Чому у під’їздах немає світла, а воду на Катукова, 25 робили три дні? Коментує «Відродження»

Чому у під’їздах немає світла, а воду на Катукова, 25 робили три дні? Коментує «Відродження»
  • Минулого тижня до редакції газети «RIA» звернулися мешканці двох будинків — Катукова, 25, і Катукова, 33.

  • У перших три доби не було води, у других вже кілька місяців не працює світло у підвалах та під’їздах.

  • Тоді поспілкуватися із головою ліквідаційної комісії «Відродження» нам не вдалося.

  • У п’ятницю, 27 грудня Олександр Шевчук прокоментував нам ситуацію із цими двома будинками.


     

Про те, що мешканці Катукова, 33, уже кілька місяців увечері навпомацки пробираються у під’їзді до своїх квартир, ми вже писали. Минулого тижня нам зателефонувала жінка, яка мешкає у цьому будинку, і розповіла про їхню проблему. Ми пішли на Катукова, 33 і поговорили ще з двома мешканцями — чоловіком і дружиною. Вони підтвердили, що світло у підвалах та під’їздах дійсно немає кілька місяців.

Як виявилося, така проблема не лише на Катукова, 33. За словами Олександра Шевчука, голови ліквідаційної комісії «Відродження», така ситуація у багатьох будинках у місті, які обслуговує комунальне підприємство. А спричинила до цього заборгованість мешканців перед «Відродженням». Є люди, які не знають тарифу і замість того, щоб платити 1,48 грн, сплачують на кілька копійок менше і за рахунок цього накопичується борг. Є й такі, що не платять зовсім.

— Населення міста комунальному підприємству «Відродження» винне ще 2,5 мільйони гривень, — каже Олександр Шевчук. — Люди не доплачують. У нас немає жодного будинку у місті, який розраховується зразково, тобто, стовідсотково за надані їм комунальні послуги.

Відео дня

Саме через це і комунальне підприємство, і люди опинилися заручниками ситуації. Через тих, хто не платить, страждають ті, хто сплачує за комірне сумлінно. А саме «Відродження» нині у стадії ліквідації і має податковий борг. Згідно із даними системи YouControl, комунальне підприємство станом на перше грудня заборгувало податковій 2 340 143 гривні.

— Є заборгованість перед податковою, є заборгованість перед РЕСом, люди не гасять, вони чекають, що постворюється ОСББ, і вони чекають, що, може, хтось спише їм ці борги, — продовжує Шевчук. — Їх ніхто списувати не буде. Є обов’язкові зобов’язання, які треба сплачувати. Людям ми це доносили, як могли, але люди це трохи не розуміють.

Що стосується п’ятиповерхівки на Катукова, 33, цей будинок теж потрапив до списку боржників, попри те, що там багато пільговиків. Там нарахували боргу близько 13 тисяч гривень.

За словами Олександра Шевчука, заборгованість виросла через те, що кілька місяців не надходила на рахунки субсидія, поки тривав перехід до процедури монетизації. Тому у цьому будинку теж відключили світло у під’їздах та підвалах. Нині субсидія на рахунки надходить і ситація на контролі.

— «Відродження» тут і винне, і не винне, — додає голова ліквідаційної комісії. — Те, що люди сплачують, те вони і отримують. Вода є, обслуговування мереж холодного водопостачання і водовідведення є, аварійні виїзди здійснюються. Фактично «Відродження» надавало дуже багато послуг в кредит, але воно не було відшкодовано. За рахунок цього виросла боргова яма. До мене приходили мешканці (Катукова, 33 — авт.). Ми спілкувалися. Там зараз полягає ситуація у тому, що нам треба якомога швидше підписати договори на обслуговування, це буквально декілька днів. У п’ятницю було рішення виконавчого комітету про передачу цих будинків на управителя. Управитель їх забирає, думаю, декілька днів, і світло там буде увімкнене і вся інфраструктура відновиться, все буде нормально.

А що з водою на Катукова, 25?

Запитали ми також і те, чому мешканці Катукова, 25, три доби сиділи без води. За словами Олександра Шевчука, трубу ремонтували так довго з кількох причин. По-перше, коли зателефонували з КТУ (колишнє БМЕУ-2) і повідомили, що десь в районі училища прорив, треба було знайти, де саме. Довелося розкопати у трьох різних місцях.

— Це не гриба знайти на відкритій місцевості. Це сота труба, яка знаходиться на чотирьохметровій глибині, — пояснює Шевчук. — Я розумію біду мешканців, що вони пробули без води, але, не пройшовши певну процедуру, не перевіривши, чи немає там інших мереж, ми не могли почати ремонт. Ми могли там натрапити і на газові мережі, і на інші. Все треба перевірити. Я маю спеціалістів, які в цьому районі гарно орієнтуються. Вони зразу сказали, що це водяна труба.

За словами Олександра Шевчука, раніше обслуговуванням і ремонтом труб займалося КТУ, проте тепер там стверджують, що водні мережі перебувають на балансі будинку.

— У нас немає лінії розмежування, де б можна було сказати, де чиї мережі, — продовжує голова ліквідаційної комісії. — Вважається, що останній колодязь, який знаходиться перед будинком, — це власність КТУ, а все, що далі, — то є власність КП «Відродження». Але колодязь знаходиться аж на трасі фактично коло училища, там в районі 200 метрів водопровідної труби йде, по якій йде водопостачання до даного будинку.

Тож друга причина, з якої ремонт затягнувся — відсутність ліній розмежування. «Відродженню» необхідно було розібратися, на чиєму балансі труба, де виник прорив. Адже підприємство перебуває на стадії ліквідації і не має зайвих коштів. А ремонт — це не малі грошові витрати.

Сама труба чугунна, а на підприємстві немає спеціаліста, який чеканить такі труби. Тож на те, аби знайти його, а ще матеріали для роботи, теж треба було витратити час.

Що стосується причини поломки, Олександр Шевчук каже, що труба могла б прослужити ще довгий час, проте коли відкрили яму, побачили, що внизу прокладена каналізаційна труба від будинку на Перемоги, 2, що врізана у центральний колектор. Через це просів ґрунт. що й спричинило поломку чугунної труби.

А яму не закривали кілька днів лише для того, аби перевірити, чи не трапиться новий витік. Тому що часто мережа може бути пошкоджена у кількох місцях. І якби з’явився новий прорив, довелося б знову копати.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up