«Два метри, п’ять сантиметрів для Кирила Луценка не межа», – так каже його тренер

«Два метри, п’ять сантиметрів для Кирила Луценка не межа», – так каже його тренер
  • З учнем школи № 5 Кирилом Луценком ми познайомились на відкритому кубку Козятина минулого року. Тоді спортсмен подолав планку на висоті 180 сантиметрів. На тих змаганнях дев’ятикласник Луценко став бронзовим призером. Поступився срібному медалісту Олександру Ільницькому та чемпіону тих змагань Владиславу Єгорову. У цьому році стрибун у висоту — десятикласник Луценко вже сам визнаний лідер команди.

Як тренується стрибун у висоту №1, ми попросили розповісти тренера спортсмена Володимира Галицького.

– Якби Кирилу хоч трохи підтягнути «фізику», він міг би подолати планку на висоті два метри, 2,05 вже в цьому році і це не фантастика, – каже тренер. – Він, коли до мене прийшов, поступався результатам Максима Гайдучка, Іллі Бейзака, Влада Поліщука. Він би вже досяг такого результату (2,05), якби не втратив трохи більше року в Бердичеві. Батьки Кирила знали, що в Бердичеві є чудові дитячі тренери з легкої атлетики. Це багатьом відома школа Ігоря Лонського і Сергія Шеремета. Віддали козятинчанина на тренування до Сергія Шеремета. Бердичівський наставник, який виховав не одне покоління спортсменів високого рівня, наполягав на щоденному тренуванні Кирила. А хлопець, крім занять спортом, брав участь в шкільних олімпіадах різного рівня. Тож з тренуванням у Бердичеві за певних причин в нього не склалось і він прийшов до мене. За час, що хлопець займається в мене, він став лідером комади. 

Зараз карантин,  деяких змагань, які мали відбутися весною, вже не повернути. Сподіваємося на осінній чемпіонат України, плануємо, що Кирило візьме висоту, не менше, ніж два метри. Тренувальний процес, який я розробив для нього, дає підстави надіятися, що на осінь спортсмен досягне таких результатів.

Відео дня

— А який у нього зараз результат?

— Він в цьому році виконав норматив першого дорослого розряду, взявши висоту 195 см. Як тільки він трохи додасть у «фізиці», результат у нього буде кращий. До тренувань він ставиться відповідально. У цьому плані з ним працювати легко.

— Володимире Йосиповичу, ви маєте великий спортивний стаж і досвід. Пам’ятаєте, яким цікавим було суперництво не тільки спортсменів, а й змагання двох стилів стрибка «Перекидний» і «Фосбері-флоп». «Перекидний» таки здався?

— Так, здався. Після того, як Володимир Ященко встановив два світових рекорди 2,34 для стадіонів і 2,35 для залів, більше з геніїв висотників «Перекидним» вже ніхто не стрибав. Зараз всі стрибають в стилі «Фосбері-флоп». З точки зору біомеханіки, цей спосіб є найраціональнішим з тих, що існують. Ми спортсменів навчаємо стрибати цим способом, щоб іншим тренерам не доводилося їх перенавчати.

З Кирилом ми поспілкувалися в телефонному режимі. 

– У мене для занять спортом під час карантину з’явилося навіть більше часу, ніж до карантину. Справа в тому, що я не беру участь в шкільних олімпіадах, які в звичайному ритмі шкільного життя для мене є традиційними, – каже хлопець.

— А з яких предметів ти брав участь у конкурсах чи олімпіадах?

— Вони відбулися ще до карантину. Це обласні олімпіади з математики, географії, фізики.

— Як тренуєшся в умовах карантину?

— Бігаю кроси, займаюся силовими вправами, які розробив мій тренер. Удосконалюємо з ним техніку стрибка.    

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up