До 1 вересня медичні заклади перейдуть на видачу електронних лікарняних листів

До 1 вересня медичні заклади перейдуть на видачу електронних лікарняних листів

Усі медичні заклади в Україні до 1 вересня видаватимуть електронні лікарняні листи, замість паперових. Перехід має спростити процедуру та автоматизувати процес, виключивши "людський фактор". 

Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я України. 

Поступовий перехід розпочався 4 червня і триватиме до 1 вересня. На початку осені створення медичних висновків про тимчасову непрацездатність, як основи для електронного листка непрацездатності, буде обов’язковим для усіх медичних закладів, у яких є ліцензія на медичну практику. Незалежно від того, чи має заклад договір з Національною службою здоров’я України.

"Лікар створює електронні медичні записи на основі яких він має опцію створити медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Це електронний документ. Лікар підписує його своїм кваліфікованим електронним підписом. Після підпису документ автоматично відправляється в електронний реєстр листків непрацездатності. Цей реєстр належить Пенсійному фонду. У Пенсійний фонд не передається діагноз пацієнта. А лише інформація від лікаря, що в певний період часу людина не може працювати через стан здоров’я. У момент, коли лікар створює медичний висновок про тимчасову непрацездатність, пацієнт отримує SMS-повідомлення, про те, що йому створили такий медичний висновок. Для пацієнта це є підтвердженням, що ця інформація буде надіслана в Пенсійний фонд. Коли Пенсійний фонд доповнить цю інформацію даними про роботодавця, пацієнт отримає ще одне SMS-повідомлення про те, що йому створили електронний листок непрацездатності. А отже - оплатять період непрацездатності", - йдеться у повідомленні. 

Відео дня

Пацієнтам більше не доведеться нести на роботу паперовий листок непрацездатності. А роботодавці бачитимуть необхідну інформацію про те що їх працівники були непрацездатності в особистому електронному кабінеті на порталі Електронних послуг Пенсійного фонду України. Для лікаря це зменшить кількість паперової роботи. Медики займатимуться лише медичною частиною і не заповнюватимуть жодної адміністративної інформації про роботодавця. Всі необхідні дані додаються автоматично.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up