Чого не слід робити сьогодні у Святвечір напередодні Водохреща?

Чого не слід робити сьогодні у Святвечір напередодні Водохреща?

18 січня православні святкують Надвечір’я Богоявлення, яке у народі ще називають Другий Святвечір або ж Голодна кутя.
 

Протягом дня віряни дотримуються суворого посту. У храмах 18 січня проводять велике освячення води. Її обов'язково п'ють під час Святої вечері. Вірять, що ця вода відганяє лихо. А ще кажуть, що вона не псується. Кажуть, якщо її заморозити, то на поверхні з’явиться зображення хреста. 
За традицією ввечері 18 січня родина збирається за святковим столом. Сідають вечеряти, коли засяє перша зоря. Спочатку господар окропляє свяченою водою всіх присутніх, щоб не хворіли. Усі страви на столі повинні бути пісними, основною стравою є кутя. Не можна, аби на столі була парна кількість страв. Після вечері всі кладуть свої ложки в одну миску, а зверху – хлібину. Вірили, що тоді у домі завжди буде хліб.

 Що не можна робити 18 січня: 

  • У цей день не прибирають в домі, а також не перуть. Після освячення води не наважувалися прати ще довго. 
  • Не можна лаятися.  
  • Дівчата в цей вечір ворожать, а діти щедрують. 
  • Коли набираєте святу воду, не можна думати про погане.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up