Глухівці: дороги ремонтують, а з водою проблеми залишилися

Глухівці: дороги ремонтують, а з водою проблеми залишилися
Понад 20 років у Глухівцях не було асфальтованих доріг, зараз центр села має свою розмітку та тротуари

Реформа. Єдиній у Козятинському районі Глуховецькій об'єднаній територіальній громаді виповнилося два роки, як змінилося життя селян після об'єднання?

Глуховецька об'єднана територіальна громада утворилась в липні два роки тому. Їдемо, туди звичайним автобусом. Вихідний день, людей зовсім небагато. Проте автобуси курсують до Козятина кожні 40 хвилин. На початку села кар’єр, де видобувають каолін. Напис радянських часів «Глухівці», обабіч дороги висока трава і бур’ян. Кінцева зупинка автобуса у центрі селища. Відразу на одній вулиці чотири магазини і одне кафе. Поруч сквер, дитячий майданчик, матусі бавляться з дітьми. Асфальтована дорога, розмітка, чистий тротуар. Бачимо трьох чоловіків-пенсіонерів. Запитуємо, що змінилося в селі після об'єднання в єдину громаду?

У центрі села оновили тротуарну доріжку, щоб діти не ходити до школи  дорогою

Відео дня

– Центр села оновили, постелили асфальт, зробили дорожню розмітку. У тих селах, що приєдналися - Непедівка, Гурівці також провели благоустрій території, засипають ями на дорогах. Хотілося, звісно, щоб побільше уваги приділяли населенню. У нас наболіла проблема з водопостачанням. Вода подається погодинно, ми б хотіли постійного водозабезпечення. Голова громади заявив, що потрібно, щоб  всі поставили лічильники. Більшість за, але чомусь справи з місця не рухаються, - говорить Людмила Гончар.

- У мене рідня живе у Хмельницькому і в них тариф на воду нижчий. У нас 17 гривень, а там 8 гривень. Чому так, ніхто не дає пояснень? - скаржиться пан Михайло. Він живе у селі 69 років. Зміни, каже, є, але не суттєві. - Дороги хотілося, щоб були кращими, бо лише центр зробили і все. Правда, деякі люди самі трішки розлінились і хочуть, щоб вже біля їх паркану депутати косили бур’ян. Але де таке є? - усміхаючись говорить пан Михайло.

У центрі села велике підприємство «Каоліновий комбінат» - основне джерело доходів громади, далі церква, сосновий ліс і стара лікарня, яка перетворилась на ФАП. Тротуаром іде пара: чоловік із жінкою. Запитуємо в них, чи помітили вони зміни після об’єднання? 

У центрі громади відразу кілька магазинів, люди вихідними зазвичай скуповуються в себе на місці 

 - Наш голова поробив дороги. Раніше все крали і трощили. Зараз село стало чистішим. Школу утеплили, замінили вікна, - каже Павло і дістає з кишені цигарку. Підпалює і далі веде розмову. Тим часом жінка пішла вперед.  

- Наш голова хотів ще приєднати село Пузирки. Воно тут недалеко. Голова сільської ради Пузирок  відмовився. Там уже і села, як такого немає, кілька хат, - розповідає чоловік. Тим часом жінка, оглядаючись, гукає: «Павло!»

- Та йду, вдома курчата, качки, треба бігти.

Ми дійшли до школи. Зовні приміщення стареньке. Проте всі вікна металопластикові. Є на території громади садочок та лікарня, а ще чотири ставки, де місцеві ловлять рибу та купаються.

Зустрічаємо біля школи чоловіка у костюмі. Підходимо, розповідаємо про децентралізацію. 

 - Чи бачите зміни після об’єднання в ОТГ?

- Поставили три дитячих майданчики, - говорить Костянтин Козачук. - Останніми роками, направду, я рідко в селі бував. Я ілюзіоніст і багато гастролював. Я тут колись баяністом працював, потім познайомився із екстрасенсом і почав показувати фокуси. Ще знаю напам’ять назви 100 країн світу. Зараз можу назвати, в який день вас народила мама (сміється). 

- Гаразд, кажіть. 

– У понеділок. І справді.


Ремонтуємо садки та будуємо стадіон


Заходимо в сільську раду. Відразу при вході столики із рекламою реформи децентралізації. У кінці коридору – кабінет голови з великим довгим столом, шкіряним кріслом. Запитуємо його, над чим зараз працюють у громаді. 

- Ми відремонтували школу, поміняли дерев’яні вікна, яким уже було понад 40 років на металопластикові, будуємо садочок в селі Непедівка. Відремонтували освітлення на всіх вулицях, підсипаємо зараз вулиці в інших селах громади,  - звітує голова Глуховецької об’єднаної громади Олександр Амонс. Тим часом на екрані його комп’ютера видніється панорама центральних вулиць селища. У рамках безпеки там встановили чотири відеокамери.

- Ми закупили сміттєві контейнери та встановили майданчики з накриттям та сітками для збору пет-пляшки, - продовжує сільський голова Олександр Амос. - Цього року реалізуємо проект «Реконструкція водопровідної мережі  в с. Непедівка. Щороку проводимо поточні ремонти доріг. У цьому році підписали дорогу в с. Непедівка та Гурівці. Будуємо стадіон зі штучним покриттям на території Глуховецької школи. У 2018 році було встановлено 4 майданчики. Для стимулювання народження в нашій ОТГ прийнято програму одноразової допомоги новонародженим, зареєстрованим в нашій громаді. У 2018 році допомога становила 1000 гривень, у 2019 році – 1500 гривень, - зазначає Олександр Амос. 

Голова Глуховецької об'єднаної територіальної громади переконаний, що лише після об'єднання бізнес у селах пожвавився. Почали реалізовуватися проекти, є співфінансування від держави. Зараз бюджет громади 35 мільйонів гривень. 

До кінця року громада хоче приєднати до себе село Бродецьке. Також серед масштабних цьогорічних планів - відкриття власної пожежної частини. 

Леся Родіна

Нагадаємо:

Доля села: Пузирки хочуть об'єднати з Глуховецькою ОТГ
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Жанна Назаровська

    та все окей в нас з водою)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 14:53 Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up