“Доступні ліки” не такі вже й доступні

“Доступні ліки” не такі вже й доступні

На гарячу лінію газети “RIA-Козятин” звернувся обурений місцевий житель. Пан Григорій — гіпертонік, отже має право на отримання безкошновних ліків в аптеках, які підтримують програму “Доступні ліки”. Але виявилось, що існують труднощі в отриманні деяких препаратів.

 

Наприклад, “Еналозід” лікар виписати не може. Препарат містить дві діючі речовини: еналаприл малеат та гідрохлоротіозид. Отже треба робити два окремих рецепти. З першими ліками проблем не виникло. А от за гідрохлоротіозидом пан Григорій добряче побігав, але так і не знайшов. Фармацевти сказали чоловіку, що препарату нема на складі.

— Я зайшов у “стекляшку”, “Конекс” та “Фурманову”. Потрібного мені препарату там не було, — розповідає козятинчанин.

Пан Григорій зателефонував до Департаменту охорони здоров’я у Вінницю. Поспілкувався зі Світланою Шведюк, головним спеціалістом терапії та організації сімейної медицини управління охорони здоров'я та курортів Вінницької облдержадміністрації, яка запевнила його, що вони в курсі проблеми і все вирішать найближчим часом. Це було ще до Великодня.

Відео дня

Днями пан Григорій знов провів “рейд” по аптеках “Доступних цін”. Ситуація не змінилася. Потрібного препарату немає.

Заради цікавості пенсіонер зайшов в аптеку “Формамакс”, яка не залучена до “Доступних ліків”. Виявилось, що гідрохлоротіозид у них є. Але треба платити.

Така ж ситуація й в інших аптеках, не залучених до програми.

Пан Григорій хотів поскаржитися нашому народному депутату Петру Юрчишину. У приймальні йому порекомендували звернутися на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я. Звернувся і туди. Там пану Григорію пояснили, що зробити з цією проблемою нічого не можуть, порадили написати скаргу...

Коли ж на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я зателефонували журналісти газети ”RIA-Козятин”, то дуже ввічливо пояснили:

— На складах цей препарат повинен бути. Вина за відсутність гідрохлоротіозида в аптеках “Доступних ліків” лежить на приватних дистриб’юторах та постачальниках. Коли робили програму “Доступні ліки”, не врахували кількість хворих людей і скільки запитів буде на отримання безкоштовних ліків. Вірогідніше за все, цей препарат просто розібрали. Зараз відбувається процес закупівлі нової партії даного препарату. Скільки це буде тривати, ми не знаємо. Таку інформацію нам не надають. Усе залежить від власників аптек та їх постачальників. Залишається тільки чекати, коли препарат з’явиться у доступі. Коли це відбудеться, треба питати безпосередньо в аптеці.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up