До Олімпіади розширювали дорогу, лагодили будинки та паркани

- Готувалися до події заздалегідь. Ремонтували будинки та паркани, проводили лекції та спортивні заходи, розширювали трасу, - розповідає про подію, неначе це було учора, колишній голова районного комітету з фізкультури та спорту Ігор Кусь.

- Дорогу розширювали від Калинівки до Житомирської області, - продовжує Ігор Григорович. - Працювали по підготовці до проведення Олімпійського вогню три-чотири місяці. У селі Комсомольському розширювали місток. Дахи будинків, які були під соломою, перекривали шифером. Старі паркани замінювали новими. Криниці облаштовували, будували грибки. Автобусні зупинки обкладалии плиткою. Саме тоді на сільських зупинках з'явилися викладені із плитки написи з назвами сіл.
Серед іншого, вздовж дороги зносилися і старі будинки. Частіше це були циганські халупи.
- Циганам платили гроші за це. Але були такі кумедні ситуації, коли цигани брали гроші та поверталися до будинку. Тому вдавалися до хитрощів: бульдозер стояв неподалік від будинку, і щойно циганам передавали гроші - як одразу валили будинок, - продовжує Ігор Григорович.
Спеціально до події вздовж траси зварювалися конструкції висотою до 3,5 метрів. На них розміщалися фотографії, що відображали спортивну діяльність району та області, встановлювалися прапори.
- До речі, в останній день повідомили про те, що вкрали прапор поблизу Житомирської області. То добре, що моя дружина пошила ще кілька прапорів про запас. Так ми усе полагодили.
Олімпійський вогонь попереджували лекції про здоровий спосіб життя, спортивні заходи.
- Й досі пам'ятаю, як у Бродецькому Олексій Рубан проводив сеанс одночасної гри на 20 дошках. І один із його суперників забрав з дошки коня. Думав, що Олексій не помітить. Натомість шахіст підійшов до дошки, подивився, подумав і говорить: "За те, що забрав коня, я тобі ставлю мат", - згадує Ігор Кусь.
Перед тим, як мали нести вогонь, по цій самій дорозі їхала броньована машина. У ній міжнародна олімпійська комісія, яка приймала трасу. Козятинський район прийняли без зауважень.


 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up