До 35-річчя Чорнобильської катастрофи дожили 127 ліквідаторів і 32 постраждалих

До 35-річчя Чорнобильської катастрофи дожили 127 ліквідаторів і 32 постраждалих

В понеділок, 26 квітня виповнюється 35 років від аварії на Чорнобильській атомній станції. А ще в грудні 2016 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила резолюцію і проголосила 26 квітня Міжнародним Днем Чорнобильської катастрофи. Як вітали ліквідаторів Козятинщини на ЧАЕС наша розповідь

Мітинг пам’яті про аварію на українському Поліссі пройшов біля пам’ятного знаку ліквідаторів Чорнобильської катастрофи і розпочався він з дзвонів колокола. Продовжила мітинг ведуча такими словами.

— Велика пошана ліквідаторам Чорнобильської аварії. Ми схиляємо голови перед тими, хто усвідомлено і жертовно віддав своє життя виконавши найвищий обов’язок перед рідною землею і перед рідним народом зупинивши ескалацію катастрофи, зупинив її переростання у глобальний винищувальний смерч для всієї України та сусідніх і не сусідніх держав світу. Доземно схиляємося в подяці перед ліквідаторами тої страшної аварії перед живими і перед тими, хто відійшов від нас у вічність. Тож відзначимо їхні імена хвилиною мовчання.

Панахиду за померлими ліквідаторами провів настоятель храму Покрови пресвятої Богородиці протоієрей отець Василь Влізло. Після завершення заупокійної молитви священиком керівництво міста, ліквідатори Козятинської міської, Махнівської та Глуховецької сільських громад також прочитали молитву «Отче наш» і почалися виступи.

Відео дня

Першому надали слово голові організації «Союз Чорнобиль» Володимиру Нечипоруку.

Володимир Васильович сказав:

— Я хочу побажати всім здоров’я. Коли ми організували нашу організацію в ній налічувалося 550 чоловік. Коли ми розділилися на міську і районну організацію, то в районній було вже 220 осіб, а в міській 240. Зараз наша організація налічує 127 ліквідаторів і 32 постраждалих. Як бачите імена 150 ліквідаторів вже викарбувані на плитах. Багато з них залишили жінок вдовами, а хто з ліквідаторів помер молодими, то й залишили дітей сиротами. Я прошу вас, дбайте за своє здоров’я. Я скільки йду біля пам’ятника читаю імена і згадую, як ми в Чорнобилі разом працювали. Тож дбайте за здоров’я, щоб ми зустрічалися в організації, а біля плит — тільки на річницю аварії.

Володимир Васильович в своєму виступі промовчав, що минулого тижня вони групою ліквідаторів на ювілей катастрофи їздили в чорнобильську зону. Побували на залізничній станції Янів, в містечку Чорнобильців Припяті. Були в Чорнобилі-2 і мікрорайону «Чортове колесо». Були на самій станції і біля реакторів. Реактори пофарбовані і не працюють, а на непрацюючій станції люди працюють. Тільки про поїздку в Чорнобильську зону Володимира Нечипорука і Юрія Городченка в окремій публікації.

Міський голова Тетяна Єрмолаєва також безмежно вдячна ліквідаторам, побажала їм міцного здоров’я і напів жартома сказала

— Краще витрачати кошти на здоров’я живих, ніж щось робити біля пам'ятника. До речі, про пам’ятний знак ліквідаторів. Його недавно привели до тями. Міська рада виділила кошти на заміну мармурових плит. Тепер вони вкладені рівно і немає між ними щілин.

Юрій Городченко, голова чорнобильців Глуховецької сільської громади, в своєму  виступі зауважив:

— Як не намагалися розірвати нашу організацію, сьогодні ми зібралися разом. Козятин, Глухівці, Махнівка разом. Вірю, що наступного разу з нами буде й Самгородок. Для самгородчан ми медалі закупили вручимо. 

Про поїздку ліквідаторів минулого тижня в Чорнобильську зону пан Юрій також промовчав.

Після виступів настала приємна мить нагороджень. Ліквідаторам Козятинської ОТГ пам’ятні медалі грамоти та живі квіти вручала міський голова Тетяна Єрмолаєва. Ліквідаторам Глуховецької громади пам’ятні медалі і грошову винагороду 300 гривень з бюджету вручав голова Громади Олександр Амонс. Долучився до привітань ліквідаторів і Народний депутат Петро Юрчишин. За поданням Козятинської міської ради семеро ліквідаторів отримали від Народного депутата пам’ятну медаль і грошову винагороду. Правда сам політик через свою загруженість в Козятин не приїхав, а доручив привітати козятинських ліквідаторів помічнику Народного депутата Миколі Максимчуку. Після нагороджень ліквідатори та керівництво трьох об’єднаних громад якось, навіть трохи смішно звучить. Район розірвали на четверо, а звучить ніби, ми з Погребищем і Калинівкою об’єдналися.

 

Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили»

«Подумав, що працівник, який виміряв радіацію, був напідпитку. Тільки дійсно така радіація в Козятині була»
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лілія Біда

    І всі ліквідатори отримали медалі, грамоти та грошові допомоги???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up