Чому в Козятині смердить вода?

Чому в Козятині смердить вода?
  • Останнім часом козятинчани скаржаться на жахливу якість води.
  • А саме: на неприємний запах, через який неможливо ні білизну випрати, ні зуби почистити.
  • Ми з’ясували, у чому проблема.

Ще перед вихідними нам через соцмережі почали надходити повідомлення від козятинчан, які скаржилися на погану якість води.

«Уже більше тижня з усіх кранів (душ, кухня і т. д.) тече вода з жахливим смородом. Митися неможливо. Чистити зуби також. Після прання речі мають неприємний аромат. Трішки рятує наявність криничної води. Спершу думали, що це лише у нас, але виявилося, що перукарня на П. Орлика теж зіштовхнулася з цією проблемою», — написала нам наша читачка у приватні повідомлення в Інстаграм.

«А в нашому місті є будинок, де в даний час з крану тече вода, яка не смердить фекаліями?» — написала нам Світлана Березовська.

Відео дня

Вода у крані дійсно має не надто приємний запах. Коли вона холодна, це відчутно не так сильно, проте якщо її підігріти, скажімо, бойлером, то сморід чути одразу.

Чимало козятинчан водопровідну воду використовують лише для технічних потреб. Минулого року ми проводили опитування, де мешканці нашого міста беруть питну воду? Жоден з тих, кого ми запитали, не сказав, що користується водопровідною водою для приготування їжі чи як питною. Хтось несе воду з криниці, хтось купує бутильовану. А це не таке вже й дешеве задоволення, враховуючи те, що шестилітровий бутель коштує щонайменше 13 гривень. Трохи дешевша тала вода, але вона теж коштує гроші.

І якщо для пиття і приготування їжі козятинчани використовують криничну чи бутильовану воду, то для того, щоб помити посуд, вмитися чи випрати речі, ми користуємося водопровідною. Але навіть чистити зуби водою з непривабливим запахом не надто приємно.

У такому випадку трохи рятують фільтри. Особисто у мене таких два — поліпропіленовий та вугільний. Перший очищає воду від різних забруднень, на кшталт піску. Другий допомагає прибрати неприємний запах. Коштують обидва 95 гривень. Але вистачає їх максимум на тиждень. Вже за сім днів після заміни фільтрів, вода знову має неприємний запах. Враховуючи те, що за куб треба платити більше 40 гривень, і щотижня міняти фільтри, за місяць набігає кругленька сума.

Для того, аби дізнатися, чому вода має неприємний запах, ми зателефонували до Київського територіального управління (колишнє БМЕУ-2), яке відповідає за водопостачання та водовідведення у нашому місті. Як пояснив нам заступник начальника з водо-теплопостачання Сергій Бойко, причина у надмірній спеці. Висока температура повітря тримається вже два місяці, а дощів мало. До того ж, зараз вода цвіте.

— Вода у водоймі впала десь на сантиметрів 80. Вчора я їздив туди, дивився. Ставки верхні і запруди, які є — вони в орендарів. Трохи пустити води вони відмовляються. Ми неодноразово зверталися і до районної ради, ніхто нам в цьому допомогти не може. Критичної ситуації немає. Поки ще вистачає води більш-менш. Ми хотіли б трошки свіжішої запустити. Бо там далі річки є. Це б поповнило наші запаси, очистило і забрало зелене баговиння. А за іншими показниками — за бактеріологічними і хімічними — вода в задовільному стані. Єдине — то це запах. Я думаю, що якби хоча б дощ пішов чи похолодало, то він би зник. На даний час жодних препаратів, щоб забрати запах, ніде ні в Європі, ні в світі немає, — каже Сергій Бойко.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Галина Горбатюк

    Це не вода а натуральне знущання
  • Мария Касьяненко

    Хай би той Сергій Бойко, пив би ту придатну за бактеріологічними і хімічними — показниками воду  кожен день як гарантію і підтвердження його слів
  • Вікторія

    Залишок води в дитячій ванночці.
  • Сеупан

    Мені здається, що водопостачальник просто дурить нас. цей запах не жабуриння, а від інгредієнта, який додають для знезараження води замість хлорування, щоб зменщити витрати. Запах чисто хімічного походження і це просто непорядно по відношенню до людей, особливо після підвищення вартості води майже втричі. І взагалі давно пора запроваджувати озонування води, звичайно, потрібні початкові затрати на це, але потім буде значно дешевше.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up