Експерти розповіли, як в Україні зміниться курс долара

Експерти розповіли, як в Україні зміниться курс долара

В Україні долар після двох місяців зміцнення почав несподівано знижуватися. До кінця тижня, із 8 по 14 жовтня, може опуститися нижче психологічної позначки — 28 грн/$.
 

Причина — збільшення пропозиції валюти на ринку під час зниження попиту, пише Обозреватель. Бізнес, очікуючи вигіднішого курсу, не поспішає скуповувати долари. Що відбувається із курсом долара і чого чекати В Україні й довідковий курс НБУ, і вартість валюти на готівковому ринку знижуються уже декілька днів поспіль. Така ситуація, згідно з оцінками аналітиків, протримається як мінімум тиждень.

«На найближчий тиждень ми очікуємо помірного зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень до 28,0 грн, а готівковий долар у банках — до 28,0/28,2 грн», — розповідає старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб. Долар несподівано перестав дорожчати, а тенденція розвернулася на 180 градусів. Головна причина — хороша пропозиція валюти на ринку. Доларів стало більше і це підштовхнуло валюту до зниження.

По-перше, через низький урожай у ЄС — збільшилися доходи українських аграріїв. Згідно із законом, вони (як і всі експортери) зобов’язані продавати половину всієї валютної виручки українським банкам. А чим більше валюти в країні, тим менше вона стоїть.

Відео дня

Аналітик Єгор Комов пояснює: знизився і попит. Так, український бізнес, очікуючи нижчого курсу, не поспішають купувати американську валюту. “На ринок навіть вийшов Національний банк, почав скуповувати валюту, щоб утримати падіння долара й трохи сповільнити зміцнення гривні. Імпортери купують менше. Так буде тривати ще певний час. Взагалі думаю, що жовтень поки що буде стабільним”, — розповідає Єгор Комов.

Чому гривня — надійніше

Один із ризиків для українських банків, заявила на брифінгу заступник голови НБУ Катерина Рожкова, — високий рівень доларизації. Поки українці беруть кредити в доларах, ризик їхнього неповернення буде на досить високому рівні. Крім того, банкам також складно в умовах девальвації повертати валютні депозити. Чим вища залежність від валюти, тим більше ризиків. Подорожчання долара також призводить до зростання інфляції — Україна імпортозалежна країна. Приблизно п’ята частина споживчого кошика завозиться із-за кордону, а значить — дорожчає разом із падінням гривні.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
05:36 У Євгенія Пруса все мало бути попереду, якби не війна 18:12 Благодійники з США передали медичне обладнання та ліки до лікарень Козятина 17:12 Лісгосп передав 40 лип та 100 хвойних дерев для Козятина photo_camera 17:06 Пожежі в екосистемі: за добу вогонь опалив 13 гектар землі Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 16:40 На Вінниччині знову знайшли уламки ворожого дрона photo_camera 14:13 Цього місяця у нашому районі відкриють рекрутинговий центр play_circle_filled 12:00 Двометрова ростова мотанка прикрасила площу 11:09 На Козятинщину насувається гроза та шквальний вітер до 20 м/с 10:29 Відро пива і накрита «поляна»: разом з поліцією перевірили улюблені місця відпочинку молоді photo_camera 10:22 Сотні обстріляних населених пунктів та 54 бойових зіткнень на фронті: про 781 день війни 09:24 Цей день в історії, 15 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 09:20 Стоматології Козятина: де отримати якісні послуги? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up