Для власної безпеки поминальні дні треба розвести у часі

Для власної безпеки поминальні дні треба розвести у часі
  • Через тиждень після Пасхи в Україні починаються поминальні дні. У народі їх ще називають батьківськими суботами, гробками, поминками…
  • Як будуть поминати своїх рідних та близьких на проводи чи Радоницю мешканці Козятина у нашій розповіді

У християнстві вважається, що після Воскресіння Христового душі покійних предків з небес спускаються на землю. А ми в ці дні за давнім звичаєм цілими родинами йдемо на кладовище, щоб провідати всіх дорогих нам людей, яких з нами вже немає.

Проте цього року враховуючи, що у нас військовий стан, кожен повинен зрозуміти, що ворог підступний і свої невдачі в протистоянні з ЗСУ на полі бою він хоче виправляти воюючи з мирним населенням. Йому байдуже по кому запускати ракети: по пологовому відділенню, по жінках і дітях на вокзалі чи деінде.  Гатять туди, де велике скупчення людей. Тож треба пройти цьогорічні проводи, так як ми проходили їх під час карантинних обмежень, так як вже навчилися. 

Відео дня

Коли ми були на цвинтарі, людей практично не було, а могилки на міському і сільському кладовищах майже всі прибрані.

Кого зустріли, всіх запитували коли вони планують прийти до своїх рідних у поминальні дні.

Пані Валентина з чоловіком Володимиром люди пенсійного віку кажуть:«Нам не на роботу йти, поки настроєні прийти у понеділок. Подивимося, як складеться ситуація. Наших військових окупанти бояться, вони отримують звання від російського керівництва відзнаку гвардійців за те, що знищують мирних українців. Від орків чого завгодно можна чекати, а нам треба думати за власну безпеку і за безпеку інших, щоб не довелось нашим військовим над нашою територію чужинську ракету збивати.»

Пані Альона з пані Юлією на могилках рідних висаджували та висівали квіти. Запитуємо їх в який день на проводи вони прийдуть своїх рідних поминати. 

– Плануємо в неділю, адже в понеділок ми на роботі. – відповідають жінки.

Пан Валерій з дружиною Вірою кажуть:«Прийдем на Радоницю»

— Це коли? 

— Так в народі поминальний тиждень називають в багатьох селах на Поліссі. Радониця це ніби церковне свято, воно припадає на 9-й день після Паски тобто у вівторок. У Радоницю вважається гріхом сумувати, адже померлі мають радіти, що їхні родичі про них пам’ятають. В тому й гріх, що не можна «псувати добрий настрій» померлим. Звичайно, у все це лише хочеться вірити, – каже підприємець Валерій

Ще ми у подружжя запитали, як вони відносяться, що на кладовищі багато штучних квітів. — Штучні квіти – це не добре, – каже пані Віра. – Тільки буває так, що у людей просто немає можливості посадити на могилках живі квіти. Є ж випадки, коли рідні померлих переїхали жити в інші міста і не знаходять кращого виходу, як привезти на проводи синтетичного букета. Поки штучні квіти будуть продавати, доти люди будуть їх купувати, тому що це простіше, – сказала вона.

Ми приєднуємось до думки подружжя підприємців. Посадити живі квіти простіше місцевим жителям і вони це роблять можна сказати масово. Ще в минулому році на міському кладовищі перед Паскою були гори сміття. Тепер за 2 дні до Великодня сміття у деяких сміттєзбірниках менше верхівки котлована, що може свідчити що вінків штучних квітів стає менше.

На сільському кладовищі майже така ж ситуація, як на міському кладовищі. На кладовищі майже нікого немає, більшість могилок вже прибрані. Давайте в такому дусі помянем наших рідних та близьких на проводи. Розтягнемо проводи на три дні розтягнемо їх і у часі

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up