Чому в Сестринівці на церкві не купол, а решето?

Чому в Сестринівці на церкві не купол, а решето?
Поки не буде на храм документів, замість купола буде велика діра
  • Ситуація. Сестринівська церква - одна з найбільших на Козятинщині. За площею в ній можна розмістити навіть в умовах карантину до 60 вірян. Тільки така розкіш станеться тоді, коли в церкві накриють великий купол. Через позицію сільської ради у церкві замість купола – гігантське решето

У редакцію газети «RIA-Козятин» завітав настоятель храму Покрови пресвятої Богородиці, що в Сестринівці, отець Іван. Він розповів, що церква потребує ремонту, а виділені кошти на ремонт храму аграрною фірмою «Сігнет» ніяк не можуть дійти до церкви як кінцевого адресата. Передачу грошей блокує сільська рада, саме на цей представницький орган аграрії перевели кошти.

— А які у вашій церкві мають бути ремонтні роботи? – запитали ми у отця Івана.

— Ми перекрили дах церкви. Залишилось тільки завершити будівництво великого купола. Місце купола було накрите поліетиленовою плівкою ще в серпні. Зараз плівку вітром підірвало і дощова вода потрапляє в середину приміщення.

Відео дня

Протягом чотирьох років нам допомагає фірма «Сігнет», гроші передають через сільську раду. В  2017 році нам сільська рада віддала 50 тисяч 710 гривень, у 2018 році –139 тисяч 168 гривень, у 2019 році ще 60 тисяч. У цьому році 80 тисяч, які  «Сігнет» виділив на будівництво купола, до нас ніяк не дійдуть. Сільський голова каже: «Дамо гроші завтра-післязавтра» і така позиція у нього від серпня, коли «Сігнет» виділив нам гроші.

— А чому «Сігнет» не перерахував кошти на рахунок церкви напряму? – запитали ми у святого отця.

— Справа в тому, – каже гість редакції, – що в документах нашої церкви між свідоцтвом і статутом є розбіжності. Вони відрізняються в документах назвою, виходить, ніби це дві організації. За таких умов ні одна банківська установа не може здійснити переказ коштів. 

Протягом попередніх років спонсорська допомога церкві від «Сігнет» доходила до нас з сільської ради. В цьому році в сільській раді вирішили «крутити», ніби це гроші, виділені аграріями на благоустрій села. В 20-ті 30-ті роки комуністи навмисно руйнували церкви, а сільська рада робить це успішно тепер, не знаючи, що творить, – каже священник.

Побували ми в Сестринівській сільській раді. Там двоє панянок нас проінформували, що кошти, виділені аграрною компанією, відправили назад у «Сігнет». Це підтвердив сільський голова в телефонному режимі, мотивуючи таке рішення тим, що церква відокремлена від держави, а сільська рада як державна структура не має права перераховувати кошти не державній організації.

Щоб розібратися в цій проблемі, ми звернулися телефоном до священика, який перед тим як одягати рясу, працював спочатку залізничником, а пізніше юристом. Щоправда, він попросив не називати його ім'я, але ситуацію прокоментував.

– Сільський голова з юридичної точки зору правий. Без особистого рахунку навіть гроші субвенції сільська рада не перерахує. Як посадова особа сільський голова мав би повідомити священника, що кошти йому перерахувати неможливо, поки він не буде мати свого особистого рахунку. Настоятелю храму треба робити на церкву документи. Таких як він в Україні багато. Священники, які представляли УПЦ, зараз переробляють документи на ПЦУ (Православна церква України). Зробить відповідні документи й він.

Так, з ремонтом церкви вийшло не по-людськи і громада села дасть оцінку сільському голові, хоча зробив він все за законом. Якщо є домовленість між аграріями і церквою – гроші священник отримає, – підсумував священник-юрист.

Старовинні храми Козятинщини. Частина 8. Сестринівка
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up