Електрика з жому та силосу: на Козятинщині побудують біогазову станцію

Електрика з жому та силосу: на Козятинщині побудують біогазову станцію
  • Комплекс перероблятиме 31 тисячу тонн бурякового жому на рік.
  • Це дозволить отримувати електроенергію, яка постачатиметься в загальну систему за зеленим тарифом.
  • Виокремлення біогазу із суміші жому і силосу дозволить покращити екологічне становище, в районах бурякоцукрового виробництва.

Біля села Широка Гребля, в Козятинському районі, триває будівництво комплексу по переробці бурякового жому та силосу із зелених рослин. Завдяки спеціальній технології Adverio Engineering (Нідерланди) із суміші бурякового жому видобуватимуть біогаз для його подальшого спалення та отримання електроенергії.

Після запуску станції за рік вона зможе переробляти 31000 тонн бурякового жому. З 1 тонни сировини планується отримувати 100-140 м³ біогазу, використання якого як паливо забезпечить отримання 3 МВт/год електричної та аналогічну кількість теплової енергії.
Вироблену електроенергію планується постачати в загальну енергетичну систему за зеленим тарифом.

У Державній екологічній інспекції Вінницької області зазначають, що робота цієї станції матиме позитивний екологічний ефект.
Свіжий жом, як побічний продукт бурякоцукрового виробництва на цукрових заводах зберігають в жомових ямах. Під впливом мікроорганізмів жом в ямах закисає і перетворюється на кислий.
При бродінні зазвичай утворюються забруднюючі речовини, що викидаються в атмосферне повітря - молочна, масляна (надає жому найбільш неприємний запах) та оцтова кислоти. Виокремлення біогазу із суміші жому і силосу та його подальше спалювання значно зменшить обсяги викидів вказаних забруднюючих речовин в атмосферу.

Відео дня

Також, переброджена маса після відпрацювання на станції може бути використана як органічне добриво, оскільки вона позбавлена нітритів, насіння бур’янів, патогенної мікрофлори та неприємних специфічних запахів.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up