До чого призведе послаблення карантину? Пояснює епідеміолог

До чого призведе послаблення карантину? Пояснює епідеміолог
  • Послаблення карантину не означає його завершення. Про що варто не забувати

Здоров’я. З 22 травня країна перейшла до наступного етапу послаблення карантину, на якому запрацювали: дитячі садочки, спортзали і готелі. Вінничан же на вулицях міста все частіше можна зустріти без засобів захисту. То до чого призведе послаблення карантину?

З 22 травня до 22 червня в Україні діятиме адаптивний карантин. За словами голови МОЗ Максима Степанова, введення саме адаптивного карантину дасть змогу повністю контролювати ситуацію, дуже швидко реагувати залежно від регіону.

Як поводитися у спортзалах, дитсадках чи готелях?

Про те, як безпечно поводитись у час карантинних послаблень, щоб не наражати себе на небезпеку, ми поговорили з лікаркою-епідеміологом Наталією Пономарьовою. 

Відео дня

— Якщо люди будуть ігнорувати рекомендації уряду, то ні до чого хорошого ці послаблення не призведуть, — каже лікарка. — Я вважаю, що відкриття фітнес-центрів запровадили зарано. Але, після відновлення їх роботи, я б велику увагу приділила перевірці фахівцями (епідеміологами) дотримання у спортзалах санітарних норм, правил діючого законодавства, а також розроблених  адміністрацією цих закладів алгоритмів роботи щодо недопущення розповсюдження інфекційних хвороб. І не тільки COVID19. 

Щодо туризму, за словами Наталії, ця тема поки закрита для компромісів. Каже, про туризм за межами країни — ще однозначно зарано говорити.

— Найбільш хвилююча тема — дитячі садочки та інші дошкільні заклади. Я не тільки лікар, але й мама двох дітей, — продовжує Пономарьова. — Також маю досвід роботи санітарним лікарем у складі санітарно-епідеміологічної службі. Тому знаю, як іноді, під тиском батьків, працівники цих закладів порушують санітарні правила в частині правил щоденного огляду та щоденного приймання дітей в садочок. А саме приймають дітей з явними проявами хвороб, бо батькам «ніде діток діти». Тому, коли відкриють садочки,  потрібно суворо дотримуватись правил щодо поводження під час COVID19 для дитячих закладів, які видав уряд. 

«Послаблення не означає завершення»

— Ми не стикалися з цією хворобою і будь-які дії, у тому числі ті, які на погляд населення жорсткі та безпрецедентні, все одно виправдані, — каже лікарка. — Тим паче їх постійно змінюють, доповнюють чи скасовують. Варто пам’ятати, що пом’якшення — це не скасування. 

Носити маски, за словами лікарки, треба принаймні до повного виходу з карантину. При цьому обов'язково завжди дотримуватися правил одягання, носіння та знімання масок. 

— Потрібно користуватися антисептичними засобами для рук в разі необхідності або потреби, а значить взяти за правило мати при собі свій маленький флакон з антисептиком, — каже Наталія Пономарьова. — Не забувати постійно мити руки.

Наталія пояснює, що при близькому контакті з людиною, наприклад, майстрами у салонах краси, треба обов'язково одягати маску. Не соромитися питати, чи здоровий на момент вашої зустрічі майстер, чи добре він себе почуває. 

— Моя порада — частіше гуляти, бути на свіжому повітрі, відпочивати на свіжому повітрі, займатися спортом на свіжому повітрі, — продовжує Пономарьова. — Але все це треба робити наодинці або з малим колом людей, з якими ви постійно безпосередньо спілкуєтесь. Ні в якому разі не треба збиратися великими компаніями.

Наталія КОРПАН

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up