Чорні археологи добралися до лісосмуги

Чорні археологи добралися до лісосмуги
  • На початку цього тижня ми помітили велосипедиста, що звернув у лісосмугу. Подумали, що чоловік хоче висипати з мішка домашній непотріб.
  • Тільки він навіть не думав зупинятися. Велосипедист перейшов лісосмугу і вийшов на поле та взяв курс з тим самим мішком на багажнику в сторону Махаринець.
  • А от в лісосмузі було на що подивитися.

На місцях, де росли відносно молоді дерева, на поверхні землі видніються вирви разом із корінням дерев. Зателефонували до фахівців лісу і отримали відповідь, що це коренева гниль — явище природне.

Інша річ, коли біля живих дерев з’являються ями, які залишають за собою люди, можливо навіть не підозрюючи, що такими діями вони наносять шкоду природі. Тут самий раз згадати, що з лопатами по лісу ходять підприємці, які вирощують розсаду. Адже вони беруть лісову землю під розсаду. Тільки в нашому випадку питання не до них. Вони, як правило, не копають грунт у глибину. Хто ж тоді залишає в лісі ями?

Відео дня

Виявляється, нишпорять по лісах копачі металу, або як їх ще називають, чорні археологи. Не всі вони марять знайти скарб у вигляді скіфського золота, трипільських горщиків, чи старовинних бронзових сокир. Мова йде за людей, які ходять з металошукачем і лопатою заради цікавості чи спортивного інтересу, а це не заборонено. Тільки мисливців та рибалок, які проводять своє полювання недозволеними методами, називають браконьєрами. Металошукачів, які копають і не загортають за собою ями, також можна нагородити таким ярликом. Тим паче зараз, під час воєнного стану, ходити по лісі навіть без лопати суворо заборонено. А тут, не зважаючи, що кожного дня виють сирени, розкопали лісосмугу, наче домашню грядку.

Людей, які купують металодетектори та вирушають на пошуки чогось цінного, з кожним роком стає все більше, а відповідальність за незаконні дії чорних копачів на законодавчому рівні, не завжди чітко прописана, тому й відповідальність лише теоретична. 

– Ліс чи лісосмуга — це природне багатство і не буде перебільшенням сказати, що існування людей майже неможливе без лісів. Вони – джерело цінних ресурсів, виділяють кисень і поглинають вуглекислий газ, прихисток для багатьох рідкісних видів рослин та тварин. Зайшов у ліс чи лісосмугу з лопатою, роби так, щоб не зашкодити деревам і родючому шару грунту, –  наголосили спеціалісти Держлісу.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Vitaliy Demka

    Гончарук хто тебе эту статью заказал?

    И сколько заплатили ?

    Я вижу в Козятине других проблем нету?

    В стране война ,а ты всякую хр..нь пишешь.
  • HOrOR R

    Ліси рубають гектарами безкарно!! Вивозять фурами! Ніхто і слова не скаже , роблять стихійні смітники! Мовчать бо знають що мажочики випишуть прочухана! Фермери розорують кургани та історичні памятки і їм за те нічого ! Звісно мудак який не засипав ямки не правильно зробив! Але все ж розрізняйте поняття! Так можна сказати шо ви не журналісти а писаки з жовтих шпальт, Чорний археолог серйозна проблема, та пошуковик металолому ні як з тим не повязана!
  • Артем Савчук

    Напишіть краще про те що всі лісосмуги та ліси перетворилися в сміттєзвалища і про тих хто це робить!
  • Влад

    Ви би краще написали про тих хто той ліс вирубуе!!

keyboard_arrow_up