«Дитина щоночі прокидається і питає: «А ця стіна не впаде хоч?» Як живуть постраждалі від вибуху в багатоповерхівці

«Дитина щоночі прокидається і питає: «А ця стіна не впаде хоч?» Як живуть постраждалі від вибуху в багатоповерхівці
  • Днями Козятин знову був на вустах у всієї країни — у четвер, 25 листопада у дев’ятиповерхівці в самісінькому центрі міста стався вибух через витік газу.
  • У двох квартирах позносило стіни.
  • Що розповідають про той страшний ранок постраждалі і як вони оговтуються після того, що сталося?

Жити у багатоповерхівці, все одно що сидіти на пороховій бочці — ніколи не знаєш, що і звідки прилетить. От і бібліотекар Світлана Науменко навіть припустити не могла, що через витік газу в сусідчиному помешканні в її однокімнатній квартирі посипляться стіни, немов у картковому будиночку.

Вибухова хвиля пронеслася квартирою Світлани і зруйнувала все на своєму шляху. Стіни, меблі — все пошкоджене. Стерлася в порох стінка-сервант, усе довелося в мішках вивозити. Дякувати Богові, сама Світлана на той момент не була удома — того дня вона мала їхати в санаторій. Про те, що в її квартирі стався вибух, дізналася в дорозі.

— Я завжди виходжу десь о 8:40–8:30 з хати. А це у мене ще пів відпустки було, я хотіла трішки підлікуватися, бо дуже себе погано почувала. Взяла від лікарні направлення на 25 число, зібралася, перевірила котла, перевірила витяжки, позакривала все. Сину сказала, щоб вазони мені поливав. А я поїду трошки підлікуюся. Сестра мене підвезла з чоловіком машиною і ще не доїхали ми, як син мені дзвонить, каже: «Мамо, з нашою квартирою вибух», — розповідає Світлана Науменко, не стримуючи сліз. — Я то злякалася, але думаю, я ж все перевірила, не можливо, щоб був вибух. бо я до всього дуже скрупульозно ставлюся, але ж може все бути. Син каже: «Мамо, нашого балкона вирвало, в нас вибух. Вертайся». Та й це я вже так вернулася і побачила це все. Але добре, що я вийшла з хати о сьомій десять, а вибух був о восьмій. Це ще моє щастя, що я їхала і вийшла з хати раніше. Бо якби я була на роботі, то я була б в той час ще в хаті і я не знаю, де б я була — чи на кухні, чи в кімнаті.

Відео дня

Через вибух одна стіна у квартирі Світлани зруйнувалася повністю, інша впала до половини, але те, що від неї залишилося, вигнулося і пішло тріщинами, тож її довелося розбирати. Стіни вже почали відбудовувати, ще мають прокладати електричні дроти, далі доробляти до верху, після чого штукатурити.

— Не знаю, що з балконом, він у мене новий і дуже дорогий, а на сьогоднішній день він ще дорожчий, — продовжує Світлана Науменко. — Прийшли люди, які знають, сказали, що це 45 з лишнім тисяч, щоб його поміняти. Це зараз я чекаю людину, яка по балконах, і ми будемо оцінювати, може що залишиться, бо вилетіли рами, страшно просто.

Квартира у такому стані, що жити там поки що просто не можливо — газу немає, порох стоїть такий, що нема чим дихати. Перші кілька днів Світлана жила у родичів, зараз, каже, буде перебиратися до сина. А коли зможе повернутися в свою квартирку — і прогнозувати не береться.

— Мені дуже важко психологічно. Я хотіла підлікуватися, а виходить, що я ще більше захворіла, ніж є, — каже жінка крізь сльози. — Це жах. На нервову систему це дуже важко, але мушу триматися. Рідні мене підтримують. У мене дуже гарна рідня. Всі дзвонять, кажуть, що буде потрібно, будемо давати. Поки так.

Вибухова хвиля пройшлася трьома квартирами дев’ятиповерхівки. Сам вибух стався через витік газу у помешканні 82-річної жінки. Напередодні тут поміняли газову плиту. Мешканці будинку кажуть, що підключав плиту син жінки. Сама 82-річна козятинчанка від вибуху отримала опіки у зараз лікується у Вінниці. Вибухова хвиля зруйнувала міжквартирну перегородку і та впала у сусідній двокімнатній квартирі, де мешкає Василь Іванов із сім’єю. Там зірвало дві стіни. На той момент і Василь з дружиною, і їхні двоє діток були вдома.

— У мене дитина психологічну травму отримала, вона щоночі прокидається, плаче і каже мамі: «А ця стіна не впаде хоч»? — розповідає Василь. — Малий постраждав. Дитину привалило повністю шафою і плитами. Ледве дістали. Дякувати Богові, що просто порізи неглибокі і садна, ні переломів, нічого немає.

У квартирі Василя вибухова хвиля повалила дві стіни. Дивани, стінка — всі меблі полетіли. Вціліла лише одна кімната. Помешкання у такому стані, що поки там жити неможливо — опалення немає, газова труба опечатана, тому що ведуться слідчі дії, світла також немає. Тож мусили шукати собі інший куток.

— Живемо в тещі на купі в одній кімнаті вчотирьох, спати немає де, — продовжує чоловік. — На матраці спимо надувному, тому що всі меблі у нас пошкоджені.

Допомагають тільки родичі. Василь написав заяву на матеріальну допомогу в міську раду, поки чекає. Тим часом стіни у квартирі вже почали відновлювати. Але повернутися назад зможуть ще не скоро.

— Це як мінімум місяць треба щоб відновити, — каже Василь. — Це якщо кожен день робити, то може менше. Але теж не можна за один день його все зробити. Стіни поклали, от сьогодні у них вихідний, тому що треба, щоб висохнуло все. Завтра мають шпаклювати стіни, теж треба, щоб висохнуло воно. А до того ж тепла немає. У мене в кімнаті, яка зачинена, 13 градусів зараз. А в тих я навіть не знаю, скільки.

На відновлення помешкання потрібен не лише час, а й чималі кошти. Разом ми зможемо допомогти. Реквізити для допомоги:

Іванов Василь Олександрович, картка Монобанку 4441114449246485

Науменко Світлана Леонідівна, картка Приватбанку 4731219123587473

Читайте також:

Про вибух у Козятині почула вся Україна. Нові подробиці

«За 20 хвилин до цього я ще лежала на дивані, який засипало блоками». Як ситуацію з вибухом коментують газовики?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Инга Мельничук

    І хто цікаво має відшкодувати збитки ?

    Мария Ленская reply Инга Мельничук

    Инга Мельничук Речниця Анна Олійник говорила, що винуватці мають сплатити штраф 68 тис.грн., і відшкодувати збитки.

    Богдан Хуторной reply Инга Мельничук

    Даже если присудят пенсионерке выплатить пострадавшим компенсацию, вы просто представьте, сколько мы обычные люди будем выплачивать например 200 тысяч грн ? Всю жизнь ?( а жить людям нужно сейчас , мне кажется нужно бросить клич в СМИ по сбору денег постращавшим

keyboard_arrow_up