Чому дорогу ремонтуватиме фірма, яку ліквідовують?

Чому дорогу ремонтуватиме фірма, яку ліквідовують?
  • Управління житлово-комунального господарства планує відремонтувати дорогу на провулку Береговому.
  • Договір уклали з комунальним підприємством «Відродження», що перебуває у стадії ліквідації.
  • Наші журналісти дізнавалися, чому виконання робіт доручили цій компанії?

Раніше ми вже повідомляли, що управління житлово-комунального господарства підписало із КП «Відродження» договір на ремонт провулку Берегового.

Підприємство, якому доручили роботи, знаходиться у процесі ліквідації. Рішення про ліквідацію прийняла міська рада 19 березня цього року на 33-й сесії.

Тендер на ремонт Берегового не був відкритим, де обрали б найвигіднішу пропозицію. Міська рада сама прийняла рішення звернутися напряму до підрядника та запропонувати йому роботу. І у цьому випадку відсутність аукціону не є порушенням.

Відео дня

Закон України «Про публічні закупівлі» говорить, що замовник може самостійно обирати виконавця, якщо кошти, виділені на закупівлю, не досягають так званих порогів.

«Цей Закон застосовується до замовників, за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт — 1,5 мільйона гривень».

Вартість робіт із ремонту дорожнього покриття на провулку Береговий становить трохи менше, ніж 87 тисяч гривень. Ця сума нижча за 1,5 мільйона, а тому поріг не перевищено і закон не порушено.

Компанія «Відродження» може проводити роботи з ремонту доріг. У реєстрі зазначено, що одним із видів діяльності комунального підприємства є будівництво доріг і автострад (код КВЕД 42.11).

Думка експерта

Очільниця громадської організації «Філософія серця» Юлія Грига, яка займається виявленням порушень під час державних закупівель, прокоментувала ситуацію з цим ремонтом.

— Комунальне підприємство «Відродження» перебуває в стані припинення шляхом ліквідації. Цей процес не завершений і на обліку в фіскальній службі підприємство є. Інша справа, що у нього є податковий борг, — каже Юлія Грига. — Закупівля проведена через прямий договір. У замовника є обов’язок заповнити «Звіт про укладений договір», в якому зазначаються всі кількісні, технічно-якісні показники предмету закупівлі. Замовник цього не зробив і цим сам наштовхує на думку про фіктивність закупівлі. (У звіті про укладені договори, який можна подивитися на сторінці тендеру у системі «Prozorro», у пункті 14 відсутня інформація про те, які конкретно роботи, за допомогою якої техніки має провести КП «Відродження» - прим. авт.).

— На жаль, на закупівлі через звіт Держаудитслужба не звертає увагу і, як наслідок, в цій «сірій зоні» відбуваються такі от дивні речі, — додає Грига. — У таких випадках лише привернення уваги містян через засоби масової інформації можуть забезпечити виконання робіт.

«Має повне право проводити діяльність»

Як пояснив нам Євгеній Малащук, начальник управління житлово-комунального господарства, комунальне підприємство «Відродження» не закрите. Воно перебуває у стані ліквідації, а тому продовжує працювати.

— По-перше, підприємство у стані ліквідації має повне право проводити діяльність, так як люди на підприємстві є і зарплату вони отримують і мають повне право працювати, — каже Малащук. — Це підприємство у комунальній власності міста і воно виконує дані роботи.

Компанія у стані ліквідації проводить роботи для того, щоб мати можливість виплатити заробітну плату своїм працівникам.

— І навіть на стадії ліквідації там є ліквідатор, який має право підпису і проводити фінансову діяльність підприємства для того, щоб його закрити і не було заборгованості по виплаті заробітної плати, — додає Євгеній Малащук. — Через це вони і працюють. Було б набагато гірше, якби вони не робили роботи і люди залишилися без зарплат, без виплат.

За словами начальника ЖКГ, на провулку Береговому планують провести грейдерування із відсипкою, оскільки асфальту там немає. «Відродження» має необхідну техніку для цих робіт — грейдери, трактори та автомобілі.

Олена Удвуд

Микита Панасенко

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up