Електронні сигарети — все одно куріння, а не здорова альтернатива

Електронні сигарети — все одно куріння, а не здорова альтернатива

Визначення. Для громадського обговорення МОЗ підготував законопроект, який має посилити боротьбу з палінням. Зокрема обмежити продаж міцних та ароматизованих сигарет. А головне — визнати електронні сигарети сигаретами

Курці, які піддались мейнстріму за здоровий спосіб життя, сьогодні надають перевагу електронним сигаретам (вейпам). Мовляв, шкідливих смол в організм не надходить, оточуючим повітря не псують і взагалі — це шанс кинути палити. А для підлітків, які не можуть купувати традиційні сигарети через вікові обмеження, електронні сигарети стали «законною» альтернативою, тому що статусу тютюнових виробів вони не мають (продаються як гаджети). А купити для них «жижку» з нікотином жодних проблем не виникає. Можливо, це скоро зміниться.

Курити шкідливо — це ні в кого не викликає сумніву. А ось безпека куріння електронних сигарет і їх ефективність в боротьбі із залежністю від цієї звички ніким не була доведена. У той же час у Кореї провели опитування 70 тис. респондентів, 80% з них зізналися, що одночасно з електронними курять звичайні сигарети. Дослідження, які провели в США, показали, що переважна більшість людей, які змінили звичайні сигарети на електронні, в результаті стали палити більше. При цьому фактів повної відмови від куріння не більше 2%. Зрештою не обов’язково бути вченим, щоб розуміти — щоденне вдихання хімічних сполук, це ризик для здоров’я.

Курець чому курить? Тому що він відчуває потребу в нікотині, це — перше. По-друге, у нього сформована звичка розслаблятися. Якщо людина вирішила покинути ряди курців, за ідеєю, вона повинна відмовитися від потреби і поміняти звички. Але як може в цьому допомогти електронна сигарета, якщо зберігаються обидва чинники? І наскільки безпечна така підміна?

Відео дня

За словами лікаря-нарколога Гліба Головатого, вдихання будь-яких, апріорі не призначених для цього фізіологічно продуктів, завжди буде призводити до тої чи іншої міри ушкодження.

— Температурний вплив супроводжується пересушуванням слизової, верхніх дихальних шляхів, відповідно втрачається зволожуюча захисна функція слизової, ротової і носової порожнини, - говорить лікар. — Мова про постійне хронічне подразнення, яке накопичується і з часом зрикошетить.

Великі сумніви викликає у нарколога пара, яку людина вдихає за допомогою електронної сигарети, адже, судячи з консистенції, це не зовсім звична для організму пара, надто концентрована і димоподібна її структура.

— У складі речовини, якою заправляють електронну сигарету, є пропіленгліколь, це синтетична хімічна речовина, яка може менш небезпечна, ніж нікотин, є гліцерин і вода, — говорить Гліб Головатий. — Втім, про наслідки такого замінника поки немає інформації, тому що не накопичилося достатньо статистики. Та вважаючи це «безневинним», люди просто більше починають курити. Простий приклад з тонкими або легкими сигаретами. Замість того, щоб викурювати одну міцну, людина викурює чотири, п’ять і більше легких сигарет.

Також нарколог каже, що крім «нешкідливих» речовин, якими заправляють електронні сигарети, є речовини, що містять нікотин. У даному випадку його позиціонують як менш шкідливий. Мовляв, при вдиханні через електронну сигарету у курців знижується небезпека споживання шкідливих смол. Однак ці смоли сконцентровані на кордоні між мундштуком і повітрям і все одно потрапляють в організм. Можливо, в меншій кількості, але за рахунок збільшеної частоти куріння їх кількість, порівняно з дозами при курінні звичайних сигарет, під питанням. Тож маємо звичну поведінку, яка продовжує мотивувати людину курити більше і більше. 

Альона РЯБОКОНЬ

Нагадаємо:

В Україні хочуть заборонити курити електронні сигарети
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up