День захисників і захисниць відзначили спільно чотирма громадами

День захисників і захисниць відзначили спільно чотирма громадами
  • У п’ятницю, 14 жовтня в Україні одразу чотири свята — Покрова Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, 80 роковини від створення Української повстанської армії та День захисників та захисниць.
  • З нагоди головного свята наших воїнів у Козятині відбулися урочистості.
  • Вручали подяки та грамоти, пом’янули полеглих бійців та пройшли ходою із кількаметровим прапором

Вранці біля будівлі райдержадміністрації вишикувалися військові, а на сходах адмінбудівлі облаштували імпровізовану сцену. Це підготовка до урочистостей з нагоди Дня захисників та захисниць, який ми щороку святкуємо 14 жовтня. Цьогорічний захід особливий тим, що до нього долучилися керівники Глуховецької, Махнівської та Самгородоцької громад. Це вперше після ліквідації Козятинського району.

О десятій годині зазвучав Гімн. Військові Юрій Хрищенюк та Олег Ковальчук урочисто підняли Державний прапор.

Відео дня

Голів ОТГ запросили до мікрофонів. Першою слово надали очільниці Козятинської громади Тетяні Єрмолаєвій.

— З вірою в кожного воїна, з вірою в кожного захисника, з вірою в Бога, що він стоїть біля кожного з них ангелом і охороняє, — сказала міський голова. — Особливо велика пошана тим, хто віддав свої життя. Ми впевнені, що вони сьогодні стоять біля кожного, хто живий і підтримують, оберігають їх, бо це особливе воїнство. Вклоняємося родинам загиблих, батькам, дружинам, дітям. Вклоняємося тим, хто були неодружені, бо не народилися покоління. Дуже болить Україні за ті ненароджені покоління, які могли змінити навіть увесь світ. Ми втрачаємо еліту, ми втрачаємо майбутніх механіків, інженерів, музикантів, професорів, які могли зробити ті речі, які вже маємо ми зробити за них. Ми будемо їх пам’ятати і будемо робити все для того, щоб нам не було соромно і щоб ми продовжили справу кожного з них.

— Вклоняюся перед родинами, які втратили найдорожче, — звернувся до присутніх Олександр Амонс, голова Глуховецької громади. — Просимо Пресвяту Богородицю захистити наших воїнів, закрити наше небо, щоб не гинули ні військові, ні мирні, ні діти. Сьогодні вся Україна як одна родина стала на захист своєї держави, своїх теренів. На превеликий жаль, є втрати, є смерті, є каліцтва. Але ми з вами крепкі, ми міцні, ми вистоїмо, щоб там не сталося. Ще такого не було, щоб ми не здобули свободи.

Очільник Махнівської громади Павло Кузьмінський сказав, що День захисників і захисниць — це свято, в якому присутній смуток, тому що ми втратили багато наших воїнів і подякував родинам полеглих захисників.

Наступним до слова запросили Сергія Лановика, голову Самгородоцької громади.

— Я бачу тут людей, які постійно плачуть, тому що вони понесли великі втрати, — сказав Сергій Лановик. — Вони втратили рідних, близьких. Це те, що ніколи не повернеться. Єдине, що з нами має бути — це пам’ять. Вічна пам’ять про тих Героїв, які дали нам право і можливість жити під мирним небом. Нам, живим, потрібно бути вартими тих втрат, які вони понесли. Не просто не забувати, а продовжувати жити заради майбутніх поколінь української нації. Ми повинні зберегти свою незалежність, свою державу і ми це зробимо спільними зусиллями. Але, в першу чергу, звичайно, завдяки хоробрим воїнам, які стоять тут поруч.

Наостанок до присутніх звернувся Василь Карпінець, заступник голови Хмільницької районної ради. Він побажав усім віри, надії та божої любові і щоб на нашій земля нарешті настав мир.

Після виступів представників влади голови громад вручили родинам загиблих військових подяки. Оксані Коваль вручили орден «За мужність», яким посмертно нагородили її сина Дмитра Коваля.

По тому на імпровізовану сцену вийшов чоловічий вокальний гурт «Добряни» і виконав пісню «Хтось тай вродиться з нас нещасливий».

За активну громадську позицію, мужність та патріотизм, відданість справі в умовах збройної агресії російської федерації проти України вручили подяки особовому складу військових частин А 1329 та А 7339, 11 державної пожежно-рятувальної частини, відділення поліції № 2 Хмільницького районного відділення поліції, першого відділу Хмільницького районного центру комплектування та соціальної підтримки.

Почесними грамотами Вінницької обласної ради та Козятинської міської ради нагородили волонтерів та підприємців, які допомагають нашим захисникам, переселенцям та людям, які мешкають у містах і селах, що постраждали від російської агресії.

На завершення першої частини урочистостей вокальний колектив «Струни серця» подарував гостям заходу дві пісні — «Біля тополі» і «Повертайся живим», а Олена Пантєлєєва заспівала «Я молюсь за тебе, Україна».

Коли музика затихла, розгорнули кількаметровий жовто-блакитний стяг. Ставши по обидва боки від прапора, люди колоною рушили від площі до пам’ятного знаку загиблим воїнам, де мала відбутися друга частина заходу. Через те, що дорогу не перекрили, рух був, так би мовити, з перешкодами. Очевидно, водіїв ніхто не попередив, що об 11 годині по Героїв Майдану і Пилипа Орлика буде хода із прапором.

Біля пам’ятного знаку загиблим воїнам та дошки пошани козятинчани і гості міста поклали квіти.

Ведуча Лариса Ромасько згадала поіменно усіх воїнів, які загинули за вісім років війни. Полеглих Героїв вшанували хвилиною мовчання. До спільної молитви за загиблими воїнами запросили священика Української греко-католицької церкви Антона Бориса та отців Православної церкви України Василя Влізло і Романа Масиру.

Наостанок Антон Борис, Роман Масира, Василь Влізло та пастор Церкви адвентистів сьомого дня Сергій Глущенко помолилися за захисників, які стоять на передовій.

 

Читайте також:

Вітання Президента з нагоди Дня захисників і захисниць України та від козятинчан: підбірка з соцмереж

У Козятинському терцентрі організували виставку «Осіння палітра миру і сонця»

На благодійному ярмарку самгородчани назбирали більше 10 тисяч гривень

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Петров

    Пресвята Богородиця спаси нас грішних і мерзенних!!! Амінь Слава тобі Боже наш милосердний за все, достойно по ділам нашим отримуємо, пом'яни Господи нас грішних і мерзенних у Царстві Божому! Амінь

keyboard_arrow_up