Другій школі виповнилося 125 років

Другій школі виповнилося 125 років
  • Школа № 2 — один із найстаріших навчальних закладів Козятина.
  • За роки свого існування вона змінила не лише назву, а й зовнішній вигляд.
  • Розповідаємо, яких перетворень зазнала школа за понад століття і що може поєднувати її з вокзалом станції Козятин

У Козятині залишилося не так багато старовинних будівель, які звели ще у ХІХ столітті. А більшість із тих, що збереглися донині, вже давно змінили своє призначення. Наприклад, будівля на розі вулиць Склярова і Незалежності, де колись була єврейська школа, сьогодні використовується як Центр надання адміністративних послуг. У будівлі першого козятинського вокзалу на вулиці Винниченка зараз розміщується міський архів. Проте є декілька приміщень, які ми використовуємо за тим самим призначенням, що й століття тому. Одне з таких — школа № 2. На свято Покрови, 14 жовтня, вона відзначила свій 125-річний ювілей від дня заснування.

Перша у Козятині

Донедавна вважалося, що у часи Російської імперії в приміщенні сучасної школи № 2 розташовувалося залізничне училище. Втім, історик Зоя Вільчинська спростувала цю думку, навівши як доказ документи, що зберігаються у Центральному державному історичному архіві Санкт-Петербурга.

У документах вказано, що залізничне училище станції Козятин засноване в квітні 1878 року і розташовується у двоповерховій кам’яній будівлі, поруч з якою висаджений невеликий садок. За описом ніби все збігається — будівля школи № 2 теж двоповерхова. Втім, не сходяться дати — приміщення другої школи збудували не у 1878-му, а на цілих 18 років пізніше.

Відео дня

Тож першим навчальним закладом Козятина було залізничне училище і розташовувалося воно в іншому місці. Та чи справді школа № 2 — другий найстаріший навчальний заклад? Відповісти на це питання допоможуть стародруки. У книзі «Список населених пунктів Київської губернії», яка датується 1900-им роком, є згадка про Козятин. Серед перерахованих закладів, які були на той час у місті — однокласна народна міністерська школа і залізничне двокласне технічне училище. Більше навчальних закладів на той час в місті не існувало. Тож школа № 2 — не лише один із найстаріших навчальних закладів, а й водночас перший заклад загальної середньої освіти нашого міста.

Решта шкіл почали функціонувати вже після 1900-го року. До прикладу, єврейську Талмуд-тору, яка розташовувалася у приміщенні сучасного ЦНАПу, відкрили у 1901 році. Згодом у Козятині почали працювали приватні жіночі гімназії. Крім того, на початку ХХ століття в місті збиралися також відкрити школу для хлопчиків. Про це свідчать документи, що зберігаються в Державному архіві Київської області.

Школа і вокзал: що спільного?

Коли школа № 2 щойно відчинила свої двері для перших учнів, вона мала дещо інакший вигляд, ніж зараз. Сьогодні на території навчального закладу є кілька будівель: приміщення, де розташовані майстерні та їдальня, так звана «мала школа», де навчаються учні початкових класів, і головний корпус, який називають «великою школою». Натомість спочатку «малої школи» і будівлі майстерень та їдальні не було, вони з’явилися дещо пізніше. А «велика школа» була не такою вже й великою, адже за розмірами будівля була більш ніж вдвічі меншою — тоді була лише центральна її частина.

Поруч зі школою була неймовірно красива дерев’яна церква, всередині оздоблена за візантійським стилем. Вона з’явилася у місті на рік раніше, ніж школа № 2. Як вказано в «Ілюстрованому путівнику Південно-західної залізниці» за 1898 рік, ескіз цієї церкви зробив Валер’ян Куликівський. Йому належить проект нашого красеня-вокзалу. А споруджував вокзал архітектор Олександр Кобелєв.

Як свідчить «Вікіпедія», у Козятині Кобелєв збудував не лише приміщення вокзалу. Серед споруд, які звів київський архітектор — комплекс житлових будівель, приміщення для електричних машин, локомотивне депо, водогінна вежа на вулиці Васьковського, а також школа. Як ми вже згадували, до початку 1900-их років у Козятині були лише училище і школа № 2. Тож можна припустити, що саме Олександр Кобелєв, який зводив вокзал, побудував також і приміщення другої школи.

Від початкової до одинадцятирічки

Ми вже згадували, що на початку свого існування школа № 2 була однокласною. Це старий аналог звичайної початкової школи, де навчання тривало від двох до трьох років. Втім початкова школа 125 років тому і зараз — дві різні речі. Серед предметів, які викладали на той час, були закон Божий, церковно-слов’янська грамота, читання та математика. А діти першого, другого і третього класів могли займатися в одному приміщенні.

Після революції 1917 року, яка поклала край Російській імперії, школа № 2 стала семирічною. Вже у післявоєнний час тут почали давати повну загальну середню освіту. За цей час навчальний заклад п’ять разів змінював нумерацію — це була і залізнична школа № 4, і школа № 27, № 8, і навіть № 44. А от школою № 2 вона стала аж у 1962 році.

Якщо нині найчисельніший заклад загальної середньої освіти у Козятині — це ліцей, то в часи Радянського Союзу найбільше учнів навчалося саме у школі № 2. Це стало причиною того, що на початку 60-их років минулого століття будівля навчального закладу докорінно змінила свій зовнішній вигляд — до головного корпусу, зведеного ще у 1896 році, добудували два крила. Такою ми бачимо школу і сьогодні.

 

Читайте також:

Чому четвер у Козятині базарний день?

Автор саундтреку до фільму «Вогнем і мечем» помер у Козятині

Вулиці, які є лише у Козятині

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач58

    Сама краща школа!!!

keyboard_arrow_up