Долею козятинського танка переймається навіть Ігор Кондратюк з «Х-Фактора»

Долею козятинського танка переймається навіть Ігор Кондратюк з «Х-Фактора»
  • Новина про те, що пам’ятник-танк можуть зняти у найближчому майбутньому, наробила багато галасу
  • Люди жваво обговорюють цю тему в інтернеті і навіть телебачення вже завітало до Козятина через це.
  • Чи виноситимуть на рішення сесії питання про знесення пам’ятника, якщо козятинчани цю ідею не підтримають — розбиралися наші журналісти

Минулого тижня, мов грім серед ясного неба, прогриміла новина — пам’ятник-танк хочуть знести. Стояла собі бойова машина на постаменті цілих сорок років і вже давно стала невід’ємною частиною міста, як пам’ятник-паровоз біля мосту. Тож не дивно, що ідея про демонтаж танка викликала шквал емоцій у багатьох козятинчан і вкотре розділила суспільство на тих, хто «за» і «проти».

►Тим часом танк уже почала їсти короїзя

Із якої причини танк хочуть зносити, ми вже розповідали у попередньому номері газети. Такі рекомендації дала робоча група з питань заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної (нацистської) символіки, перейменування вулиць, провулків, тупиків, парків на території Козятинської міської територіальної громади. Але за процедурою кінцевий результат залежить виключно від депутатського корпусу. Саме обранці мають вирішити — залишиться танк на постаменті чи, як то кажуть, кане в Лету. Проте перед тим, як виносити проєкт рішення на сесію, влада вирішила запитати думку громади. У сучасний спосіб — за допомогою онлайн-опитування.

Відео дня

Харків, Київ, і не тільки

Вищезгадане опитування проводять у два способи: на головній сторінці офіційного сайту Козятинської міської ради та на офіційній сторінці міськради у Фейсбук. Щодо останнього, то воно стартувало у п’ятницю, 10 березня, о 12.25. І буквально за кілька днів його динаміка кардинально змінилася. Якщо впродовж перших декількох діб кількість тих, хто проти демонтажу пам’ятника, переважала кількість тих, хто за демонтаж, то під кінець попереднього тижня усе стало навпаки. Станом на 14.39 суботи, 18 березня, 63% користувачів фейсбук, які взяли участь у голосуванні, були за демонтаж танка, і лише 36% — проти. На той момент долучилося 985 користувачів. Увечері того ж дня кількість тих, хто проголосував, перевалила за тисячу.

Позаяк голосування у фейсбуці відкрите, можна побачити, хто брав у ньому участь. Адже для того, щоб долучитися до опитування, яке створили на сторінці Козятинської міської територіальної громади, потрібно мати сторінку у цій соцмережі. Тож ми мали змогу переглянути, хто саме голосував.

Серед тих, хто долучився до опитування, чимало користувачів із пустими профілями. На сторінках немає ані дописів, ані світлин, ані друзів, ані будь-якої інформації про місце проживання, роботу та навчальні заклади. До прикладу, Katharina Fischer чи Бум Бум. Ні, це не жарт, це користувачі, які голосували за те, знімати козятинський танк чи ні. І сама система Фейсбук позначає ці профілі як «Нові користувачі». Тож можемо зробити висновок, що ці сторінки зареєстрували нещодавно.

Долучилися до опитування навіть люди, які проживають в інших містах. Наприклад, Sasha Balianchuk, у якого місцем проживання вказано Харків. До речі, його система Фейсбук теж позначає як нового користувача.

Тож за козятинський танк дуже переживають і в Харкові, і в Києві, і в інших містах України. Всі населені пункти перераховувати не будемо, бо не вистачить місця.

Зірки шоу-бізнесу теж голосують

Серед тих, хто долучився до опитування, чимало також сторінок різних організацій. До прикладу, сторінка заміського СПА-комплексу під Києвом «Пуща лісна» зробила свій внесок у вирішення питання бути чи не бути танку-пам’ятнику у Козятині.

Але це ще не найцікавіше. Бо вишенька на торті чекає на вас попереду.

До опитування стосовно нашого танка долучився сам Ігор Кондратюк. Той самий, який свого часу вів легендарне «Караоке на Майдані» і був одним із суддів популярних шоу «X-Фактор» та «Україна має талант!»

Однак можливо сам Ігор Кондратюк навіть не в курсі того, що йому так болить пам'ятник-танк, який стоїть у Козятині. Бо сторінка, яка долучилася до опитування міської ради, може бути липовою.

У соцмережі Інстаграм є верифікована сторінка Ігоря Кондратюка. Верифікація означає, що обліковий запис підтверджений за допомогою посвідчення особи. На верифікованій сторінці Ігоря Кондратюка в Інстаграм є посилання на профіль у Фейсбук. Якщо за ним перейти, відкривається зовсім інша сторінка, а не та, яка долучилася до опитування про танк.

Попри усе це, серед користувачів, які голосували за чи проти танка, багато профілів людей, які дійсно мешкають у Козятині.

«Кому він заважає — хай повіситься на його дулі»

Ми також проводили опитування з приводу подальшої долі танка на нашому сайті. Запитали читачів, чи підтримують вони ідею демонтажу пам’ятника? Станом на 07.21 вівторка, 21 березня, долучилося 345 користувачів. Із них 266 — проти знесення танка. Зауважимо, що результати цього опитування не відображають позицію усієї громади.

Свої думки читачі активно висловлювали у коментарях: під новиною про те, що танк хочуть зняти, залишили 148 коментарів. Між деякими користувачами розгорілася палка суперечка. Адже одні категорично проти танка, тому що це радянський символ, інші вважають, що це частина нашої історії.

«Моя думка — розпочате в сиву давнину просто треба довести до логічного кінця. Треба поставити дійсно танк, який визволяв нашу країну. ІС-3 зовсім ні про що, а от танки, що зараз боронять, виправили б недбалість «совка», — написав Yessipenko Nick.

«Ви що, подуріли? Кому заважає танк? Кому він заважає, нехай повіситься на його дулі», — висловила свою думку Алла Галінська.

«Танк — символ «совка», символ окупантів радянських, які прийшли замість фашистських. Давайте ще чубитись, доводячи, які окупанти кращі, це так схоже на малоросів, але не на українців!» — написав Pes Mayonez.

«Дошку шани Героям, які віддали життя від 2014 року і до сьогодні, не маєте фахівців щоб зробити як у інших громадах, зробили світлини на формат А4, бо особисто я добивалась, щоб всі Герої були на дошці, тимчасову зробити з гарними світлинами не можна, немає фахівців, не на часі. А от знищувати є і час, і фахівці. Все як завжди», — написала Катерина Коваль.

«Ламати не будувати! На хвилі декомунізації можна теж заробити! А ви у ветеранів, які ще залишилися, запитайте!» — висловив свою думку Мишко Собко.

Не визволитель

Серед коментарів, які наші читачі писали на сайті, зустрічаються і такі, в яких люди пишуть, що на таких танках радянські війська «визволяли наш Козятин від фашистів». Тому вкотре хочемо пояснити нашим читачам усі нюанси, пов’язані із танком, що на постаменті.

Почнемо з того, що Козятин від фашистів не визволяли. Козятин визволяли від нацистів. Фашизм — це радикальна ідеологія, яка виникла в Італії. Натомість у гітлерівській Німеччині була ідеологія націонал-соціалізму, чи скорочено, нацизму. Свастика, чи як багато хто називає, німецький хрест — це символ саме нацизму, а не фашизму. Проте за часів Радянського Союзу, та й, будьмо відвертими, у перші років п’ятнадцять після проголошення Незалежності України на уроках історії в наших школах дітей навчали, що саме фашистів виганяли радянські війська. Чому комуністи віддавали перевагу назві «фашисти» — нам невідомо.

Тепер повернімося до самого танка. Та машина, яка стоїть на постаменті, не визволяла Козятин від німецьких військ. Це фізично неможливо, оскільки ІС-3, а саме він стоїть на розі Куликівського та Незалежності, почали випускати у травні 1945 року. Натомість радянські війська увірвалися в окупований німцями Козятин у грудні 1943-го. Тобто майже на два з половиною роки раніше. Хіба що у них була машина часу, на якій вони здійснили подорож у майбутнє, потрапили на танковий завод, сіли в ІС-3 і повернулися назад у Козятин 1943-го. Звісно, це жарт. Але якщо серйозно, то Козятин деокупували від нацистів на танку серії Т-34.

В Інстаграмі всі проти

Свої думки з приводу демонтажу танка висловлювали і користувачі в Інстаграмі. Під нашою новиною залишили 61 коментар. І жоден із них не на користь знесення танка.

«Я теж проти. Мій дід Андрій, папин батько, був танкістом, вважається зниклим безвісти. Десятки років ми підтримуємо традицію, започатковану папою, вшановувати діда покладанням квітів саме біля танку» — написала vengrovskanataliia.

Голосування триватиме місяць

Як пояснила Тетяна Римша, секретар Козятинської міської ради та голова робочої групи з питань заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної (нацистської) символіки, перейменування вулиць, провулків, тупиків, парків на території Козятинської міської територіальної громади, проєкт рішення щодо демонтажу пам’ятника готували до сесії ще раніше, але від депутатського корпусу надійшла пропозиція винести це питання на розгляд громади. Вирішили провести саме опитування в Інтернеті, оскільки через повномасштабну війну немає змоги провести традиційні громадські слухання. Обговорення питання демонтажу пам’ятника триватиме протягом місяця, тож до 10 квітня у козятинчан ще є час висловити свою думку.

— Після проведення опитування проєкт рішення про демонтаж танка-пам'ятника буде винесений на розгляд сесії, — каже Тетяна Римша. — Остаточне рішення буде за депутатським корпусом.

Як проголосувати

Щоб долучитися до обговорення, вам потрібно мати доступ до інтернету. Як ми вже казали, голосування відбувається на двох ресурсах. Перший — це офіційний сайт Козятинської міської ради. Прокрутіть головну сторінку трохи вниз і праворуч побачите опитування. Виберіть відповідний варіант і натисніть кнопку «Голосувати».

Якщо ви маєте профіль у Фейсбук, можете проголосувати на офіційній сторінці Козятинської міської ради у цій соцмережі.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (60)
  • Ruslan Shchetinskiy

    Єрмолаєва ще не все вкрала . Скоро з УЗ перетре і паравоз з вокзалу поїде... 😆
  • Виктория Нановская

    Місто Козятин вже побило усі рекорди по "модернізації". Центральний парк занедбано, тротуари недороблені, зупинки не облаштовані, дітям відпочити ніде, сміття повно. Хто винен? Танк. Що робити? Зносити!  Може обговоримо дату, коли всім гуртом вийдемо і поприбираємо місто?
  • Людмила Грабовая

    Символічно ! Міська рада пре як танк..
    А монстр для прибирання можливо крутий ...але щоб ще йому моцні тротуари та дороги...було б "гуд"...gut... Ok...
  • Redmi Exe

    Ламають , знищують , кожен день хоронимо людей , пропогується брехлива ідеологія нічого не будується районна влада мавпує верховну владу ,  фронт утримує робітничо - селянська українська  армія з допомогою чесних громадян частина промислової України знищена Що чекає Україну та громадян ?

keyboard_arrow_up