“Дома Нет” - подорожчали опори, подорожчав інтернет

“Дома Нет” - подорожчали опори, подорожчав  інтернет
Початкова вартість інтернет-послуги складала 150 гривень, потім зросла до 170, пізніше до 200, а зараз коштує вже 240 грн.
  • Один з найпопулярніших інтернет-провайдерів у Козятині «Дома Нет» з першого жовтня подорожчав на 40 гривень. Консультанти компанії пояснюють таке здорожчання підвищенням цін за оренду електроопор. Чи для всіх користувачів мережі піднімається тариф — дізнавалися наші журналісти

Наприкінці вересня козятинчани, що живуть в приватних будинках та підключені до послуг найпоширенішої інтернет-мережі «Дома Нет», почали отримувати на свої мобільні смс про зміни в тарифному плані. Це вже вдруге цього року. 

«Шановний абонент, повідомляємо вам про зміни абонентської плати. З першого жовтня 2020 року ваш тариф за 100 Мбіт/с становитиме 240 гривень». Таку смску отримало чи не пів Козятина, причому не тільки міста, але й села.

— Як тільки підключили нам інтернет, років 6-7 тому, початкова вартість складала лише 150 гривень, потім зросла до 170, пізніше до 200, а зараз коштує вже 240 грн, — розповідає жителька села Козятина Ірина. — Ну це взагалі здирство! Я розумію, що все дорожчає і ціни зростають тільки вгору, але ж не настільки. Тим більше, як стало відомо від користувачів всесвітньої мережі, інтернет здорожчав лише для користувачів домашнього інтернету Козятинського району, які проживають у приватному секторі.

Відео дня

Інтернет-компаній в Козятині не так і багато. Їх можна порахувати на пальцях однієї руки. А якщо мова йде про якість, то більша половина не дотягує до прийнятного рівня. Адже через реальну швидкість інтернету інколи навіть не можливо зробити банальні для нашого часу речі, такі як зайти в робочу програму, погортати стрічку в соцмережах чи подивитися відео.

Замість обіцяних 50-100 Мбіт/с за фактом маємо на 20 чи 30 одиниць менше. 

— А що робити, коли в нас немає вибору? — продовжує пані Ірина. — Змінити провайдера не можемо, адже лінію для нас провели тільки «Дома Нет». От вони тепер і користуються монопольним правом не підвищуючи якості надання послуги, збільшують її вартість.

Щоб розібратися, чи всім користувачам підняли плату за інтернет, ми опитали декількох козятинчан, які проживають у квартирах. Виявилось, що для них тариф залишився без змін. В середньому за місяць виходить 140-150 гривень.

Чому так, спробували з'ясувати у консультанта компанії

— По козятинському регіону підняття вартості тарифу пов'язане з тим, що РЕМ підвищив ціну за оренду електроопор. Тож компанія прийняла рішення збільшити тариф на 40 грн. Будемо працювати над покращенням якості, закупляємо нове обладнання, — пояснив нам оператор Олександр.

Намагались також з'ясувати позицію компанії «Енера Вінниця» телефоном, який нам люб’язно надали в кол-центрі «Вінницяобленерго», щоб з’ясувати, чи зросла вартість оренди електроопор, щоб порівняти відсотки здорожчання. Та не змогли. Номер постійно зайнятий.

Та як пишуть в провідних українських ЗМІ, причина подорожчання мережі в тому, що інтернет-кабелі провайдери розміщують на електроопорах. Розмір орендної плати за них прив’язаний до мінімалки, як про це сказано в законі України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж». Оскільки мінімалка в нашій країні піднімається, то підвищуватися буде і вартість оренди, а значить, вартість інтернету для провайдерів. І в першу чергу подорожчання торкнеться абонентів сільської місцевості, тому що там магістральні кабелі набагато довші, ніж у місті, де населення розташовано більш компактно. Тож жителям багатоповерхівок поки що можна полегшенно дихати, та швидше за все - ненадовго, ціни незабаром зростуть і у них. Нам залишається чекати кращих часів та кращого більш надійного провайдера, який зайде на наш ринок з більш реальною ціною, стабільною якістю та кращою пропозицією на ринку. А рано чи пізно це обов’язково станеться, необхідно тільки набратись витримки.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Зарина Анифаева

    Не перекручуйте, для квартир вартість теж піднімали вже двічі, але ви про це чомусь не писали.
  • Пузырек

    Мається на увазі "Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-промислова компанія «ХОУМ-НЕТ» ? "ДОМА НЕТ" компанії/фоп в Козятині не існує.

    Пузырек reply Пузырек

    При транслітерації іноземні власні імена та географічні назви передаються літерами української абетки без врахування особливостей вимови:
    Brighton – Брайтон, New York – Нью-Йорк.
    Не Новий-Йорк, не Home Net - Дома нет!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up