Чого більше в аграрній галузі: розвитку чи занепаду?

Чого більше в аграрній галузі: розвитку чи занепаду?

Не час піднімати тему аграріїв в перші дні січня, але у поле нашого зору потрапила карта рекордів України за минулий 2020 рік. За даними інтернет порталу «Слово і діло» Вінницька область відзначилася в аграрній сфері. Саме на Вінниччині зібрали найбільший по всій країні врожай картоплі та цукрового буряку.

Щодо цукрового буряка, то сумнівів щодо цього факту не виникає. Хоча й останнім часом площі під посів цього коренеплоду зменшились, але ми бачили, що росли солодкі корені на полях Флоріанівки, села Козятина, Махаринець в цьому і минулому році. А от де садили картоплю?
Колишні рекордсмени по садінню картоплі Махнівка, Перемога, Самгородок, Глухівці, Махаринці, Білопілля зараз якщо й садять її, то в мізерній кількості. 

Тож рекорд Вінниччини належить не агрохолдингам і не фермерам, а простим селянам, які здали на пункти заготівель врожай зсвоїх земельних наділів. За статистикою кожен 20-й українець їсть картоплю з Вінниччини, але з кожним роком збільшується  кількість селян які відмовляються садити картоплю. 

Вирощувати картоплю дорого

Фахівці підрахували, якщо взяти земельну ділянку площею 15 соток, то затрат фізичних чи фінансових треба вкласти близько трьох тисяч гривень. Під лопату вже майже ніхто картоплю не садить. Добре коли є власний мотоблок, а в переважній більшості люди  наймають трактор, а така розкіш обходиться в 500 гривень. Тільки до цього земельну ділянку треба виорати, після сходів картоплю треба посапати  та підгорнути. А ще майже після кожного дощу обробити ядохімікатами від колорадського жука. Якщо комусь попаде препарат кращої якості – він щасливчик. Слід додати, що картопля смачною буде тільки коли вона вирощена на органічних добривах, а перегній за відсутності великого поголів’я на селі вартує наче золото.

Відео дня

Хіба це розвиток?

Аграрії звітують аграрна галузь розвивається. В чому вона розвивається не знають навіть підприємці які біля землі працюють. Хіба, що в рейдерських захопленнях чужого врожаю на полі.

Згадаймо хоча б лихі 90-ті. Вінниччина – «цукровий донбас»,  Київщина – «Золотиста нива». Про інститут Миронівської пшениці  знають в багатьох країнах світу. Миронівська 65, 66, 808, «Струна», «Берегиня». Зараз в інституті пшениці стали говорити про елітні гібридні сорти кукурудзи. Чернігівщина – колишній «картопляний донбас» в цьому році стає рекордсменом по збору зерна кукурудзи. Якщо й розвивається аграрна галузь, то тільки в звітах і на папері. Єдине в чому є прогрес, то це в тому, що аграрний сектор обзавівся хорошою сільськогосподарською технікою і тільки.

Читайте також:

Передноворічний Козятин. Що в місті подешевшало, а що подорожчало?
Скільки коштує поховати людину у Козятині?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up