Двадцять одну паперову красуню представили на виставці

Двадцять одну паперову красуню представили на виставці
Олена Слободянюк показує ляльку в образі зубної феї. Зубчик на чарівній паличці виготовлений із гіпсу

Мистецтво. Олена Слободянюк презентувала у Музеї історії міста персональну виставку авторських ляльок «Паперова казка». Кожна з них унікальна і має свою ідею. Майстриня поділилася з нами історією створення витончених робіт.

 

Для того, аби виготовити таку красу, Олені Слободянюк потрібні лише три матеріали — паперова серветка, дріт та клей ПВА. Кілька років поспіль майстриня виготовляє каркасні паперові ляльки. Частину дарує дорогим серцю людям, деякі робить на замовлення. Спонукали її до цього казки, які рідні читали їй у дитинстві.

Втілила казку у життя

— Особливо мене вразила казка Андерсена «Непохитний олов’яний солдатик», — розповідає Олена. — Де однією з героїнь була паперова балерина, у якої було серце з блискітки. Та романтична історія кохання згадувалася мені по життю і ось вона вилилася в творчість. Захотілося цю балерину не лише в пачку вдягнути, як у казці, а й у такі вбрання.

Щоб виготовити виріб, спершу потрібно зробити каркас із дроту. Потім на нього за допомогою клею кріпиться серветка. Інших матеріалів майстриня намагається не використовувати. Лише перша її лялька мала кілька декоративних елементів. Швидкість виготовлення залежить від натхнення.

Відео дня

— Робота над лялькою триває по-різному, — продовжує Олена. — Вона може бути зроблена за день, а може лежати довго і чекати свого вбрання. Натхнення я черпаю в житті. Як кожен, хто береться за будь-який вид творчості. Воно приходить з будь-чого. Із розмови з друзями, з перегляду фільму, від красивої картини чи музики.

►“У дитинстві особливо мене вразила казка Андерсена «Непохитний олов’яний солдатик» Олена Слободянюк розповіла, як почалося її захоплення

Леді, феї і пори року

Кожна лялька, представлена на виставці, має свою історію. Хоча майстриня навмисне не придумувала їм назв. Красуня у зеленій сукні в білий горошок чекає на чашечку чаю своїх друзів. Її вбрання без блискіток та прикрас. Усе це для того, аби відтворити затишок та домашній настрій.

У ніжно-блакитній сукні зубна фея. У її руках чарівна паличка із зубом на кінчику. Його Олена виготовила з гіпсу.

Красуня у червоному збирається на бал до принца. У неї закоханий настрій. Вона кмітлива, але водночас і романтична натура. Аби підкреслити, що вона сучасна жінка, майстриня обрала серветку із принтом, схожим на газетну шпальту.

Жовтенька — ділова леді. Вона хоче бути не лише успішною та впливовою, а й привабливою та коханою. Її вбрання теж виготовлене із серветки-газети. Це — одна з робіт, подарованих Оленою своїм друзям.

 ►Лялька в образі зими. Настрій холодної пори року передає чорне пальто та снігур на спідниці

Ляльки у блакитному та рожевому вбранні — дві сестри. Кожна зі своїм характером. Вони різні, але водночас схожі одна на одну.

Є дві ляльки, на створення яких майстриню надихнула казка «Попелюшка».

— У мене була стара дитяча книжка, де головна героїня була намальована саме в таких сукнях, — каже Олена. — Коли я побачила ці серветки, я вирішила відтворити вбрання з книжки.

А ще в доробку майстрині є дві ляльки-новорічні іграшки. Коли вона була маленькою, приїздила до бабусі з дідусем на новий рік. Вони прикрашали ялинку іграшками, виготовленими у техніці пап’є-маше: яблуком, будиночком та балериною.

— У балерини було гарне вбрання, — ділиться спогадами Олена. — На згадку про неї я створила дві ляльки синього та зеленого кольору. Їхні сукні мають форму кулі і призначені для прикрашання ялинки.

Лялька-гортензія. Равлик поруч виготовлений із гіпсу

Є також ляльки, які символізують пори року. Пані у чорному передає зимовий настрій. Верх сукні виготовлений у такому кольорі для того, аби здавалося, наче вона вбрана у пальто. А снігур на спідниці — ще одна підказка, за допомогою якої можна вгадати пору року. Романтична дама у фіолетовій сукні — образ літа. У руках вона тримає жовту парасольку, якою захищається від сонця. До речі, деякі деталі цього елементу теж виготовлені із гіпсу.

Тетяна Яковлєва привітала майстриню з відкриттям. Вона щаслива володарка однієї з ляльок

Також на виставці представлені ляльки, на створення яких Олену надихнули квіти. Дві лялечки виготовлені з серветок, на яких зображений кущ гортензії. Поруч однієї з них гіпсовий равлик. І ще одна у сукні з піонами. Вона нагадує майстрині про літо, відпочинок та кавуни.

Відвідувачі вражені

— Чи є серед представлених на виставці ляльок ваша улюблена? — запитали ми Олену Слободянюк.

— Улюблена завжди та, над якою працюєш, — відповіла майстриня. — Кожна з них у свій час отримала заряд любові. Тому що коли я створювала ляльку, я її любила більше всіх, вона мені на той момент була найдорожчою.

Музичне вітання від Аліни Мисько. Вона виконує твір “Мій ласкавий і ніжний звір”

Для Олени Слободянюк це перша персональна виставка. Привітати її з відкриттям та підтримати прийшли сестра Ольга, друзі, колеги, учні та представники культури.

— Коли я сьогодні зайшла сюди — тут музика така гарна грала. І мені самій захотілося танцювати, — ділиться враженнями Тетяна Яковлєва. — Я собі вибрала кілька лялечок, бо одну важко виокремити. Вони всі мені нагадують Олену. Я серед щасливчиків, які мають таку ляльку. У мене вдома красуня у блакитному. Коли маю поганий настрій, я беру її до рук і розглядаю. Мені показували, як її робити. Це дуже кропітка праця.

— Я собі намагалася уявити, що це може бути, хоча б приблизно, — розповідає Світлана Рибінська, начальник відділу культури. — Але моєї фантазії не вистачило. Коли я прийшла і побачила їх, я навіть забула привітатися. Перше, що у мене вирвалося: «Яка краса! Нічого собі!» Дуже елегантно, вишукано, витончено. Такі пози рук… Наче майстриня сама колись танцювала.

— Таку казку може подарувати дівчина, яка сама живе у казці, — каже Лілія Макаревич, організатор. — Яка сама є частиною цієї колекції. Усі ми дорослі, та й дівчатка, мріємо час від часу побувати у казці. І саме Оленці вдалося подарувати її і нашому місту, і всім, хто присутній сьогодні на виставці.

Відвідувачі виставки із захопленням розглядали кожну роботу

Відвідати виставку «Паперова казка» та помилуватися роботами Олени Слободянюк ви можете до 27 червня. Вхід вільний.

Олена Удвуд

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up