Чим закінчився сміттєвий конфлікт у Махаринцях

Чим закінчився сміттєвий конфлікт у Махаринцях
Хто від громади підписав договір за вивіз сміття з іншої області? Активісти з’ясовують із новим власником цегельного заводу
  • Продовження історії. Минулого тижня під Козятином мешканці села Махаринці заблокували фури, з яких висипали сміття біля цегельного заводу.
  • Цілу ніч жителі чергували коло фур. А потім відбулися збори села. Про них читайте в матеріалі нижче

Про початок конфлікту ми писали у «RIA-Козятин» № 23 в матеріалі «Сміттєвий конфлікт: під Козятином скинули сміття з іншої області». Коротко: махаринчани розповіли про чотири фури на львівських номерах, з яких вивантажили та скинули сміття біля цегельного заводу.

Через ці відходи в селі розгорівся конфлікт — жителі заблокували дві фури та викликали поліцію. Підозрюють, що сміття привезли незаконно та побоюються наслідків. Це сталося 4 червня.

 

Ранок перед сходом села

На ранок наступного дня до активістів, які залишилися чергувати біля машин, почали сходитися інші мешканці села. Почали думати, що робити далі. Люди були обурені, що питання ввозу сміття з інших областей не обговорювалося на громадських слуханнях.

Відео дня

Почали вимагати пояснень у голови села. Але Наталія Василюк, посилаючись на погане самопочуття, не вийшла до односельців і не пояснила громаді, звідки в Махаринцях чуже сміття.

Люди не відступилися й зібралися до неї додому. За годину вони повернулися від голови з листом сільської ради. У заяві було написано, що сміття, яке було скинуте, заберуть.

До речі, голова села не дала відповіді на питання про те, чи не буде в Махаринцях сміттєпереробна лінія. Це не влаштувало мешканців. Наступний схід села запланували на 18.00. Поліцейських, які чергували поруч, попередили, якщо на зборах не отримають відповідей та не буде вирішено, що робити з можливим будівництвом лінії, то мешканці Махаринців можуть навіть перекривати дороги.

До сьомої вечора протестуючих не чули

Дощова погода не завадила більш як 120 мешканцям зібратися на схід села. Махаринчани збирали підписи про те, щоб у їхньому селі не було сміттєпереробного заводу.

Одночасно вони збирали підписи за відсторонення голови села Наталії Василюк із займаної посади. Найбільше турбувало громаду питання про те, хто ж таки підписав договір на вивіз сміття з іншої області. І що має виготовляти на цегельному заводі його новий власник.

Час йшов, втомлені активісти стали радитись між собою, що робити, щоб їх почули, і вирішили їхати блокувати перехрестя в Махнівці.

Козятинські поліцейські повідомили громаді, що блокування дороги може мати негативні наслідки й закликали протестуючих діяти в правовому полі.

Коли настав момент, що активістам терпець увірвався і вони поїдуть перекривати згадане перехрестя, тут же з’явився фігурант, на якого цілий день чекала громада, а саме новий власник цегельного заводу.

Він розповів, що підприємство, яке придбало завод, має виготовляти на підприємстві палети. Щодо привезеного сміття представник «Еко-консалтингу» сказав, що в нього є договір на вивіз сміття із сільським комунальним підприємством.

Договір підписаний тільки на чотири фури. Активісти хотіли бачити документи та прізвище підписанта угоди.

З документів, які громада отримала в електронному вигляді, стало відомо, що підрядник розміщує на полігоні сміття 4-го класу небезпеки. Договір підписаний на 3 роки.

Новий голова?

Активісти дізналися, що директор місцевого комунального підприємства Наталія Гуменюк підписала договір. Сказала, що документ підписала, не читаючи і зробила це під тиском Наталії Василюк, тобто голови села.

Сама керманичка села дала пояснення:

— Мене обманули, готова відмовитись від займаної посади.

На сході села запропонували обрати новим сільським головою Сергія Бенедичука. Але це поки не офіційне рішення.

Сергій сказав:

— Ми зробили велику справу. Тепер ніхто з грошима не буде вказувати, як нам жити. Відповідальність за ситуацію взяла на себе поліція. Будуть підводні течії — будемо діяти радикально.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Зоя Максимишина

    Вы берете деньги, но не думаете за будущее, эти деньги пойдут вам на лечение.В жизни за все нужно платить.Подумайте.......
  • Зоя Максимишина

    Я не могу понять почему мусор с Львова везут и разбрасывают по всей Украине. За это нужно стрелять,  разве нельзя решить этот вопрос?Везут всякую заразу и разбрасывают по селам., понимаю какие деньги берут  за этот мусор, но  поймите, что вы делаете.?Дети болеют, и не только, что мы оставим нашим внукам, правнука м
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up