Чого чекати у травні? 7 змін, які вплинуть на життя козятинчан

Чого чекати у травні? 7 змін, які вплинуть на життя козятинчан
  • Пеня за ЖКГ, дешевший газ та нові правила техогляду для автовласників.
  • Які ще нововведення принесе останній місяць весни в життя мешканців нашого міста та всіх українців?

Змінити оператора без зміни номера телефону

З 1 травня в Україні запрацює послуга MNP (Mobile Number Portability) — це можливість перейти від одного до іншого оператора, але зберегти свій номер. Переноситься не лише сам номер, але і код оператора (095-, 093-, 067-).

Що потрібно, аби змінити оператора? Для зміни оператора зв’язку знадобиться перевірити, чи зареєстрований номер на вас. Для цього потрібно відвідати один з фірмових магазинів зв’язку або перевірити інформацію в особистому кабінеті вашого оператора.

Відео дня

Якщо ж номер не зареєстрований, то треба заповнити відповідну анкету і надати цифровий підпис з банку, або ж документ, що підтверджує вашу особу (паспорт, водійське посвідчення, тощо). Після цього у вас буде можливість подати заявку на перенесення номера і чекати відповіді від оператора.

Багатоповерхівки остаточно відійдуть від ЖЕКів

З 1 травня набуває чинності закон «Про житлово-комунальні послуги». Усі багатоповерхівки остаточно відійдуть від комунальної власності міської ради і не утримуватимуться на балансі ЖЕКів.

Відповідно до закону мешканці будинків повинні були створити ОСББ або обрати фірму управителя. Тим, хто цього не зробив, доведеться окремо укладати нові договори з постачальниками компослуг.

У чому різниця? Якщо раніше перелік послуг з утримання будинку мешканці обирали на власний розсуд, то за новим законом управитель у розрахунки повинен включити всі передбачені законодавством послуги, а таких близько 15. Відмовитись від них власники квартир вже не зможуть.

Наприклад, зараз у багатоповерхівках відсутня послуга з травлі гризунів, дезінфекції, тепер це знову робитимуть, також прибиратимуть горища і сходи тощо.

Зараз у обов’язки двірника не входить прибирання снігу, листя. У новому тарифі все це буде прораховано. До зобов’язань управителя не належатиме проведення капітальних ремонтів будинків.

Пеня за борги по комуналці

З 1 травня 2019 року в Україні заплановано ввести систему оплати додаткових відсотків за наявність боргу по комуналці. У випадку, якщо споживач не оплатив комунальні послуги до 20 числа поточного місяця -  буде нарахована пеня.

Розмір пені складе 0,01% від суми боргу за кожен день. Крім того, працівники ЖКГ отримують право безперешкодного доступу в житло для вдключення за борги за послуги ЖКГ.

Газ подешевшає на 30 копійок

Компанія «Нафтогаз України»  з 1 травня знижує ціну на газ для населення на 300 гривень за 1 тисячу кубічних метрів. Вартість газу становитиме близько 8 гривень 25 копійок гривні за кубометр.

Чому тарифи на газ дешевшають? Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман 17 квітня поставив ультиматум очільнику «Нафтогазу». Гройсман погрожував Коболєву відставкою, якщо він не знизить ціну на газ до травня. На думку глави уряду, ціна на блакитне паливо в Україні є вищою за ринкову ціну, тому має бути нижчою, ніж 8 гривень 55 копійок за кубометр.

22 квітня «Нафтогаз» погодився на такі умови. Тому, платіжки за газ у кінці травня будуть трохи меншими.

Штрафуватимуть «євробляхерів»

З 24 травня почнуть штрафувати власників «євроблях». Різниця грошових стягнень буде від декількох тисяч до десятків тисяч гривень, а в деяких випадках відбиратимуть водійські посвідчення.

Як це буде? Штраф водієві за кермом «євробляхи» складе 8,5 тисячі гривень, у разі повторного порушення сума виросте до 17 тисяч гривень, а а у водія на один рік заберуть права із конфіскацією транспорту.

Також будуть штрафувати тих, хто потрапив у митні бази — хто ввіз євробляху в Україну на своє ім'я. За «тимчасове ввезення» та прострочення дозволеного періоду перебування штрафуватимуть на кілька сотень гривень за пару днів прострочення і до 170 тисяч гривень — за «запізнення» більш ніж на 30 днів.

Митні органи можуть замінити даний штраф на конфіскацію авто порушника.

Наклейки на лобове скло та нові правила техогляду

Водіїв чекає чергове нововведення. Власники транспортних засобів, які підлягають техогляду, разом із паперовим бланком про проходження технічного контролю будуть отримувати самоклейну мітку радіочастотної ідентифікації, яку потрібно прикріпити до лобового скла

Навіщо це потрібно? Таке нововведення — планове, Україна до 2022 року має перейти на європейські норми техогляду.

Власників транспорту зобов’яжуть закріпити мітку у правій верхній частині вітрового скла, з внутрішнього боку. Так буде легше перевірити, чи допущено певне авто до участі у дорожньому русі: інформацію з мітки радіочастотної ідентифікації скоро стануть зчитувати з відстані за допомогою спецобладнання.

Лікарів зобов’язали вести електронну систему

З травня ведення запису візиту пацієнта в електронній системі охорони здоров’я для лікарів буде обов’язковим. На початку пацієнти не зможуть особисто зайти в свою електронну медичну картку, але у планах є запуск персонального кабінету пацієнта.

Що це за зміни? З 1 березня 2019 року в Україні в тестовому режимі запрацювала електронна медична картка. Працювати з електронною медичною карткою розпочинають сімейні лікарі, терапевти та педіатри тих медзакладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я та мають контракт з Національною службою здоров’я України.

На першому етапі до системи будуть вносити лише дані про звернення пацієнтів з використанням сучасної міжнародної класифікації кодування ICPC-2.

Читайте також:

З 1 травня українців будуть штрафувати за борги по комуналці

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up