Довгобуд, якому майже тридцять років

Довгобуд, якому майже тридцять років
  • На одній із центральних вулиць Козятина «красується» давно закинуте будівництво, яке розпочалося ще на початку 90-их.
  • Що тут планували зводити і яка доля чекає на цей довгобуд?

Центр міста, перехрестя вулиці Незалежності і провулку Лікарняного. Саме тут розташовується об’єкт, про який ми розповідаємо. На цьому місці вже майже три десятки років одиноко стоять бетонні блоки, що мали стати фундаментом споруди.

У декількох місцях хтось чорною фарбою написав тут «Смітити заборонено». Та, схоже, козятинчани не звертають уваги на цей напис, бо сміття там можна знайти чимало. Відтак, те, що мало стати фундаментом будівлі, перетворилося на звичайнісіньке сміттєзвалище у самому центрі міста.

Відео дня

Поруч із цим довгобудом розташована міська сімейна медицина. Козятинчани пам’ятають, що до недавнього часу це все була територія районної лікарні. Усе змінилося кілька років тому, коли відійшла у небуття Залізнична лікарня. На зміну їй виникла Лікарня відновного лікування, яка нині функціонує як міська. Саме тоді Відновна лікарня і ЦРЛ обмінялися корпусами: районна лікарня переїхала туди, де раніше була залізнична, а відновна поселилася у корпуси, де розташовувалася ЦРЛ. Тож життєвий шлях нашого довгобуду тісно пов’язаний з історією Центральної районної лікарні.

Районна лікарня з’явилася у Козятині дуже давно, ще за царських часів. Щоправда, тоді вона називалася земською. Тож цілком закономірно, що територія лікувального закладу поступово росла і так само поступово з’являлися нові корпуси. Деякі приміщення звели ще у дорадянську пору. До прикладу, будівлі, де раніше були лабораторія та інфекційне відділення Центральної районної лікарні. Більшу частину споруд зводили за часів Радянського Союзу, як от колишнє хірургічне відділення.

Чергову подібну добудову планували провести на початку 90-их років. Вирішальним став 1993-ій. Саме тоді на перехресті Незалежності і Лікарняного провулку задумали звести новий корпус поліклінічного відділення. Раніше на тому місці росли декоративні дерева. Відтак, виконком міської ради на одному зі своїх засідань у 1993 році видав дозвіл на зрізку майже двох десятків дерев, аби звільнити територію під забудову.

Дерева видалили. Почалися будівельні роботи. Взялися зводити фундамент майбутньої поліклініки. Проте на цьому будівництво припинилося. Відтоді покинутий людьми і часом довгобуд тихо припадає пилом і сміттям, яке сюди коли-не-коли викидають козятинчани.

Саме так поліклінічне відділення і потрапило до списку козятинських довгобудів нарівні з легендарним «свайним полем» на Грушевського і банно-пральним комбінатом на провулку Лікарняному. Щоправда, цих «товаришів по нещастю» спіткала краща доля. Банно-пральний комбінат перетворили на багатоповерхівку і здали в експлуатацію. Проте мешкає тут лише кілька сімей, тоді як більшість квартир пустує. «Свайне поле», де свого часу також мали зводити багатоповерхівку, віддали під забудову торговельного комплексу і наразі тут супермаркет і низка магазинів. Тоді як будівництво на розі Незалежності і провулку Лікарняного досі у замороженому стані.

Через кілька років по тому, як роботи зупинилися, цей об’єкт спробували віддати під приватизацію. Та, мабуть, покупець так і не знайшовся, бо вже через сім років від цієї ідеї вирішили відмовитися. Відтак недобудовану поліклініку віддали у комунальну власність.

Роки йшли, довгобуд стояв на місці. За цей час тут так нічого й не змінилося. Хіба що поменшало бетонних блоків, які мали стати майбутнім фундаментом. Будівництво не зрушило з місця ні на крок і продовжує перебувати у статусі замороженого. Чи візьмуться завершити спорудження поліклініки? Навряд чи. Адже міська рада планує зробити на місці цього довгобуду автостанцію. Проте коли саме цю ідею втілять у життя — наразі невідомо.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
11:06 Посеред березня Козятин припорошило снігом. Фото дня photo_camera 10:20 Ліжка, матраци, подушки: у Козятині переселенці отримали повністю облаштоване спальне місце 10:12 Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно 09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up