День залізничника: історія свята, привітання у віршах, прозі, листівках

День залізничника: історія свята, привітання у віршах, прозі, листівках
  • Щорічно 4 листопада працівники залізничного транспорту України святкують своє професійне свято.
  • У матеріалі розповідаємо історію свята та ділимося красивими вітаннями.
День залізничника — професійне свято працівників залізничного транспорту. В Україні відзначається щорічно — 4 листопада. Головним органом управління залізничним транспортом в Україні є Укрзалізниця, яка забезпечує 3% ВВП країни. 

Коли росія почала повномасштабне вторгнення, першими рятувати українців стали саме залізничники. Працівники зі сталевими нервами евакуйовували громадян, ризикували життям під постійними обстрілами. 

Вітаємо усім працівників залізниці, дякуємо їм за працю! Нехай якнайшвидше усі їхні маршрути курсуватимуть по вільній країні.

Історія свята

Спочатку трохи історії. День залізничника стали відзначати в далекому 1896 році і не у нас. Його святкували 15 червня на День народження імператора Миколи. Саме він започаткував будівництво залізниці у московії.

Відео дня

Від жовтневої революції 1917 року День залізничників зник на 18 років. Відновили його у 1935 році на честь прийому сталіним залізничників у кремлі. З 30 липня 1936 року свято знов стало офіційним. Згодом його перенесли ближче до вихідних, тобто на першу неділю серпня. Не змінилася дата святкувань після здобуття Україною у 1993 році Незалежності.

Дату святкувань змінили у 2002 році за пропозицією на той час генерального директора Укрзалізниці Георгія Кірпи. Указом Президента України Кучмою перенесли дату свята на 4 листопада. Саме в той день у Львів прийшов поїзд «Ярослав», який з’єднував 4 міста: Відень, Краків, Перемишль і Львів, і цей день вважався початком історії залізниць в Україні.

 Що стосується Дня профспілки залізничників України, то його стали святкувати в день колишнього Дня залізничників, тобто в першу неділю серпня. Станом на 1 січня 2006 року загальна кількість членів профспілки становила 758,9 тис. осіб. Загальна кількість працюючих на підприємствах залізничного транспорту і транспортного будівництва України — 485,0 тис. З них членами профспілки є 476,1 тис. осіб. Охоплення профспілковим членством становить 97,7% працюючих, а сама профспілка залізничників є однією із найбільших профспілкових організацій в Україні.

Привітання з Днем залізничника в картинках, віршах і прозі

Потяги й паровози —

Ваша головна любов,

У спеку й в дощ, у сніг, в морози

Їдете ви знову і знов.

І попри усі напасті

Ходять ваші потяги!

За усе це просто щастя

Ми вам бажаєм як завжди!

***

Щоб розклад вірним був і вдома,

На вас чекала вся родина,

Щоб ви не почували втоми

А пасажири вас любили!

***

Вітаю з днем залізничника! Нехай неприємності пролітають повз, як вітер за вікном локомотива! Нехай твоя доля буде прямою і блискучою, як залізничні рейки! Бажаю, щоб в потязі твого життя завжди їхали вагони щастя, любові, благополуччя і здоров'я!

***

Вітаю Вас з днем залізничника! Нехай всі потяги, які йдуть у вашому напрямку, привозять з собою щастя і виконання заповітних бажань. Нехай ті склади, які відходять від вашої станції, відвозять з собою всі біди і печалі! Відповідальності вам, адже ваша справа - надзвичайно важлива і потрібна! Нехай у вас все буде добре!

***

Вітаю з Днем залізничника! Нехай рейки твого життя ніколи не закінчуються і йдуть в нескінченну далечінь. Зелений семафор всім твоїм починанням і найтепліших зустрічей на пероні. Нехай тобі завжди супроводжує удача, схожа зі швидкісним поїздом: постійно щастить і всюди встигає!

***

З Днем залізничника! Раз вже твоє життя нерозривно пов'язанн з рейками, так нехай воно буде таким ж рівним, а здоров'я — таким же міцним. Бажаємо, щоб для всіх твоїх починань на життєвому шляху завжди горів зелений семафор!

***

Дорогі залізничники, нехай поїзд щастя, здоров'я і успіху ніколи не виїжджає з депо вашого життя. Бажаємо, щоб всі ваші плани і мрії рівно по рейках, шпала за шпалою доходили до кінцевої станції здійснення. Щасливої дороги, вдячних пасажирів і зеленого семафора.

 

Читайте також:

«В першу чергу евакуювали людей»: біля Козятина загорівся дизель Вінниця-Коростень. Фоторепортаж

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up