Чому міській владі вигідне об’єднання двох лікарень

Чому міській владі вигідне об’єднання двох лікарень
  • Нещодавно на одній із нарад міським головою була озвучена пропозиція щодо об’єднання міської лікарні з центральною районною лікарнею з метою створення так званого єдиного медичного простору, що ніби-то вельми позитивно позначиться на наданні медичної послуги жителям району та міста.
  • Дана ідея знайшла підтримку і в голови райдержадміністрації.
  • Але виникають питання — з чого раптом у міського керівництва таке раптове бажання до єднання та чи так все однозначно?

Свій коментар з приводу таких заяв надав голова районної ради Віктор Слободянюк.

Ще з самого початку велась мова про те, що потрібно спільними зусиллями забезпечити функціонування на теренах Козятинщини єдиного потужного лікувального закладу — центральної районної лікарні, а також зберегти лікарню відновного лікування, яка фінансувалась з обласного бюджету, — розповідає Віктор Миколайович. — Натомість, внаслідок задоволення непомірних амбіцій деяких керівників була створена міська лікарня. Аж ось після досить недовгого її існування починають лунати наміри про об’єднання та єдиний медичний простір (напевно після зроблених прорахунків). Адже з другого півріччя 2019 року поліклініки переходять на нову модель фінансування з НСЗУ, а з 2020 року — і весь вторинний рівень. Тож міська влада втратить можливість ділити державну медичну субвенцію, як заманеться. Зважаючи на те, що міський лікувальний заклад не є повноцінною лікарнею і не надає в повному обсязі медичної послуги, неминуче виникнуть складнощі із фінансуванням, оскільки «гроші підуть за пацієнтом». А в даному випадку більшість громадян звернуться за послугою до районної лікарні. Розуміючи це та намагаючись врятувати ситуацію, міський голова і почав говорити про об’єднання.

Відео дня

Ми не проти того, щоб працевлаштувати медиків в районній лікарні на вакантні місця. Але перш ніж говорити про об’єднання, потрібно мати юридичні та економічні обґрунтування щодо можливості даної процедури. Адже два органи одного рівня не можуть здійснювати управління медичним закладом. Тож потрібно доводити до людей реальну інформацію.

Хочу звернути увагу, що абсолютно незрозумілим є на сьогоднішній день розподіл державної медичної субвенції міською владою. Наголошую — це кошти державного бюджету, які цілеспрямовано надходять на кожного жителя міста Козятина для отримання якісної медичної допомоги. І саме як житель міста, я не згодний з тим, що кошти на моє медичне обслуговування направлені не за призначенням. Я лікуюсь в районній лікарні, чому мої кошти спрямовані в міську лікарню?

На обслуговування жителів міста до міського бюджету надходить 17,5 млн грн медичної субвенції з розрахунку на кожного жителя міста Козятина на отримання медичної послуги. У міській лікарні працює 200 осіб, а в районній 425. Тож згідно з якими обрахунками в міську лікарню, де створено лише два відділення, надійшло 13,5 млн грн, а районна лікарня, яка має всі необхідні відділення для надання медичної допомоги, отримала лише 3 млн 656 тис. грн? Тим більше, потрібно враховувати, що Козятинська ЦРЛ працює цілодобово і без вихідних, графік роботи міської лікарні з 8.00 до 16.00 год., субота і неділя — вихідні дні. Хочу звернути увагу, що лише 300 тис. грн медичної субвенції надійшло для районної стоматологічної поліклініки. Тому виникне питання щодо обслуговування у стоматполіклініці захищеної категорії населення міста Козятина.

На мою думку, є порушення, в першу чергу, прав людей у розподілі коштів для надання якісної медичної допомоги. Тож будуть зроблені звернення до відповідних органів з метою вжиття заходів щодо незаконного розподілу державної медичної субвенції. Учергове наголошую — це не гроші міської влади, це державні кошти. Тож потрібно дослухатися до того, де люди отримують медичну послугу в повному обсязі. На неодноразові звернення адміністрації районної лікарні про укладення договору на надання послуг жителям м. Козятина міська влада не реагує, чим позбавляє людей отримання якісної медичної допомоги.

Голова районної ради взяв участь у сході громадян села Вівсяники

28 лютого в с. Вівсяники проведено збори громадян, в яких брали участь голова районної ради Віктор Слободнюк, заступник голови районної ради Анатолій Задорожнюк та заступник голови райдержадміністрації Ігор Булавський, керівники комунальних закладів, представники районних управлінь та служб.

Розпочався схід звітом сільського голови Тетяни Ціпцюри про свою діяльність у 2018 році. Вона прозвітувала про роботу сільської ради, виконкому, депутатського корпусу, показники дохідної та видаткової частини місцевого бюджету, про соціально-економічний розвиток населеного пункту.

Голова районної ради Віктор Слободянюк зазначив, що відповідно до звіту сільського голови, озвучених надходжень сільського бюджету та окреслених планів прослідковується розвиток громади. Чудовим прикладом активної роботи та небайдужості сільського голови за участі відділу культури є відремонтований Будинок культури. З метою залучення коштів фонду регіонального розвитку та іноземних інвестицій в район, триває робота в напрямку написання проектів. Віктор Миколайович зазначив, що відповідні завдання поставлені перед сільськими головами, директорами шкіл, керівниками закладів культури. Хто проявить свою активність, матиме можливість виграти. Побажав успіхів громаді та сільському голові.

Заступник начальника управління соціального захисту Інна Ольбішевська та заступник начальника Козятинського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області Тетяна Терещук розповіли про монетизацію субсидій та зміни в пенсійному забезпеченні.

Головний лікар медико-соціального відділення в с. Самгородок Олександр Ломачук зазначив, що у 2018 році у відділенні пролікувалося 400 людей, з них — 35 жителів с. Вівсяники. Подякував громаді та сільському голові за співфінансування закладу. Наразі планується проведення ремонтних робіт та перепланування з метою поліпшення умов перебування. Активну підтримку відділенню надає народний депутат Петро Юрчишин, зокрема у цьому році за його сприяння надійшли кошти з державного бюджету на придбання автомобіля.

Щодо функціонування рентгенкабінету в с. Самгородок свій коментар надала головний лікар Козятинського ЦПМСД Валентина Лобченко, зазначивши, що зараз даний вид обстежень належить до вторинного рівня, адже з 1 червня 2018 року первинна ланка фінансується з НСЗУ і кошти на утримання рентгенкабінетів не передбачені. Вони можуть знаходитись в структурі ЦРЛ або фінансуватись за рахунок органів місцевого самоврядування. Згідно з листом Самгородоцької сільської ради утримання рентгенкабінету не буде здійснюватися.

Головний лікар Козятинської ЦРЛ Олександр Кравчук розповів, що отримання ліцензії на діяльність даних кабінетів потребуватиме значних капіталовкладень для виконання усіх вимог, зокрема проведення ремонту. Тож подальше утримання є економічно необґрунтованим. До того ж, знімок, зроблений у Самгородку, потрібно везти для опису в центральну районну лікарню. Наразі планується придбання оцифровувача рентгенівських знімків для ЦРЛ. Для проведення медичних оглядів первинною ланкою переданий автономний флюромобіль, який здійснювати рентген-обстеження у населених пунктах району. Олександр Миколайович зазначив, що наразі триває активна робота в напрямку поліпшення матеріально-технічного забезпечення районної лікарні.

Керівник терцентру Василь Матвійчук поінформував про діяльність геріатричного пансіонату в с. Вівсяники, в якому на даний час перебуває 23 особи.

Представники влади надали відповіді на численні запитання, які цікавили учасників сходу села, а також запевнили, що озвучені проблемні питання будуть вирішуватися спільними зусиллями районного керівництва та виконавчого комітету сільської ради.






 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up