Дороги у Козятині стануть безпечнішими

Дороги у Козятині стануть безпечнішими
На Героїв Майдану переходи аж ніяк не за 10 метрів від перехрестя

Інколи здається, що трагедія неминуча

У базарний день вулиці Козятина нагадують вавилонське стовпотворіння: і так вузенькі тротуари зайняті торговельними наметами, припаркованими машинами, покладами макулатури, будівельного сміття. Увесь рух відбувається на проїжджій частині: люди, машини, велосипеди, мопеди, мами з дитячими візками… Водії нервують, сигналять, люди штовхаються, інколи здається, що трагедія неминуча.

А відсутність правильної дорожньої розмітки та знаків постійно створює небезпечні ситуації на дорогах.

Відео дня

Перед черговими виборами діюча влада вирішила довести до ладу дороги, оновити розмітку. Але все було зроблено, як завжди, абияк. Новенький асфальт у багатьох місцях вже покришився, і дорога стала ще гіршою, ніж була. На деяких перехрестях  зробили гарну дорогу, але розмітку намалювали зовсім не по ПДР. Нема жодних знаків, машини навмання проносяться.

Дивно, що в центрі «зебру» не нанесли по всій Комсомольській вулиці. Фарби не вистачило? Але й та, що нанесена, швидко затирається. Розбавили? Але в передвиборних листівках влада звітує про “виконану роботу”, тасуючи не зовсім зрозумілі цифри про витрачені кошти та квадратні метри.

А що ж буде зимою? Повний екстрим — день коротший, освітлення вулиць погане, дорожніх знаків нема.

 

Небезпечна зона: Матросова-Сербіна без зебри

 

Останній документ на сайті Козятинської міської ради щодо встановлення дорожніх знаків датується 15 листопада 2013 року. Гроші тоді списали на 29 знаків та дві таблички. Та чи наявні перелічені знаки в указаних місцях? Журналісти газети перевірили — ні.

 

ДАІшники кажуть: все ок (?!)

Тимчасово виконуючий обов’язків начальника козятинського ДАІ Сергій Порощук про знаки в місті:

— Всі знаки дорожнього руху в Козятині встановлені  згідно стандартів. Порушеннь немає. А якщо вони десь є в кущах, то це не ознаачє, що його встановили в кущах, це значить, що кущі заросли. Якщо десь такі і є , то скажіть нам де — ми направимо туди комунальників. Щодо пішохідних переходів, вони мають бути за десять метрів від перехрестя. В Козятині я порушень не бачу.

Півтора року тому дещо запланували
У жовтні 2013 року міська рада розпорядилася встановити дорожні знаки “Дати дорогу” на вул. Щорса при виїзді на вул. Білоцерківську,  на Червоноармійській при виїзді на вул. Куликівського, на Мічуріна на перехресті з вул. Червоноармійською та перехресті з вул. Грушевського. 
Знак «Головна дорога» — на вул. Червоноармійській біля районної типографії. Заборонні знаки «Рух заборонено» — на вул. Осипенка,  на вул. Котовського від буд. № 16. Знаки «Рух вантажних автомобілів заборонено» — на вул. Червоноармійській біля районної типографії, на провул. Кондрацького,  на вул. Довженка. Знак «Рух транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, заборонено»  на вул. 8-мій Гвардійській. Знак  «В’їзд заборонено» на вул. Склярова.  «Поворот праворуч заборонено» на провул. Кондрацького. Знак «Зупинку заборонено» — на вул. Леніна біля відділової лікарні ст. Козятин, на вул. Грушевського біля ринку «Хлібодар». Інформаційно-вказівні знаки «Місце зупинки автобуса» були заплановані — на вул. 8-мій Гвардійській біля СШ №5 (на вимогу), на вул. 1-го Травня біля магазину «Господарочка», на вул. І.Франка,  Куликівського біля магазину «Дует». Знаки «Пішохідний перехід» —  на вул. Васьковського біля Дирекцій залізничних перевезень, на вул. Червоноармійській біля пошти та біля кафе «Юність», на вул. 8-мій Гвардійській біля супермаркету «Обжорка», на вул. П.Орлика на перехресті з вул. Стуса. Таблички до дорожніх знаків  запланували дві.  «300 м» на вул. Леніна біля відділової лікарні ст. Козятин та на вул. Червоноармійській на перехресті з вул. Комсомольською. 
Відповідальним за знаки в місті цим рішенням було призначено заступника міського голови, начальника управління житлово-комунального господарства міської ради пана Марченка

 

Ми запитали у водіїв

“На яких ділянках дороги немає дорожніх знаків?”

Олег Прус (42), водій:

— Потрібно ставити знаки “Зупинка заборонена” та “Стоянка заборонена” у тих місцях, де їм місце, а не скрізь. А ще, по Козятину немає парковок.

Віктор Юрченко (39), водій:

— По місту немає знаків “Пішохідний перехід”. За правилами дорожнього руху знак має дублювати розмітку.

Ігор Трайдакало (49), водій:

— Було б добре виставити всі відповідні знаки дорожнього руху до вулиці Матросова. Також зробити тротуар, хоча б з однієї сторони.

Анатолій Древецький (53), водій:

— З вулиці Комсомольської на виїзді до вулиці Героїв Майдану знак “Дати дорогу” відсутній. Хоча має бути.

Василь Бондарчук (56), водій:

— Переважно, більшість знаків закривають кущі та дерева. Вони мають бути прикріпленні до труби висотою до трьох метрів, а не на стовпи та дерева.

Олександр Демянюк (45), водій:

— На перехрестях головних та другорядних доріг мають висіти знаки “Дати дорогу”. Навіщо по всьому місту розвішані знаки “Стоянку заборонено” та “Зупинку заборонено”?

Володимир Гайдучук (34), таксист:

— Дорожніх знаків мало, на перехрестях та у базарні дні дороги стають божевільнею!

Яка розмітка може бути, коли на деяких дорогах взагалі немає покриття?

Андрій Клещук (39), адміністратор спортивного комплексу “Атлетика”:

— В Козятині дороги почали мінятися на краще, але до ідеалу ще далеко! Розмітка часто неправильна, нанесена на погане покриття та ще й такою фарбою, яка швидко стирається

Для безпеки руху потрібно не так багато

Такі розмітки хочемо в Козятині

Усі городяни, гості Козятина та його прихильники, звичайно хочуть, аби в місті терміново почався процес створення безпечного дорожнього руху.

 

1 Я порахувала, що потрібно лише нанести 15 правильних дорожніх розміток, відновити 56 «зебр», встановити 98 дорожніх знаків та відремонтувати той один єдиний непрацюючий світлофора, що біля ДАІ.

 

2 Поки що найактуальнішою порадою всім козятинчанам буде — поспішайте повільно та дотримуйтесь Правил дорожнього руху.

А нині діючій владі слід усвідомити, що розмітка збільшує безпеку дорожнього руху. Її правильне нанесення встановлює певні режими та порядок руху транспортних засобів та пішоходів.

 

3  Надзвичайно важливо приділити увагу встановленню “лежачих поліцейських” біля шкіл.

 

4 Попрацювати над дорожньою розв’язкою в місті. У ході опитування городян більшість схильна до того, щоб на вулицях Червоноармійській, Героїв Майдану  та Винниченка був односторонній рух.

 

5  Не завадило б спробувати використати досвід одного експерименту. Зробити розмітку на асфальті, яка б створювала ілюзію об’ємних перешкод. 3D-эфект заставляє водіїв, які звичайно люблять поганяти, знижувати швидкість. В основі покриття — алюміній. На нього наноситься світловідбиваюча плівка.

 

6 І звичайно — звернути увагу на дорожні знаки. Вони повинні розміщуватися таким чином, щоб було добре видно учасникам дорожнього руху як у світлу, так і в темну пору доби. При цьому дорожні знаки не повинні бути закриті повністю або частково від учасників дорожнього руху будь-якими перешкодами.

Дорожні знаки повинні бути видимими на відстані не менш як 100 м за напрямком руху та розміщеними не вище 6 м над рівнем проїжджої частини.

7 Разом з правоохоронними органами влада повинна тісно співпрацювати із усіма учасниками дорожнього руху. На сьогодні головний представник ДАІ в Козятині (див. ст.2) запевняє газету, що все нормально та всі дорожні знаки відповідають стандартам і є в необхідній кількості. Але ж очевидно, що в місті складно дотримуватися Правил дорожнього руху. Тут свої правила, які створюють незручності як водіям, так і пішоходам.

8 Депутатам потрібно в народ виходити не тільки перед виборами — не вчіться у нинішнього очільника. Прислухайтесь до людей! Не обіцяйте допомогти, якщо навіть не думаєте перейнятись їх проблемо. Явний приклад: на перехресті Сербіна-Матросова — небезпечна зона. Виборці другий рік поспіль звертаються до депутата Мандзюка, щоб лобіював набиття “зебри” в цьому місці. Зона найнебезпечніша в місті по скоєнню ДТП. Але їх ніхто не чує. Це недопустимо.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    Я не можу зрозуміти одного: розмітка дороги - це засекречена інформація, чи що? А ДАЇ в який бік дивляться, у кишені, чи що?
  • Анонім

    Щодо знаків - абсолютно згодна. Дуже багато знаків просто не видно через дерева.
  • Анонім

    Есть тротуар, но мамочки с колясками хотят идти по проезжей дороге. обходя даже машину.

    Anonymous reply Анонім

    Бо їх ще ніхто не штрафував! Де гаішники?
  • Анонім

    Розмітка — розміткою, а ПДР треба дотримуватися всім, і водіям, і пішоходам. Інколи й на добре намальованій "зебрі" збити можуть!

    Анонім reply Анонім

    Особенно на ПРБ возле Обжорки, там что есть зебра, что нету один хрен летают как на формуле 1 и всем на это на......ь  собьют кого то или нет.

    Anonymous reply Анонім

    Гаишники ловлять мотоциклістів тільки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up