Де переселенці можуть отримати допомогу

Де переселенці можуть отримати допомогу
Гуманітарний штаб, який був у міському будинку культури, переїхав. Він відновить свою роботу на новому місці орієнтовно на початку квітня
  • До редакції газети «RIA-Козятин» звернулася переселенка Антоніна.
  • Жінка каже, за сім місяців тільки раз отримала гуманітарну допомогу.
  • Пробувала ходити до пункту видачі навпроти лікарні, але не вистояла чергу, бо має проблеми зі здоров’ям. А куди ще звертатися — не знає

Днями отримали телефонний дзвінок від нашої читачки Антоніни.

— Тут мені люди розказують, що всі одержують гуманітарну допомогу, — каже телефоном жінка. — Я не знаю, до кого нам звернутися, куди нам йти, де ті депутати ваші поховалися? Бо я скільки їздила туди, навпроти лікарні, там дають якісь номери. Я приїхала, сто двадцять п’ята була. Я з двома палками і чоловік мій так само. Ми майже не ходимо. Із ким нам можна зв’язатися?

Антоніна разом із чоловіком приїхала до Козятина із Миколаївки, що на Донеччині. Не стримуючи сліз, каже — у рідному місті вже практично нічого не залишилося. У нас вона з чоловіком знайшла прихисток. Тут мешкає вже протягом семи місяців, але міста зовсім не знає. Жінці важко пересуватися, тому що вона має проблеми з колінними суглобами.

Відео дня

— Ми нічого ніде не знаємо, — продовжує Антоніна. — Один тільки раз я отримала гуманітарну допомогу, і то через сусідку. Вона прийшла, каже: «Дівчата запитували, чи у вашому будинку немає переселенців». Я не знаю, чи вона працює в ЦНАПі, чи де. Вона каже: «Будуть давати порошок пральний і всяке таке». Принесли нам порошок пральний і білизну постільну. І все. Більше ми нічого не отримували. Ми не знаємо, куди звертатися.

Ми запитали Антоніну, чи оформляла вона статус внутрішньо переміщеної особи, коли прибула до Козятина. Жінка каже — так, відповідні документи у неї є. Тож ми перепитали, чи у тій структурі, де Антоніна оформляла документи як переселенка, не надавали консультацію з приводу того, де у Козятинській громаді внутрішньо переміщені особи можуть отримати гуманітарну допомогу.

— Дзвонила одна жінка до нас, я не знаю, хто вона, сказала приїхати до клубу, — відповіла Антоніна. — А я якраз лежала в лікарні із запаленням, тому не поїхала. Ми тоді захворіли здорово. Восени це було. Здається, в листопаді. І на цьому все. Ніхто, нічого, ніде.

Куди звертатися за допомогою

У міському будинку культури, про який нам говорила Антоніна, раніше був міський гуманітарний штаб, де переселенцям видавали одяг, набори побутової хімії, посуд та постільну білизну, а певний час і продуктові набори. Втім зараз міський будинок культури використовують за прямим призначенням — там проводять концерти.

Як пояснили нам в Управлінні соціальної політики Козятинської міської ради, гуманітарний штаб, який розташовувався у міському будинку культури, переїхав до Центру надання соціальних послуг, що у приміщенні, де раніше була Козятинська центральна районна лікарня. Наразі гуманітарний штаб готують до роботи. Він почне працювати орієнтовно на початку квітня. Втім там внутрішньо переміщеним особам видаватимуть лише одяг. Що стосується видачі продуктових наборів, то в Управлінні соціальної політики нам порадили звернутися до терцентру.

За словами директорки терцентру Ольги Дацюк, працівники закладу видавали продуктові набори на базі ліцею №2. Саме там був ще один пункт міського гуманітарного штабу. Але восени минулого року видачу продуктових наборів завершили.

Додамо, що продуктові набори наразі видають у гуманітарному штабі громадського об’єднання Ірини Колесник. Раніше він був у будинку навпроти поліклініки Козятинської ЦРЛ. Втім зараз штаб переїхав на ПРБ і розташовується на вулиці Захисників України (колишня 8-ма Гвардійська) у «Цесісі» (навпроти пам’ятника загиблим у Другій світовій війні). Доїхати туди з центру міста можна автобусом №7.

 

Читайте також:

Як отримати ліки за електронним рецептом? Інфографіка

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анастасия Замятина

    Так і є, що тільки один фонд Ірини видає гуманітарну допомогу, нажаль. І черга дуже велика. Щодо одягу, сподіваємось що на весну, хоч дітям буде що вибрати.

keyboard_arrow_up