Дають гроші на зарплати робітникам. Що треба знати?

Дають гроші на зарплати робітникам. Що треба знати?

Можливість.

  • З 28 квітня підприємства, які припинили роботу через карантин, можуть отримати допомогу з часткового безробіття. Кошти отримує роботодавець, щоб виплатити зарплати своїм робітникам.
  • Розказуємо, який розмір такої допомоги, які потрібно подати документи та хто може її отримати

На позачерговому засіданні уряду, 27 квітня, ухвалено постанову №308, за якою 6 мільярдів гривень передають у Фонд соцстрахування на випадок безробіття. При цьому, 4,723 мільярда з цієї суми виділяється на допомогу з часткового безробіття, про що повідомив Вінницький обласний центр зайнятості.
Допомогу з часткового безробіття отримають роботодавці з числа малого та середнього бізнесу, які зупинили (скоротили) діяльність під час карантину. Кошти будуть видавати для покриття витрат на зарплату робітникам, яким був скорочений робочий час. Роботодавець переказує отримані кошти своїм працівникам.

Скільки можна отримати?

Розмір виплат буде вирахуваний за кожну годину, на яку в робітників було скорочено тривалість робочого часу, встановлений на рівні двох третин окладу (тарифної ставки). Але допомога з часткового безробіття за місяць не може перевищувати розмір мінімальної зарплати — 4 723 гривні.
Якщо центр зайнятості погодив допомогу з часткового безробіття, то переказ грошей роботодавцю буде щомісяця протягом трьох робочих днів після зарахування цих коштів на рахунок відповідного центру зайнятості. Далі роботодавець протягом трьох робочих днів переказує кошти працівникам.
Такі виплати будуть нараховувати на термін зупинення (скорочення) діяльності компанії, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Які потрібні документи?


Для отримання допомоги роботодавець протягом 30 днів з дня зупинення (скорочення) діяльності звертається до центру зайнятості за місцем його реєстрації як платника єдиного внеску і подає чотири документи:

Відео дня

Хто не отримає допомогу

Право на такі виплати мають застраховані особи, з якими роботодавець оформив трудовий договір (крім осіб, що отримують пенсію і людей, які працюють за сумісництвом). Виплати не зможуть отримати ті підприємства, в яких є заборгованість з виплати зарплати та ЄСВ.
Крім того, відмовити можуть тим підприємцям, які подали не всі документи або не підпадають під статтю 55 Господарського кодексу. І ще виплати з часткового безробіття не зможуть отримати працівники, які отримують оплату часу простою, та в разі освоєння нового виробництва відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України.

Перевірки будуть


Цільове використання коштів, які переказуються роботодавцю для виплати працівникам допомоги з часткового безробіття, можуть перевіряти протягом 90 календарних днів після останньої виплати.
Центр зайнятості має право отримувати від роботодавця необхідні пояснення, зокрема й письмові. Якщо роботодавець подасть недостовірні відомості, то призначена допомога буде анульована, а використані виплати потрібно буде повернути назад, на рахунки служби зайнятості.

Відповіді на інші питання та зразки документів є на офіційному сайті Вінницького обласного центру зайнятості за цим посиланням: https://cutt.ly/YykmYPo.

Валерій Чудновський

Читайте ще:

Чому козятинчанці не продовжили соцвиплати?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up