Дубовомахаринецька сільська рада за приєднання до Козятинської ОТГ

Дубовомахаринецька сільська рада за приєднання до Козятинської ОТГ
  • Минулого тижня в Дубових Махаринцях та в Блажіївці відбулися сходи села.
  • На зборах громади селяни вирішували, до якої ОТГ їм приєднатися.
  • Вибір громада мала зробити між Самгородоцькою і Козятинською ОТГ.
  • Про словесні баталії місцевих активістів та виступи районного і міського Козятинського керівництва наша розповідь.

Почалися збори з процедурних питань — обрали президію, лічильну комісію, секретаріат для ведення протоколу. Надали слово запрошеним гостям.

На порядок денний винесли одне питання —  до якої громади приєднуватися Блажіївці: до Козятинської ОТГ чи Самгородоцької територіальної громади.

В переважній більшості виступаючі висловлювали позицію, що треба приєднуватися до Козятинського ОТГ. Ораторів, які висловлювали на думку громади мудру позицію, нагороджували аплодисментами. Хто агітував за приєднання до Самгородоцької територіальної громади, їх селяни почули і відпускали без аплодисментів.

Відео дня

Нейтральну позицію зайняли гості з Козятина: заступник голови районної ради Анатолій Задорожнюк та Козятинський міський голова Олександр Пузир. Вони обоє розповіли про стан справ в районі та місті та відповіли на запитання від громади.

Не байдужими до долі села були місцеві активісти. Так, наприклад, Ольга Князева підняла найбільш болючі для громади питання — якою буде плата земельної ренти та тариф на водопостачання.

Авторитетний в районі Петро Лапуда зваживши всі «за» і «проти», закликав громаду приєднатися до Козятинської ОТГ.

Виступали й прихильники приєднання  до Самгородоцької ОТГ.  Галина аргументували спою позицію тим, що «в Блажіївці козятинський хліб не їдять, а молоко здають Ружинським і Хмільнянським молочникам.»

Одним з ключових питань було незадовільне автомобільне сполучення через погану дорогу на Самгородок.

Гаряче було за залою засідань. Один блажіївчанин висловив думку, що Блажіївку і Дубові Махаринці вже приєднали до Самгородоцької ОТГ, а це означає, що такі збори ніби вже відбулися і наші збори вже запізнілі.

З цього приводу ми запитали думку юриста.

— Якщо за законом прямої дії Конституції джерелом влади є народ, а протокол зборів громади є нормативно правовим актом, то саме громада в праві вирішувати своє майбутнє. Тим більше, що реформа децентралізації має завершитись місцевими виборами восени 2020 року. Так що збори в Дубових Махаринцях і Блажіївці самий раз за умови коли громада й надалі буде такою активною, — підсумував знавець права.

Цікавим був виступ Козятинського міського голови Олександра Пузира, з яким ми поспілкувалися після приїзду з Блажіївки.

— Минулого тижня, — каже очільник міста, — відбулися збори громади в Дубових Махаринцях, а сьогодні, 27 лютого, в Блажіївці. Була присутня на зборах сільська голова Лідія Павлюк. Там за приєднання до Козятинської ОТГ проголосували більша половина громади.

Міський голова знав результати голосування громади в Дубових Махаринцях тільки з якоїсь причини їх не озвучив. А результати голосування такі: 72-і особи проголосували за Козятинську ОТГ, п’ятеро дубовомахаринчан були настроєні в сторону Самгородка, 34 представники громади утримались від голосування.

— Сьогодні, — продовжує свою розповідь міський голова, — зібралося майже половина жителів Блажіївки. Вони також проголосували більшістю голосів за приєднання до Козятинської ОТГ — 62 проголосували «за», 4 проголосували «проти» і 4-ро блажіївчан утрималось. Якщо обидва зібрання підсумувати, то це фактично одна Дубовомахаринецька сільська рада. Тільки мова йде не приєднання прямо сьогодні, а на наступних місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня. Справа в тому, що були оприлюднені карти об’єднань ОТГ. Там мається на увазі, що Козятинський район буде складатися з чотирьох об’єднаних територіальних громад, то жителі Самгородоцьке піднялися, що вони хочуть самостійного ОТГ, але жителі сіл Дубових Махаринець і Блажіївки  проти того, щоб їх приєднали до Самгородка. Причин багато. Основна — це дорога, де до Козятина легше добратися ніж до Самгородка. До Самгородка по району дорога просто жахлива. Причина друга, жителі сіл їдуть за медичними послугами, за різного виду довідками, в крамниці, на ринок. Їдуть в Козятин.

Приєднавшись до Козятина, на думку міського голови, буде легше жителям села. Тай самому місту —  якщо збільшиться Козятинська територіальна громада буде також краще справлятися з великими проектами, як наприклад, зробити водогін, побудувати вулицю з освітленням і.т д.

— А що турбує мешканців села більше всього? — запитали ми у міського голови

— Ви знаєте, з одинадцяти візитів до сільських рад, де мене запрошували на збори села людей хвилює одне й те саме. З основних питань люди запитують, чи будуть податки, які зараз сплачує сільське населення з одного гектара. Чи будуть вони такими, як сплачує міська ОТГ. Можу запевнити, податки для селян, які увільються в міську ОТГ, залишаються такими самими

— Було питання тарифу на воду, мається на увазі тариф 41,13 як платять козятинчани.

— Відповідь — однозначно ні. Блажіївка і Дубові Махаринці не користуються послугами водогону залізниці.

В питанні сільської освіти, міський голова сказав слідуюче:

— Проблема закриття шкіл в сільській місцевості є гострою для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. На сьогоднішній день за розпорядженням Кабміну, коли у класах не менше п’яти учнів таку школу не закриють

— Які ви помітили настрої громади під час сходу села?

— Я можу сказати тільки за період коли я говорив. Я відповів на всі питання, які мені задавали. Судячи з настроїв присутніх мої відповіді громаді сподобались. Я подякував їм за увагу, вони подякували мені за виступ.

— І останнє питання особистого характеру. Коли ви їхали з Блажіївки на трасі підібрали жінку з дитиною. То ваша знайома?

— Ні, я абсолютно її не знаю. Бачу, що стоїть з дитям зіщулившись від холоду у вітряну погоду, чому не забрати коли в автівці є місце. Вона подякувала, тільки була здивована, що у неї водій не взяв за проїзд гроші.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дмитро Анатолійович Поліщук

    а що , таке козятенсмьке ОТГ існує на карті... ???

    Ангеліна Шевчук reply Дмитро Анатолійович Поліщук

    Дмитро Анатолійович Поліщук яке яке😂
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up