«Є такі вулиці, з якими ми перегинаємо палицю»

«Є такі вулиці, з якими ми перегинаємо палицю»
  • Тема перейменування вулиць викликала у суспільстві справжній резонанс.
  • Міська рада пропонує назвати по-новому 64 топоніми в межах самого лише Козятина.
  • І згодні з такою пропозицією не всі. Деталі у нашій публікації

У перший день липня рада ветеранів Козятинської громади зібралася на засідання. На порядку денному єдине питання — перейменування вулиць. У минулому номері нашої газети ми вже повідомляли, що робоча група, створена при міській раді, затвердила список вулиць і провулків Козятинської ТГ, які підлягають перейменуванню у рамках законів про декомунізацію та дерусифікацію. До переліку увійшли, зокрема, топоніми, названі на честь козятинчан, почесних громадян міста Козятина, а також учасників Другої світової війни. Загалом 123 найменування, із яких 64 — вулиці і провулки у місті. Із ідеєю перейменувати деяких з них не погоджуються члени ради ветеранів.

— Ми повинні підійти до цієї справи так, щоб ми десь не перегнули палицю, а є такі вулиці, з якими, на мою думку, ми перегинаємо палицю, — каже Федір Кропива, голова ради ветеранів. — Будемо йти за списком: 1 травня — ще так-сяк, 8 гвардійська — тут є питання, 9 січня, Академіка Павлова, Бабаджаняна, Баженова, Бесарабова — нема питань. Бойка — є питання, Валдаївська, Васьковського, Грибальова, Катукова, Кондрацького — є питання. Так само Сербіна. Я навіть не можу уявити, як це перейменувати вулицю, яку назвали на честь цієї людини? Є ж покоління, є діти, онуки, яких ми травмуємо. Той же Павленко. Що я можу сказати? Я з Павленком пропрацював більше 10 років. Те, що він Герой соцпраці — то таке діло, тоді такі часи були. А те, що він патріот України й ідеальна людина — не віднімеш цього. І сьогодні його в цей список вносити. Це навіть образливо.

«Закон повинен виконуватись»

Очільник ради ветеранів запропонував обговорити вулиці, які пропонують перейменувати. Члени організації по черзі висловлювали свої думки з цього приводу.

Відео дня

— Була одна війна, була друга війна, і тоді були герої, які поклали багато всього, і є що життя поклали, але давайте поглянемо на те, що відбувається сьогодні, — каже Галина Зорук. — Скільки наших молодих хлопців, яким 20–21 рік, загинули зараз. Є серед них і льотчики. Із часом все-таки змінюється життя, приходить молодь і наші внуки вже не пам’ятають тих людей, на честь яких вулиці були названі. Зараз ми маємо дуже багато наших хлопців-Героїв і ми не маємо їх упустити. Нам тут тихо, спокійно, а там подивіться, що робиться. У нас прізвищ зараз море, якими можна перейменовувати вулиці.

Галина зауважила, що є такі вулиці, які справді варто перейменувати, а є такі, які краще залишити. Кожен топонім треба розглядати окремо і лише після цього приймати рішення.

Такої ж думки притримується і Олександр Комар.

— Закон повинен виконуватись і це не обговорюється, — каже Комар. — На те ми і будуємо правову державу, а не для того, щоб ми тут розмірковували, правильний він чи неправильний. Дійсно треба підходити персонально до кожної назви вулиці, тому що у нас є вулиці, які не заслуговують того, щоб їх перейменовували. Це, наприклад, ті, що названі на честь людей, які не брали участь в режимах, не дискредитували себе. А з іншими тут немає проблем — перейменували і все. Що брати того Матросова? Є такі подвиги, які чинять сьогодні наші захисники, що вони дійсно заслуговують на те, щоб назвали вулиці їхніми іменами і я за це. Тому що такого героїзму і такої війни тоді не було, як зараз. Наші солдати скоюють стільки героїчних подвигів і вони вже є прикладом для підростаючого покоління.

«Мічурін був улюбленцем Сталіна»

Директор училища Андрій Стецюк вважає, що треба залишити вулицю Бойка. Іван Бойко брав участь у визволенні Козятина в роки Другої світової війни. Свого часу наше училище теж носило його ім’я. Нині на території навчального закладу залишився тільки пам’ятник.

— Бойко — двіч Герой Радянського Союзу, вінничанин, — каже Стецюк. — Першу зірку героя отримав за Козятин. Він так організував взяття Козятина, отримав такі трофеї, що у всіх академіях наук вивчають його стрибок. Другу зірку героя взяв за Чернівці — поставив танки, засмолив їх, вивів труби, по дну пройшов і взяв Чернівці. У 47 років на далекому сході звільнений з армії. Коли в 1977 році помирає, прийшли, забрали всі його ордени і ніхто не може знайти їх по цей день. То може він взагалі бандерівець з нашої точки зору, тому що він українець, він за нас був.

Окрім Бойка, Андрій Стецюк пропонує також не перейменовувати вулицю Мічуріна.

— Не обов’язково він працював на росію, — каже Стецюк. — У нього в Одесі було своє невелике господарство. Основне його господарство було в Царево (місто в Болгарії, яке впродовж 1950–1991 років називалося Мічурін — авт.) Його називали там царем. Він там на 30 гектарах землі посадив сад і в тому місці мої діти відпрацьовують практику. До цих пір цінують його там.

— Це ви про Мічуріна говорите? — перепитує Петро Зарицький.

— Так, — відповідає Андрій Стецюк.

— Мічурін був любимцем Сталіна, — каже Зарицький. — І Мічурін кляузи писав на Симиренків і Симиренків репресували.

«Думка кожного важлива»

На засідання запросили представників влади: Тетяну Римшу, секретаря міської ради та Наталію Янковчук, секретаря робочої групи з питань заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної (нацистської) символіки, перейменування вулиць, провулків, тупиків, скверів, парків на території Козятинської міської ТГ.

— Важлива думка кожного жителя міста і громади, — сказала на засіданні Тетяна Римша. — Тому почався процес обговорення. Є різні думки з цього приводу, різні звернення. Робоча група тому і була створена, щоб вивчити це питання, обговорити. І тільки потім на сесії депутати міської ради будуть голосувати і приймуть остаточне рішення.

Після обговорення члени ради ветеранів провели голосування з приводу того, які вулиці варто перейменувати, а які залишити і підготували відповідного листа, який направлять міській раді.

Чому обрали саме ці вулиці

Питання перейменування вулиць вивчає робоча група. До неї увійшли депутати, громадські діячі, літератори, історики, працівники музеїв. Члени групи опрацювали увесь перелік вулиць та провулків Козятинської громади і визначили ті, які підлягають перейменуванню у рамках законів про декомунізацію та дерусифікацію.

У назвах деяких топонімів, які увійшли до списку, вжиті росіянізми, наприклад, провулок Тупіковий. Велика частина вулиць і провулків вшановує імена російських діячів, наприклад, Пушкіна, Толстого, Мічуріна.

Частину вулиць пропонують перейменувати за рекомендацією Українського інституту національної пам’яті, до якого міська рада зверталася з листом ще у серпні минулого року. У відповіді йдеться про те, що під дію закону про декомунізацію підпадають:

  • Жовтнева (Кордишівка), Колгоспна (Махаринці), Червоноармійська (Сестринівка) — ці назви пов’язані зі встановленням радянської влади на території України;
  • Терешкової (село Козятин, Кордишівка, Сокілець, Титусівка) — на честь Валентини Терешкової, яка обіймала керівні посади в компартії і вищих органах державної влади СРСР, а також як депутатка Держдуми російської федерації голосувала за анексію Криму і за дозвіл вводити російські війська на територію України;
  • Дзержинського (Кордишівка) — на честь особи, яка пов’язаної з Жовтневим переворотом, діяльністю компартії і радянських органів державної влади;
  • Гайдара (село Козятин), Кірова і Котовського (Кордишівка), Будьонного (Прушинка) — на честь осіб, які брали участь у встановленні радянської влади на території України;
  • Комсомольська (Флоріанівка) — на честь організації, пов’язаної з Леніним.

Із приводу таких вулиць як Сербіна та Кондрацького у міській раді обіцяють підготувати історичну довідку.

Робоча група розробила чотири пропозиції з приводу нових назв вулиць. Пропонують назвати їх:

Поки що триває процес обговорення. Через воєнний стан провести його у традиційний спосіб не можливо. Тому на сайті міської ради запустили опитування, де в режимі онлайн можна проголосувати за одну з чотирьох пропозицій, про які ми писали вище. Свою позицію можна висловити письмово і залишити у скриньці в міському будинку культури. Такі ж скриньки є в старостинських округах. Підключили до процесу і голів квартальних комітетів — вони спілкуються з мешканцями вулиць і вивчають їх думку з цього питання.

 

Читайте також:

Хочуть перейменувати більше півсотні вулиць у Козятині

Скільки коштує перейменувати вулицю?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (70)
  • Альоша Капніст

    Конституція України гарантує свободу слова нав'язувати свою думку не гоже ! Я не хочу щоб сільські вулиці називали іменами Героїв України ! Багато вулиць у селах напів пусті молодшому жителю 77 старшому 84 вулиці заросли кленами бузиною ремонтувались ще в 65 році 6;9 живих душ на всю вулицю перспективи на проживання нема, Соромно буде Краще такі вули назвати Тридцятиріччя Незалежності України Безумовно соромно, Жили від виборів до виборів цілими родинами влаштовувались у виборчі комісії щоб заробити пару гривень разом з тим підробляти протоколи тоже заробити але злити державні інтереси соромно район голосував за яника ! Хто про це розкаже нашим дітям та внукам що нами в районі керували регіонали? Потрібно побудувати  меморіал Незалежності сучасний там мають бути викарбувані імена Герої і композиція має відобразити свободу незалежність живу пам'ять та дух нескореності
  • Читач53

    Назви вулиць потрібно назвати так щоб  горе історикам Зарицьким  не  виникало думки на перейменування. Якщо і перейменовувати вулиці то іменами видатних українців, іменами наших земляків, які  уславилися в історії Козятинської громади, України та світу. На жаль йде війна і на  вулиці може бути 2 і більше  загиблих у даній війні, тоді як бути?  Напевне доцільно було б встановлювати меморіальні  таблички на будинку де проживав чи там де навчався або працював.
  • Мария Ленская

    Вважаю, що, в першу чергу, мають бути перейменовані вулиці на честь наших героїв, а тих коментаторів, кому це не на часі і  дуже турбують дороги ( у військовий час), нехай з під юбок повиймають своїх синів і доньок з Китаю, нехай вони трохи підуть, повоюють, тоді побачимо, що їм, в першу чергу буде "боліти".
    Олег Іщук,  Алла Іщук, Анна Веремій низький уклін Вам за сина та онука!
  • Мария Ленская

    Анна Веремій Респект!!! Це населеніє, яких війна не торкнулась, на жаль.

keyboard_arrow_up