Чого чекати від нового опалювального сезону?

Чого чекати від нового опалювального сезону?
«Улюблена» серед козятинчан котельня № 9. У минулому сезоні її опалювали соняшниковим лушпинням
  • Останні кілька днів на вулиці добряче похолодало, а це значить, що не за горами той час, коли почнуть працювати котельні.
  • Чи відійдемо ми нарешті від практики використовувати соняшникове лушпиння як паливо і коли планують відновити подачу тепла — дізнавалися наші журналісти

Вже десять років багатоквартирні будинки у Козятині відрізані від централізованого опалення. Натомість міські котельні працюють у холодну пору року на обігрів бюджетних закладів, установ та організацій. У 2012-му їх перевели на тверде паливо. Відтоді кожен опалювальний сезон перетворювався для козятинчан на квест «дихай, якщо зможеш». Місто огортав характерний запах диму, а сніг біля котелень покривався сажею.

Чи не найбільше нарікань від мешканців було на котельню № 9, що розташована на території колишньої залізничної лікарні. Чотири роки тому тут встановили нову трубу, вищу за стару майже на 20 метрів. Планувалося, що за рахунок цього дим не буде осідати знизу і зменшиться забрудненість повітря, тому що стару трубу перекривала будівля лікарні.

Допомогло, але не дуже — біля котельні взимку дихати стало і справді трохи легше, але проблема повністю не вирішилася. На додачу до цього паливо вивантажували просто біля котельні і коли сніг починав танути, уся ця суміш щепи і лушпиння від соняшникового насіння, яке дуже приваблювало голубів, перетворювалася на кашу і чвакала під ногами.

Відео дня

Не раз козятинські котельні потрапляли у випуски новин загальнонаціональних каналів, не раз про цю проблему писала і місцева преса. Цьогоріч наприкінці опалювального сезону обласна держекоінспекція відібрала у Козятині проби повітря і підтвердила, що дві котельні забруднюють атмосферу оксидом вуглецю та діоксидом сірки.

Хочуть будувати нові

Наприкінці травня цього року міська рада прийняла програму розвитку теплового господарства Козятинської громади. У переліку запланованих заходів було технічне переоснащення п’яти котелень і чотирьох індивідуальних теплових пунктів, а також переведення на індивідуальне опалення деяких об’єктів.

За останні три з половиною місяці до цієї програми тричі вносили зміни. Спершу до технічного переоснащення котелень № 9, 10, 15 і 16 додали ще й капітальний ремонт. Потім включили до заходів реконструкцію бойлерної на котельні № 10. Вона опалює школу № 1, садочок № 6, міську раду, РДА, будинок культури та суд.

На останній сесії, яка відбулася 10 вересня, депутати знову розглядали зміни — включити до програми будівництво модульних котелень біля колишньої залізничної лікарні, в дворі будинку, де супермаркет «Пан Економ» і на другому Козятині. Начальник управління житлово-комунального господарства Андрій Корнійчук сказав, що на комісії обговорювали два варіанти — або будувати модульні котельні біля старих, або поставити окремі опалювальні пункти біля кожного об’єкта, який опалювали старі.

— Скільки взагалі таких пунктів планується? — запитав на сесії депутат Дмитро Бернатович.

— Якщо 9 котельня — це три пункти, якщо котельня № 10 — це дитсад, будинок культури, школа і міська рада — це чотири, а № 15 там один об’єкт, він може бути поділений на дві частини, — відповів Андрій Корнійчук.

— І до чого дійшла комісія, що робити? — запитав Бернатович.

— Комісія дійшла до того, щоб поставити біля кожного будинку модульну котельню, — відповів Корнійчук. — Але перед цим зверталися ми в міністерство і проектант робив проекти на загальну котельню на один загальний пункт по 9, 10 і 15.

— А хтось прораховував, що сім об’єктів поставити, а що три? — запитав Дмитро Бернатович.

— Ми прораховували з комісією, що так буде дві котельні закрити 20 мільйонів, що так 20 мільйонів. Але в другому варіанті, там де модульний ми ставимо, взагалі не потрібно обслуговуючого персоналу, — відповів Андрій Корнійчук. — Ми закуповуємо тільки газ.

Розглядають різні варіанти

— От ми зараз переходимо від твердого палива на газ, — включився в обговорення депутат Віктор Заїчко. — Так все-таки собівартість на твердому паливі і собівартість на газу яка? Всі відходять до зеленої енергетики, всі рухаються шляхом іншим, а ми чомусь повертаємося в газ. Таке враження, що в нас або газ стає дешевшим, або що робиться взагалі?

— Теж було прораховано, — відповів начальник ЖКГ. — Взяти по газу, наприклад, одна гігакалорія газу на модулі, що ставиться біля кожного об’єкта, буде коштувати 2 тисячі гривень при ціні 18–20 гривень за метр кубічний газу. А щепа у нас, наприклад, або тверді породи, чим ми зараз опалюємо, у нас теж ціна — починаючи від 1760 доходить до 2250 гривень за одну гігакалорію. Тому якщо розрахувати, то газ виходить дешевше.

— Ми рахуємо тільки гроші зараз, шановні, — сказала депутатка Тетяна Костюк. — Резонанс навколо дев’ятої котельні серед населення міста був не за гроші, а за екологічну ситуацію. Ми всі прекрасно це розуміли. Якщо ми зараз погодимося опалювати газом, ми виграємо однозначно, тому що лікарі, які тут є присутні, не можуть мені не підтвердити таку інформацію, що інакше ми будемо мати великі проблеми і втрату екологічну відносно міста.

— Ми ще розглядаємо пропозиції, — сказав Андрій Корнійчук. — Це ще не кінець. Може бути і щепа, і газ, і дерево.

Що буде цього року?

Нове будівництво модульних котелень включили до програми розвитку теплового господарства. Проте сама програма розрахована на 2021–2025 роки, а це значить, що за втілення цієї ідеї в життя можуть взятися не обов’язково цьогоріч.

Як повідомив журналістам газети «RIA-Козятин» начальник управління житлово-комунального господарства Андрій Корнійчук, за будівництво модульних котелень візьмуться у 2022 році. Що стосується цього року, то опалювальний сезон планують розпочати 15 жовтня. Індивідуальні теплові пункти, які обігрівають школи № 3 і № 9, будуть переводити на газ. Раніше вони працювали на твердому паливі. Тепловий пункт школи № 9 перейде на газ вже цього року, що стосується школи № 3, то наразі готується проектна документація.

Натомість котельні цього року на газ поки не переходять. Вони продовжать працювати на твердому паливі. Зараз тривають перемовини з підрядниками стосовно виду палива. Керівництво міста звернулося до теплопостачальників із пропозицією, щоб вони опалювали дровами.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Warah _

    Газ - дуже дороге задоволення, його доводиться імпортувати і тим самим ми фінансуємо не свою країну - а чужу. Вся Польща опалюється вугіллям, це далеко не екологічно чисте лушпиння соняшника і там справді смердить але поляки йдуть на це бо розуміють, якщо вибрати газ, то доведеться відмовитись від зарплат, пенсій, хороших доріг...До речі, те, що гази від горілого лушпиння шкідливіше за газ - брехня, у газу теж є шкідливі викиди і вони шкідливіші. Стосовно того, що лушпиння зберігалось не належним чином - винне відповідальне керівництво.

keyboard_arrow_up