«Чому в сусіда є, а в нас немає?» Дізналися схему відключення світла у Козятині

«Чому в сусіда є, а в нас немає?» Дізналися схему відключення світла у Козятині
Віктор Козак: «Якщо платіжки не змінні — значить люди не економлять. Не виймають із розеток електроприлади, такі як бойлери, електроплити, котли, чайники, мікрохвильовки
  • На часі. Оскільки тема вимкнення електроенергії та погодинних графіків наразі на слуху, вирішили взяти інтерв’ю у старшого майстра Козятинської дільниці Хмільницьких електромереж Віктора Козака.
  • Дізналися у нього відповіді на найактуальніші питання, що стосуються знеструмлення нашої області та території колишнього Козятинського району зокрема

Із жовтня минулого року російський агресор взявся нищити українську енергетичну систему. Наразі вона вже пережила 13 ракетних атак ворога та 15 хвиль атак БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, як зазначають в Укренерго, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і знаходяться під контролем ворога. Наявний обсяг виробленої електроенергії недостатній для покриття споживання у повному обсязі, тому обленерго, зокрема і наше, Вінницьке, вимушені вводити графіки погодинних, а іноді й аварійних відключень. 

Ми вже майже звикли до щоденних відключень електроенергії і пристосувалися до життя без світла. Але все одно це завдає масу незручностей. Дуже часто від споживачів можна почути критику у бік енергетиків — і графіки не співпадають, і напруга низька, і вимикають не всім. Щоб з’ясувати, чому так відбувається, ми поговорили зі старшим майстром Козятинської дільниці Хмільницьких електромереж Віктором Козаком.

Розкажіть, будь ласка, про графіки відключень.

Відео дня

— Графіки погодинних відключень електроенергії складаються «Вінницяобленерго». Щоденно до кожної області доводиться свій ліміт потужності. Наприклад, на Вінницьку область може бути 400 МВт, це 400 тисяч кВт, а нам потрібно було б 800 чи 1000 МВт. От цих 400 ділиться на загальну кількість споживачів і з цього формується кількість годин відключення споживачів. Тому що на всіх треба ділити пропорційно. Якби нам дали більший ліміт, то не було б графіків чотири через два. Вони для того, аби забезпечити всіх споживачів електроенергією пропорційно.

Але ж люди кажуть, що непропорційно ділять, одним більше світла дають, а іншим — менше?

— Люди просто не відрізняють аварійних відключень і погодинних. Останні — регламентуються в часі (чотири години нема — дві є, година є — дві нема). Що стосується аварійних відключень, то їх вводять, коли диспетчери бачать, що навантаження зростає, перевищується ліміт. Може бути таке, що дана лінія відключена по погодинному графіку, потім на неї вводять аварійний. У таких випадках людина не розуміє, чому в неї півгодини погоріло світло, а потім його вимкнули.

 Чи можливо зробити графіки дві години через дві?

— Так, можна і одну через одну. Все залежить від потужності, яку нам дають, від погодних умов. Як бачимо, останніми днями години вимкнення трохи зменшились. Тут прогнозування нема. Електрична енергія —  це товар, який виробляється, моментально споживається і немає можливості, щоб акумулювати його. Типу, десь побула чуть-чуть і ми вечері візьмемо і дамо її людям. Нема такого. Генерація, яка виробляється на станціях, дорівнює електричній енергії, яка споживається споживачами. Ця енергія раніше, ще до війни, могла ще йти на експорт. Зараз цього немає.

 Наші читачі запитують, чому у Вінницькій області вимикають більше, ніж, наприклад, у Житомирській чи Хмельницькій?

— Кожна область, як ми з вами, індивідуальний організм. У нас немає однотипної схеми постачання тих чи інших об'єктів у кожному районі. От буває говорять: «Центр Хмільника не відключають, чи центр Калинівки. Чому в Козятині не так?» Там не вимикається, тому що є електромережі, такі як ми. І ця лінія виведена з графіка відключень. А ми стоїмо тут, де стоїмо, і на нас виведена окрема лінія, на якій нікого, окрім нас, нема. На нашій дільниці також світло не вимикається по деяких лініях, які забезпечують вкрай критичні об'єкти. Є нарікання на Ружин, Бердичів. Але у них своя область, свої ліміти і свої графіки. До прикладу, є Південно-західна енергосистема. До неї входить Вінницька, Хмельницька, Чернівецька і Тернопільська області. Серед цих чотирьох областей Вінницька — найпотужніша за споживанням і за споживачами. Потім йде Хмельницька (в неї менший ліміт), Тернопільська і Чернівецька. Кожна область по-різному віддалена від об'єктів генерації. В нас немає атомних станцій. Люди мають знати — не може бути однаково у Бердичеві, Козятині, Хмільнику. Зрозумійте, ми, як оператори системного розподілу, не зацікавлені у відключеннях. Ми несемо збитки, адже електроенергія — це товар, який продається.

 А як щодо сонячних станцій? Вони можуть іти в підмогу?

— Сонячні станції в цей час є допоміжними елементами генерації. Звісно, якщо є потужна сонячна станція і вона під’єднана до певної лінії, якщо потужність електричної енергії, яка виробляється станцією, більша від потужності електричної енергії, яка споживається лінією, вона не вимикається. Але якщо споживачі споживають 100 кВт, а станція виробляє 30 — нема резону. 

 Чи правда, що в деяких селах, наприклад, Махаринцях, Сокільцях, не вимикається світло. Якщо так, то чому?

— Так, це факт. Є об'єкти, які не вимикаються і це не тільки Махаринці і Сокільці, а й Сестринівка, Королівка, Медведівка. І не через те, що я живу в одному з них. У цих селах послаблений і зовсім окремий графік. Також не вимикаються лінії, які живлять сонячні станції, біогазова станція, яка генерує електричну мережу, теж не вимикається. Такі лінії є в кожному районі, в кожній області. Про них проінформовані спеціальні служби, силові в першу чергу, а на державному рівні дотримання графіків перевіряється державною інспекцією енергетичного нагляду в Україні і Національною комісією НКРЕКП.

 А стосовно вулиці Матросова, чому там не вимикають світло в деяких багатоповерхівках?

— У місті Козятин є перелік об'єктів, які підключені до мереж залізниці. Ота сама вулиця Матросова — там кілька багатоквартирок живляться залізницею. У залізниці окремий ліміт, окремі графіки. І це не тільки вулиця Матросова, а й Винниченка тощо. На станції Козятин-2  взагалі наших електромереж немає. Вони обслуговуються залізницею.

 Розкажіть про схему вимкнень вулиць у Козятині. Чому, до прикладу, в одних мешканців будинку світло є, а в їхніх сусідів — немає?

— По чотирьох ОТГ (Козятинській, Махнівській, Глуховецькій та Самгородоцькій) є понад 50 повітряних, високовольтних ліній. У Козятин їх заходить чимало і всі вони в різних чергах. До прикладу, вулиця Грушевського живиться від двох різних ліній. Діють три черги, а в кожній черзі є ще підчерги. Вони різні за потужністю, різна кількість споживачів і зміщені в часі. Було б ідеально, якби на кожну лінію розмістили пропорційну кількість людей. Тоді графіки були б однакові і не було б цього «чого в сусіда є, а в мене нема». Всі лінії різні, мають різну довжину, кількість трансформаторних підстанцій, різні підстанції високовольтні їх живлять. На одній лінії може бути суд, совбез, лікарня, на  іншій їх немає, але є інші об'єкти. 

Ліміт надається до кінця доби. Використання електричної енергії щохвилини чи щогодини споживачами впливає на тривалість відключення. Буває йде послаблення і диспетчер дивиться, яку лінію включити. Але хочу наголосити — включення відбувається не за рахунок відключення інших. Не можна відключити вашу лінію, а включити свою. Якщо мені включили додатково, то ваша залишається вимкненою. І це згідно з графіком.  Якщо в сусіда горить світло, то воно не горить за рахунок того, в кого нема. 

 Коли вмикаються світло, дуже мала напруга. Чому так відбувається і хтось це контролює?

— Низька напруга через те, що всі «сідають на розетки», споживання перевищує ліміт. Тільки включається електроенергія — напруга занижена у всіх. На високовольтних підстанціях, якщо напруга падає, є автоматичний регулювальник напруги. Черговий чи диспетчери мають також можливість підняти напругу, але не забуваємо — холодильники вимикаються-вмикаються і вони дивляться, де знизити, а де додати. Але це постійне регулювання теж негативно впливає на саму енергосистему. 

 Чи можете сповіщати завчасно громаду про відключення, бо часто графіки не співпадають?

— Ні, ми  не можемо. Про графіки сповіщають лише на офіційних сторінках «Вінницяобленерго».

 Поясніть, чому при відключеннях світла у людей немає економії. В платіжках суми за електроенергію не зменшуються.

— Потрібно більш раціонально використовувати електричну енергію. Якщо платіжки не змінні — значить люди не економлять, не виймають із розеток електроприлади, такі як бойлери, електроплити, котли, чайники, мікрохвильовки. На жаль, не всі це розуміють. От наприклад, дев’ятиповерхівка на Грушевського, 23, споживає, як велике село. Один будинок бере світла як Самгородок. Неодноразово проводили збори, я розповідав про економію та нічого не міняється.

Козятинчани скаржаться, що часто не можуть додзвонитися в Кол-центр. Є контакти до Козятинських електромереж? 

— Ні, тільки внутрішні, для зв'язку зі спеціальними службами, не для населення.

Про діяльність наших електромереж 

Віктор Козак розпочинав свою кар'єру ще в колишньому РЕМі з 2003 року. Обіймав різні посади. Починав з контролера, потім був майстром по заміні лічильників, інспектором, технічним інженером, головним інженером. Наразі він старший майстер Козятинської дільниці Хмільницьких електромереж. 

Діяльність Козятинської дільниці — ремонт та обслуговування ліній різного класу напруги та трансформаторних підстанцій, яких у нас по чотирьох ОТГ до 500 штук. Тут працює 5 ремонтно-експлуатаційних бригад та 5 аварійних виїзних бригад. Вдень на чергування заступає одна оперативно-виїзна бригада. У Козятинській дільниці Хмільницьких електромереж повідомляють — якщо у вас немає світла, підгорів контакт, такі послуги надаються для побутових споживачів безкоштовно. Це важливо, адже, за словами Віктора Козака, на практиці були випадки, де шахраї під виглядом працівників електричних мереж із липовими посвідченнями, надавали подібні послуги, за які брали гроші.

Читайте також:

Актуальний графік погодинних відключень на 9 лютого

Назвали дату, коли на Вінниччині цілий день не вимикатимуть світло

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Альоша Капніст

    Брешуть !!!  Вінниця

    Обленерго належить російському олігарху ! Зобов'язання по продажу електрики за кордон договір треба виконувати !В 12-. 13 роках тоже відключали війни не було Скільки можна брехати !
  • Читач89

    Брешуть!!!! В Житомирі не вимикають зовсім,і все добре,всім хватає світла,а в нас як якась прірва з цим світлом...

    Владимер Никитченко reply Читач89

    Козятин-2 и Залізничне чому там вимикають світло якщо ,В Козятині де залізниця світло не вимикають

keyboard_arrow_up