді ,а така ,як кажуть під себе і подавно .Все ж бажаю їй себе як найкраще проявити ,бо там бачу є поважний мною В.Драмарецькийзавжли активна в спілкуванні В.Глущенко але чогось дуже сумнівніваюсь ,бо все що не роблять в громаді профспецки приводить до руїни громади .Доречі на сайті ТГ в грудні 22 було написано ,що В .Глущен.ко голова громадської ради ,а зараз вже інша людина .Дивина …Але чого це я так здивувався ,тут 3 рік у громади очі от здивування збільшуються ,бо так непрофесійно керувати можуть тільки навмисно .
  • Саня. Татьянчук

    Красти гроши
  • Михайло Дусанюк

    А громадська рада,  знає про існування  ОТГ, ми об'єднались задля побудови кращого життя (міста і мера) а села обіцянки на виборах (де  обговорювання в якій громаді?) все під себе і для себе- Українська стратегія...
  • Валерій Трушевський

    Вітаю всіх ще 35 дармоїдів яких будуть утримувати за наші податкі

keyboard_arrow_up