День напруженого очікування та історичне рішення: Як відбувався церковний собор у Києві

День напруженого очікування та історичне рішення: Як відбувався церковний собор у Києві

Президент Петро Порошенко оголосив про створення на Об'єднавчому соборі Української помісної православної церкви. Згадуємо, як наша країна прийшла до цього

Створення в Україні незалежної від Москви церкви, фактично, майже добігло до фінішу. Сьогодні в храмі Святої Софії у Києві стартував Об'єднавчий собор, за підсумками якого українське духовенство об'єдналося і затвердило статут нової помісної православної церкви, а також шляхом таємного голосування обрало її предстоятеля.

Ним став митрополит Переяславський та Білоцерківський УПЦ КП Епіфаній (Думенко). Саме йому 6 січня належить відправиться в Стамбул та після спільного богослужіння зі Вселенським патріархом Варфоломієм, отримати з його рук довгоочікуваний Томос про надання незалежності Українській церкві.

Згадуємо, як проходила ця воістина історична подія для нашої країни.

Відео дня

Тисячі людей і довге очікування: Як збирався Об'єднавчий собор

Із самого ранку тисячі людей з різних регіонів держави почали збиратися на Софійській площі , щоб стати першими свідками того, як в Україні з'явиться нова помісна православна церква.

Вони тримали в руках українські державні прапори і з нетерпінням чекали початку Об'єднавчого собору у Святій Софії.

Звичайно ж, відбувалося це під пильною увагою правоохоронців. Знаючи, скільком людям небайдужа подія і щоб уникнути провокацій, до забезпечення правопорядку в центрі міста приступили близько 4 тис. правоохоронців.

Як уточнив начальник Головного управління Національної поліції Києва Андрій Крищенко, спершу кінологи і вибухотехніки обійшли Софійську і Михайлівську площі, потім за посилення заходів безпеки на підходах до них взялися патрульні поліцейські і нацгвардійці.

У числі очікуючих, окрім простих громадян, було чимало чиновників і політиків.

Очікувалося, що Об'єднавчий собор розпочнеться о 10:00. Але на практиці виявилося зовсім інакше - про старт заходу заявили на дві години пізніше.

Весь цей час люди на площі дивилися історичний фільм про те, як Україна наближалася до створення єдиної помісної православної церкви, а в храмі Святої Софії йшла реєстрація учасників собору.

Всього 192 делегати, 64 з яких є діючими архієреями трьох діючих в Україні церков: Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП), Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) та Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП).

Варто відзначити, що від останньої для участі в соборі зареєструвалося лише два представника митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський УПЦ (МП) Олександр (Драбинко), а також митрополит Вінницький і Барський Симеон.

Одразу ж після цього в УПЦ МП заявили, що ці ієрархи вважаються розкольниками і відлучені від церкви.

Десь близько 11:30 на Софійській площі з'явився президент України Петро Порошенко, який не мав брати участь в Об'єднавчому соборі, але був на нього запрошений в якості спостерігача.

Він емоційно привітався з людьми, які зібралися там в очікуванні рішень Об'єднавчого собору Української помісної православної церкви, і ввійшов у храм Святої Софії.

Почулися церковні дзвони, що сповіщали про початок церковних зборів.

Напружена обстановка: Що відбувалося під час Об'єднавчого собору

Офіційна частина Об'єднавчого собору була закритою. Тобто, на церковному зібранні були присутні лише запрошені ієрархи з двома супроводжуючими з числа священиків, ченців або мирян, а також президент України Петро Порошенко і спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

Про те, як вона проходила інформації дуже мало, але про те, як повинна була проходити, ви можете прочитати тут.

Загалом, за словами радника глави УПЦ КП Юрія Дорошенка, обстановка в Софії Київської була напружена: делегати скрупульозно вивчали проект статуту і готувалися до виборів предстоятеля.

У цей час на Софійській площі відбулося кілька тривожних подій:

1. Правоохоронці заявили, що затримали двох осіб зі зброєю. В одного з них при собі був величезний ніж, а в іншого – нунчаки. Навіщо вони принесли їх на захід поїхали з'ясовувати у відділення.

2. Також була зафіксованана пожежа. Раптово спалахнула одна з сміттєвих урн, але викликати пожежників не довелося, поліцейські загасили вогонь підручними засобами.

Крім цього, була спроба посіяти паніку в регіонах. Приміром, під час Об'єднавчого собору по країні розлетілася новина про захоплення Спасо-Преображенського кафедрального собору УПЦ МП у Вінниці. Проте пізніше виявилося, що це фейк, поширений російською стороною.

Загалом у Києві і регіонах обійшлося без серйозних порушень правопорядку.

Не буде канонічною територією Російської церкви: Яким є рішення Об'єднавчого собору

Приблизно через три години після початку на Об'єднавчому соборі в храмі Святої Софії виступив президент України Петро Порошенко.

Він заявив, що Україна обрізає пута, що прив'язують її до Російської імперії, і ніколи не буде канонічною територією Російської православної церкви.

"Константинопольська Мати-Церква реалізує, як їй належить згідно з канонами, місію - ввести автокефальну помісну православну церкву України як рівну серед рівних в сім'ю помісних православних церков… Тепер від вас і тільки від вас залежить майбутнє України, наша свобода, наша державна і духовна незалежність від Росії. Вам належить прийняти статут і вибрати предстоятеля, а Томос вже чекає його на Фанарі", - зазначив глава держави і висловив упевненість, що учасники собору приймуть правильні рішення.

Через дві години президент вийшов на сцену, встановлену біля Софійського собору, і оголосив про створення Української помісної православної автокефальної церкви.

"Щойно представники УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і група єпископів УПЦ Московського патріархату заснували об'єднану церкву. Чудо стало можливим завдяки непохитній позиції Вселенського патріарха Варфоломія, нашої Константинопольської Церкви-Матері", - сказав він, а потім представив її предстоятеля.

Предстоятелем помісної автокефальної православної церкви - митрополитом Київським і всієї України був обраний митрополит Переяславський та Білоцерківський УПЦ КП Епіфаній.

Він заявив, що українському духовенству вдалося "перемогти в собі різні спокуси, подолати незгоди і об'єднатися в єдину церкву", її двері надалі будуть відкритими для всіх.

"Ми закликаємо до об'єднання, ми закликаємо всіх бути в цій визнаній Єдиній помісній православній церкві", - зазначив Епіфаній.

До речі, главу УПЦ КП патріарха Філарета Епіфаній назвав духовним наставником новоствореної церкви і повідомив, що він "буде і далі почесним чинним довічно її наставником".

Люди на площі привітали рішення Об'єднавчого собору оваціями.

Завершилися заходи на Софійській площі співом державного гімну.

Джерело: 112.ua

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera 19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 13:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up