Чому Велике не хоче приєднуватися до Глухівецької ОТГ?

Чому Велике не хоче приєднуватися до Глухівецької ОТГ?
Федір Свідзінський тримає у руках опитувальні листи. Згідно із анкетуванням, більшість мешканців Великого хочуть до Козятинської ОТГ
  • Мешканець села Велике Федір Свідзінський розповів, що Вернигородоцьку сільську раду хочуть приєднати до Глухівецької ОТГ.
  • За його словами, громадських обговорень з приводу об’єднання ніхто не проводив.
  • Чи дійсно у сільраді планують об’єднання із Глухівцями і чому мешканці Великого не хочуть цього.

До редакції газети «RIA» звернувся Федір Свідзінський, член ініціативної групи села Велике. Чоловік розповів, що Вернигородоцьку сільську раду, до якої належить його село, хочуть приєднати до Глуховецької ОТГ. Проте, за його словами, думку людей не питали.

— Згідно закону, Володимир Гуп’як (голова Вернигородоцької сільради — авт.) повинен був провести громадські слухання, — розповідає Федір Свідзінський. — Ніде нічого не обговорювалося. Тут я дізнаюся, що нас ні з того, ні з сього приєднують до Глуховецької територіальної громади. А це від нашого села 25 кілометрів. Від моєї хати до завода 25 кілометрів, а до сільської ради ще далі. Якщо електричкою, то це теж дуже незручно, з пересадками їхати і там ще 6 кілометрів йти пішки до сільської ради. Автобусом теж — у Козятині сідаєш біля міської ради і їдеш на Глухівці.

Хочуть об’єднатися з Козятином

Федір Свідзінський підняв це питання серед людей. Поговорив із односельчанами і організував збори села. Запросив до Великого міського голову Козятина Олександра Пузиря. Збори провели 26 жовтня і вирішили обійти із анкетами усіх мешканців, аби запитати людей, до якої громади вони хочуть приєднатися.

Відео дня

Наш гість показав нам протокол зборів ініціативної групи. У документі вказано, що за результатами опитування 121 людина проголосувала за входження до Козятинської ОТГ, а це 79,6 % опитаних. За Глухівці проголосувало лише 19 осіб, що становить 12,5 %. Всього вдалося опитати 152 людини.

— Я дуже сумніваюся, що по Вернигородку і Верболозах робилося таке саме опитування, — каже Свідзінський. — Якщо там зараз людей запитати, я думаю, там теж багато хто скаже: «Навіщо нам ці Глухівці, їхати хтозна куди, якщо тут сів на автобус, під’їхав у Козятин і всі питання вирішив — хоч лікарня, хоч собез, хоч пенсійний».

За словами чоловіка, поки Вернигородоцьку сільраду до Глуховецької ОТГ ще не приєднали. Проте якщо приєднають, то до громади увійде автоматично і Велике. Проблема у тому, що село на має своєї сільської ради.

Федір Свідзінський каже, що селяни нічого не мають проти Глухівців чи людей, які там живуть. Просто хочуть, аби їхнє село процвітало і мають причини, чому хочуть увійти саме у Козятинську ОТГ.

— З Козятином, я знаю, ми можемо вирішувати усі питання як належить, — продовжує чоловік. — По-перше, це близько. По-друге, сьогодні Козятин може надати повні адміністративні послуги. Бо повідкривалися офіси прозорі, де можна зайти і вирішити свої проблеми. В Глухівцях цього нічого немає. Навіть якщо субвенцію дадуть, згідно закону на кожного члена громади дається якась субвенція, вона ніколи не потрапить до нашого села, якщо ми будемо в Глухівцях. Ми будемо розбудовувати Глухівці ще років 5–6, будувати цю всю інфраструктуру, щоб потім нам щось перепало.

Проблеми села

Федір Свідзінський каже, що село і без того занепадає. У 60-х роках минулого століття там проживало майже дві тисячі людей, а сьогодні ледве вдалося назбирати на опитування 152 людини. Село вимирає і на те є декілька причин. Одна з них — відсутність робочих місць.

— У селі всього-на-всього чотири робочих місця від колгоспу, — розповідає Свідзінський. — Люди не мають роботи. Вони розїжджаються хто до Києва, хто куди. Чому я не всіх міг зібрати? Тому що і в Італії, і в Польщі, хто куди їдуть на заробітки.

А ще проблема в тому, що у селі немає свого дитячого садочка. І це попри те, що там живе шість багатодітних сімей.

— По п’ять, по шість, по четверо дітей мають молоді дівчата, але вони не можуть піти на роботу, бо треба о восьмій завести дітей на автобус в садочок, а ввечері о четвертій зустріти з автобуса. Куди їм йти, на яку роботу? Так само чоловіки. Де вони? Всі на заробітках. І при тому, усі спеціалісти. Хлопці з вищою, середньою спеціальною освітою.

Федір Свідзінський вважає, що вирішити проблеми Великого можна, якщо село увійде до Козятинської ОТГ. До того ж, за словами чоловіка, від міста вже тричі надходила пропозиція до Вернигородоцької сільської ради про приєднання. Тому, на його думку, мешканцям двох інших сіл — Вернигородка і Верболіз, які належать до тієї ж сільради, що й Велике, теж варто провести громадське обговорення і визначитися, до якої громади все таки приєднуватися.

— Я не маю право йти в інше село, там має бути своя ініціативна група, — додає Свідзінський. — Я через пресу хочу звернутися до людей, щоб вони провели таке саме опитування. Хто хоче, нехай під’їжджає до мене. Досвід є, як це робити. Я можу дати опитувальні листи, які згідно закону повинні бути.

«У Козятин не йдемо, тому що нас розділяють дві сільські ради»

Ані на сайті Глуховецької ОТГ, ані на сайті Вернигородоцької сільської ради немає рішення чи проекту рішення про приєднання Вернигородка із залежними від нього селами до Глухівців. На останній сесії у Вернигородку, яка відбулася 13 листопада, таке питання теж не виносилося.

Голова Вернигородоцької сільської ради Володимир Гуп’як каже, що поки вони не збираються входити до жодної з територіальних громад. А з Козятинською ОТГ об’єднатися взагалі не можуть згідно із законом.

— Ми з Козятинською ОТГ можемо об’єднатися? Ні. При умові, якщо є спільні межі, — каже Гуп’як. — Спільних меж із Козятинською міською радою немає на даний момент. Сьогодні створюються територіальні громади Глухівці, Махнівка, Козятин і Самгородок. Ми можемо об’єднуватися тільки з однією на даний момент — Глуховецькою, бо є спільні межові знаки. Але ми не йдемо ще поки туди. Ні туди, ні туди. Люди хочуть більше в Козятин, але в Козятин не йдемо, тому що нас розділяють дві сільські ради — це Козятинська сільська і Сестринівська.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up