Чим будуть займатися старости Козятинської громади?

Чим будуть займатися старости Козятинської громади?
  • Відповідно до адміністративної реформи, усі сільські ради нашої ОТГ приєднаються до міської ради, натомість створяться старостинські округи, де будуть старости.
  • Міська рада вже прийняла документ, який визначає повноваження старост.
  • Які вони матимуть права й обов’язки, які видаватимуть довідки, а за чим доведеться їхати з села в місто?

Адміністративна реформа у розпалі. Вже почався процес реорганізації сільських рад. Разом з тим поки що не визначені межі старостинських округів, проте на останній сесії міська голова Тетяна Єрмолаєва сказала, що їх орієнтовно буде 2–3 на всю Козятинську громаду. А це значить, що один старостинський округ об’єднає в середньому 5–7 сіл. Для порівняння, поки діє стара система, одна сільрада на території нашої ОТГ об’єднує два, щонайбільше три села.

Претенденти на посаду старост поки теж не відомі, та вже відомо, які в них будуть повноваження. На останній сесії, яка відбулася 10 грудня, депутати міської ради прийняли «Положення про старосту». Саме цей документ визначає, чим буде займатися староста, а чим ні.

Робота з людьми

Староста буде представляти інтереси мешканців сіл свого округу у виконавчих органах міської ради. Він буде проводити прийом громадян. Жителі сіл зможуть подавати йому пропозиції з різних питань, що стосуються життя округу (ЖКГ, соціальна сфера, культура, тощо) і ці пропозиції староста буде передавати Міській раді та виконкому.

Відео дня

Староста допомагатиме жителям із підготовкою документів, що подаються до органів місцевого самоврядування. Зокрема, із заявою до міської голови, її заступників чи інших посадових осіб місцевого самоврядування можна буде звернутися до старости. А вже староста ці заяви передаватиме в Козятин.

Староста буде проводити загальні збори та громадські слухання і контролюватиме, чи виконуються рішення цих зборів. А також звітуватиме про свою роботу перед мешканцями округу не рідше одного разу на рік.

Робота в громаді

Староста зможе вносити пропозиції щодо діяльності органів виконавчої влади на території свого округу. Він контролюватиме, як використовуються об’єкти комунальної власності сіл округу і братиме участь у підготовці рішень, що стосуються спільного майна, але остаточне рішення, що робити з тим чи іншим комунальним майном, прийматимуть депутати міської ради.

Староста контролюватиме стан благоустрою сіл свого округу і буде підтримувати його в належному стані. Крім того, він контролюватиме дотримання громадського порядку в своєму окрузі і те, чи виконуються в селах правила з питань благоустрою, забезпечення чистоти і порядку, торгівлі на ринках та інших правил. Але визначати ці правила буде міська рада.

Фінанси

Староста братиме участь у підготовці проекту бюджету. Але є одне але. Бюджет буде спільний для усієї Козятинської ОТГ. Тобто, у сіл вже не буде окремих бюджетів. Тому староста лише даватиме пропозиції, що стосуються фінансування конкретно його округу. Натомість бюджет будуть затверджувати депутати міської ради на сесії. Проте бюджет на 2021 рік, швидше за все, прийматимуть без пропозицій старост. Адже старостинські округи і старости досі не визначені, а новий бюджет Козятинської громади мають прийняти до кінця 2020 року. Тому, ймовірно, бюджет на наступний рік і старост будуть затверджувати на одній сесії.

Також староста зможе подавати пропозиції до проекту Стратегії розвитку громади та інших програм, але лише з тих питань, що стосуються його округу.

Довідки

Староста вестиме діловодство, облік і звіт, а також передаватиме документи до архіву. Він вестиме господарський облік на території свого округу і буде виконувати обов’язки адміністратора.

Староста зможе видавати мешканцям сіл і юридичним особам, зареєстрованим у селах округу, довідки:

  • про склад сім’ї;
  • про місце проживання;
  • про осіб, які перебувають на утриманні;
  • про утримання допоміжного господарства;
  • про здачу в найм житла;
  • про догляд за дітьми чи людьми похилого віку;
  • про вирощування сільськогосподарської продукції;
  • про засвідчення особи при втраті паспорта;
  • характеристику.

Також староста зможе засвідчувати підписи громадян, але без вчинення нотаріальних дій. Тому якщо мешканцям села треба буде засвідчити документи нотаріально, доведеться їхати до Козятина. Саме через цей пункт на сесії, де приймали положення, виникло жваве обговорення. Тому що за старою системою сільський голова міг засвідчувати документи і копії замість нотаріуса.

— Бабуся за 85 копійок робить у сільській раді, а буде ходити за 750, за тисячу заповіт робити? Це вже не лицем до людей, — сказала депутатка Тетяна Катеризюк, голова Козятинської сільської ради кількох скликань.

До Козятина доведеться їхати не лише у тому разі, якщо виникне потреба звернутися до нотаріуса. Ще одна послуга, яку не надаватимуть в селі на місці — реєстрація місця проживання. Для цього треба буде звертатися в Центр надання адміністративних послуг, що в Козятині. Міська голова Тетяна Єрмолаєва сказала під час сесії, що це «поки що».

«Положення про старосту» поки прийняли в такій редакції. Проте міська рада може вносити зміни, а це значить, що повноваження старости можуть розширитись, чи, навпаки, звузитись.

Опитування

Як думаєте, чи зміниться на краще життя селян після децентралізації?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up