«Дописали 6214 грн боргу». Пенсіонерка судиться з «Енерою»

«Дописали 6214 грн боргу». Пенсіонерка судиться з «Енерою»
Минулої осені вінничани писали колективні скарги на «Енеру Вінниця». Тоді понад 20 тисяч споживачів у місті хотіли відключити від світла за сумнівні борги
  • Комуналка. Одинокій пенсіонерці Надії Яворській «Енера Вінниця» нарахувала понад шість тисяч боргу. Жінка стверджує, що дописали заборгованість, коли вона зимувала у доньки. У «Енері» розказують, що такі суми могли виникнути через те, що вона не подавала показники лічильника

До редакції надіслала листа зі скаргою 81-річна пенсіонерка Надія Яворська. Жінка нарікає на необгрунтовані борги, які дописує їй «Енера Вінниця».

«Я живу сама. На зиму забирає до себе в місто донька, бо самій важко в хаті. З січня 2019 року з’явився новий постачальник — «Енера Вінниця». І без мого відома дописали дві тисячі кіловат-годин за період, коли я не жила вдома», — пише жінка.

З’ясовувати, звідки борг, жінка ходила до місцевого РЕСу, писала заяви на коригування показників, але реакції не було. Врешті-решт у цій компанії їй сказали, щоб «платила по своїх показниках». А щоб уникнути подібних проблем в майбутньому, донька пані Надії стала надсилати показники лічильника на «вайбер» обленерго.

Відео дня

Проте восени пенсіонерка знов отримала повідомлення, що винна за спожиту електроенергію 6214 гривень.

«Нині електропостачальник вимагає їх сплатити. Погрожують судом і стягненням цих коштів за рахунок майна, бо грошей в мене таких немає», — пише Яворська.

Щоб з’ясувати причини донарахувань, звернулися до прес-служби товариства «Енера Вінниця». У відповідь на запит повідомили, що «Енера» займається постачанням електроенергії споживачам та проведенням розрахунків за спожите світло. Показники лічильників для проведення нарахувань отримують від оператора системи — «Вінницяобленерго».

А от знімати фактичні показники, надавати їх обленерго протягом періоду — за два календарні дні до кінця розрахункового місяця та по третій календарний день наступного розрахункового періоду — мають самі споживачі.

Якщо споживач не подає покази лічильника у цей термін, то нараховують дані за «середньодобовий обсяг споживання». Що це таке, раніше пояснював директор комерційний АТ «Вінницяобленерго» Олексій Тарарака:

— Якщо людина взагалі не передала показники лічильника, то їй нараховують платіжку з урахуванням того обсягу споживання, який був в минулому місяці. Якщо показники були передані з запізненням, то сума до оплати буде сформована на основі середнього значення споживання електроенергії за останні місяці, яка перевищуватиме на кілька кіловат годин актуальне значення показу, — говорив Тарарака.

Так також пояснюють в «Енері» виникнення заборгованості у 6214 гривень у пенсіонерки..

«Яворська нерегулярно подавала фактичні покази лічильника, тому оператор системи розподілу міг здійснювати формування обсягів споживання в окремих розрахункових періодах по середньому споживанню, які відрізняються від фактичних», — йдеться у відповіді на наш запит.

Енергетики розказують про те, як це виправити: потрібно звернутися до РЕС з заявою про коригування обсягів споживання у відповідності до фактичних показів приладу обліку. Як тільки скориговані показники внесуть до бази електропостачальника, то «Енера Вінниця» зробить перерахунок заборгованості.

От тільки пенсіонерка Надія Яворська каже, що на неї вже подали до суду.

— Я зверталася до РЕС з вересня 2019 року, нічим не допомогли. А з жовтня жила в доньки. Нещодавно отримала позовну заяву від «Енери Вінниця», що маю сплатити 6000 з лишнім боргу, інакше вони стягнуть цю суму через суд. І ще тоді 2200 гривень я маю сплатити штрафу. Зараз збираю всі документи, всі показники лічильника, щоб довести, що я не брешу і «Енера» просто дописала мені ці показники, — розповіла 81-річна пенсіонерка по телефону.

Як і коли подати показники, щоб не дописали?

Для достовірного врахування обсягів використаної електроенергії покази лічильника необхідно передавати за 2 календарні дні до кінця місяця по 3-й календарний день наступного розрахункового періоду (календарного місяця), кажуть в «Енері Вінниця». Для прикладу, дати подачі показників за липень — це з 30 липня і до 3 серпня включно.

Подавати фактичні показники лічильника можна через один з цих засобів:

Валерій ЧУДНОВСЬКИЙ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Юрий Иванович

    Протягом останніх років терміни передачі показників змінювались. То казали передавати з першого по пяте число, потім в останні дні мсяця, а тепер два останніх останніх або три перших дні місяця. самі зробили путаницю. Чому в газконторі показники коригуються без проблем? Останні внесені показники зберігаються на вашій сторінц, а вони кажуть, що ви не подали показники. Як Їм це довести ? Вони спеціально так кажуть, наче ви не передали показники, щоб потім нараховувати борг.
  • Ира Хаврук

    Заходьте на сайт Вінницяобленерго  і передаєте показники он-лайн там є такий вид передачі показників  , а для вірності сфотаграфуйте лічильник і скиньте їм на вайбер на номер 0674347752

    Ира Хаврук reply Ира Хаврук

    Володимир Савкін  До чого тут бабця , у кожної бабці є дітки-  онуки , якщо  їм не начхати  на неї допоможуть розібратись

    Володимир Савкін reply Ира Хаврук

    Ира Хаврук кому заходити, бабці у 80 років.
  • Tetyana Kostiuk

    Особовий кабінет, з якихось причин, заблокований. Три місяці не надходили квитанціі Перейшла на  абонентську книжку. Показники передавала через СМС.  Але,все одно, нічого не сходиться.
  • Валентин

    Якби лічильники стояли всередині хати, як колись, то це роз'яснення мало би підгрунтя, а оскільки доступ до лічильників вільний, то це повне безглуздя і результат бездіяльності і халатності працівників РЕМу. Якщо справа дійде до суду, то треба провести повне розслідування і винні особи мають бути покарані по повній мірі, щоб було неповадно всім. І треба перевірити і врахувати всі подібні випадки. Як казав Михайло Жванецький, ''Треба щось у консерваторії підправити''
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища play_circle_filled Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera 18:19 Запідозрив гостя у крадіжці свійської тварини і штрикнув йому ножем в плече та груди 17:26 Вибухонебезпечно: у Панасівці знайшли артилерійський снаряд
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up