Екологи приїжджали в Козятин, щоб зафіксувати в повітрі викиди продуктів згоряння

Екологи приїжджали в Козятин, щоб зафіксувати в повітрі викиди продуктів згоряння

Підставою, що до нас приїхали з позаплановою перевіркою екологи стало звернення близько 50 козятинчан до відділу Козятинської поліції і державної екологічної інспекції через недотриманням теплопостачальником вимог у сфері охорони навколишнього природного середовища під час опалювального сезону.

Проблема, що нашим містом літає сажа виникла не сьогодні, а декілька років тому, як в козятинських котельнях змінився теплопостачальник. Від тоді поблизу котелень літає в повітрі сажа. Вже декілька років поспіль, як тільки починається опалювальний сезон, звозять до котелень сільськогосподарські відходи, які орендар котелень використовує як паливо. За словами кочегарів, соняшникове лушпиння, подрібнене бадилля сої, чи макуха лежить під дощем, чи снігом від самої осені. Все це мокре місиво в перемішку з свіжо завезеним відходами рослинності закидається в котли для обігріву міських об’єктів. Ми не раз ставали свідками, як після потрапляння в котел чергової порції відходів рослинного походження, місто огортає їдкий дим, а те, що з кіптявою літає осідає на землю і випрану білизну.

Відео дня

Те, що до теплопостачальної організації мають приїхати перевіряючі, знали в міській раді. Вони на зустріч екологів з теплопостачальником прийшли солідним дисантом. Це заступник міського голови з питань ЖКГ Андрій Корнійчук, його заступник Іван Вовкодав, головний спеціаліст з благоустрою та озеленення міста Олена Шацька, депутати міської ради Артем Ольхом’як та Леся Кравчук, голова ОСББ «Склярова, 1» Вікторія Нечипорук.

От тільки був відсутній на цій зустрічі головний винуватець позачергової перевірки — головний тепловик теплопостачальної установи. Він, зіславшись на хворобливий стан, не з’явився на зустріч відвертої з ним розмови. Здоров’я людини дійсно на першому плані і воно не обговорюється. Тільки в міській раді розцінюють таку поведінку орендаря котелень не інакше як сабадаш. З приводу чергової неявки на зустріч з екологічною службою у міській раді висловили таку позицію:

«Котельня № 10, на яку найбільше нарікань мешканців дворів вулиці Героїв Майдану знаходиться у дворі багатоквартирних будинків. Господарську діяльність в ній проводить з жовтня 2016 року ТОВ «Вінницькі теплові мережі». І вже з того ж часу на задимлене повітря скаржаться мешканці. Однак, теплопостачальники абсолютно самоусунулися від відповідальності за безлад і порушення природоохоронного законодавства: просто не з’являються на зустрічі з інспекторами з будь-яких причин (іноді навіть і не пояснюють свою відсутність). Через неприсутність представників компанії теплопостачальника-орендаря котельні інспектори екологічної служби не можуть увійти на територію котельні — отаке от замкнене коло» — написали можновладці на сайті міської ради.

Також з джерела інформації міської ради, нам стало відомо, що міська рада в особі комунального підприємства «Чисте місто», в якого на балансі котельні звернулися до завідувача Козятинського міськрайонного відділу лабораторних досліджень Леоніда Ящука, щоб їхня лабораторія провела проби забруднення повітря на 9-и прилеглих до котелень території.

В телефонній розмові Леонід Ящук підтвердив, що «Чисте місто» звернулося до їхнього відділу з відповідним листом.

— І ми проведемо такі заміри біля будинків прилеглих до котелень, як тільки вийде з лікарняного наш лаборант. У нас штат обмежений крім нього у нас нікому більше такі заміри робити сказав завідувач лабораторних досліджень, — зауважив Леонід Ящук.

Висловила свою позицію і міський голова Тетяна Єрмолаєва.

 — Треба з котельнями щось робити. Я вам скажу так  як є, сажа мені самій надоїла, — сказала вона.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up