День святої Катерини: прикмети і традиції українців

День святої Катерини: прикмети і традиції українців

День святої великомучениці Катерини відзначають кожного року 7 грудня. Цей день не є офіційно вихідним, однак прийнято ходити в церкву на богослужіння.

День святої Катерини 2018: історія свята

За переказами вважається, що Катерина була дуже розумною, вродливою та мала неабиякі таланти. Проте їй не вдавалося знайти коханого, адже вона хотіла вийти тільки за того, хто розумніший за неї. Тоді дівчині допоміг християнський наставник її матері, який і розповів Катерині про віру.

Згодом в Олександрію на язичницьке свято прибув сам імператор Максимін. Тоді він побачив Катерину, краса якої полонила імператора. За повір'ями, імператор покликав 50 мудреців, щоб вони розповіли дівчині про язичництво. Натомість Катерина переконала їх прийняти християнство, за що мудреців стратили.

Відео дня

Коли Максиміну не вдалося зламати сильну християнську віру Катерини, він наказав стратити її.

День святої Катерини 2018: традиції свята

Свято Катерини вважали пророчим для долі кожної дівчини. Жінки просили святу про згоду в родині та щасливий шлюб. Тому у давнину в цей день дівчата ворожили на судженого та збиралися разом на вечорниці.

Народні прикмети на День Катерини

Якщо погода на Катерини буде ясною – треба готуватися до морозної зими.

Тепла погода – морози вдарять тільки на Варварин день (після 17 грудня).

Відлига та туман прогнозують морози через 10 днів.

Якщо випав сніг на суху землю –наступний рік буде неврожайним.

Кола навколо місяця віщують мороз.

Маленькі зірки на небі прогнозують снігопад.

Що не можна робити у свято Катерини

Так як Катерини випадає на Різдвяний піст, не можна було танцювати, але от співати і веселитися не заборонялося, особливо це стосувалося молоді. Звичайно ж, виключалися будь-які роботи на землі, фізична праця. Не можна було нічого будувати, ремонтувати і шити. Також стіл можна накривати лише з дозволених блюд, а це каші і борщ.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up