Фестиваль кольорів “Холі Fest”. Як розважались козятинчани (ФОТО)

Фестиваль кольорів “Холі Fest”. Як розважались козятинчани (ФОТО)

Веселилися. Команда поціновувачів індійської культури у рамках “Джаганатха туру” привезла до нашого міста “Холі Fest”. Гості свята обсипали одне одного кольоровою сухою фарбою, повторювали рухи індійських танців, вчилися співати індійських пісень.

Жовтий, зелений, синій, червоний, помаранчевий. У вечері у четвер на Площі Героїв Майдану були усі барви веселки. Так козятинчани розважались на індійському святі холі.

Чи не найбільше дійство сподобалося дітлахам. Оля Гонтар прийшла на свято з хрещеною і тіткою. Долучилася до проведення фестивалю Холі вперше. Аби добряче обкидати інших, запаслася червоною сухою фарбою.

Відео дня

— Буду в руку набирати трошки, і кидатися, в кого захочу, — розповідає юна козятинчанка. — Це дуже прикольно. Але від цієї фарби треба мити голову шампунем. Мама мене не буде сварити за забруднений одяг. Вона мені дозволяє.

Дванадцятирічний Єгор Кузнєцов прийшов на площу із другом Назаром. Фарби, якою хлопці кидалися, було так багато, що навіть не може пригадати, яку саме брали.

— Мені сподобалося свято, — ділиться враженнями хлопчик. — Бо було весело і я зміг провести

час із друзями. Я таке робив вперше. Це якесь індійське свято фарб, але його історії я не знаю.

Розважалися не лише діти, а й дорослі. Олександр Кузьменко прийшов на свято з дружиною та дочкою.

— Нам дуже весело, — каже Олександр. — Нас сюди дитина привела. Зателефонувала і сказала, що сьогодні це свято. От ми після роботи і приїхали. Не шкодуємо. Тут весело, у всіх хороший настрій. У наш час коли сміються люди — це добре. Я на подібному святі ніколи не був. Розказували, що воно з Індії.

На фестивалі Холі не лише обкидалися фарбами. Організатори підготували для гостей розважальну програму. Демонстрували індійське бойове мистецтво Каларіпаятту, індійські танці та філософію у пантомімі.

Козятинчани не лише розважалися, а й могли повчитися нового. Для гостей свята провели майстер-класи індійських танців та пісень.

Кожен рух руками, який виконує танцівниця, має своє значення. Глядачам показали, як виглядають рухи “привіт”, “браслети”, “удавання” та “кохання”. А ще танцівниця продемонструвала, як виглядав би танок на пісню “Ніч яка місячна”, якби його танцювали у Індії.

Подібний захід організували в Козятині вперше. Команда однодумців їздить із “Джаганатха туром” по всій Україні. До речі, слово “джаганатха” перекладається як “Господь всесвіту”.

— Відчувається, що ми тут вперше, каже Суніл Мохан, більш відомий як Козак Сіромаха, один із організаторів. — Трішечки стримуються люди. Питання було в тому, коли ж вони розіб’ють бар’єр страху і скромності. І коли це відбулося, наше серце радіє.

Козак Сіромаха каже, що популяризує індійську культуру, бо знайшов багато відповідей на питання, що стосуються передусім культури нашої. До прикладу, дізнався більше про козаків-характерників.

— Коли мене запитують, чому я пристав до індійської культури і релігії, я відповідаю, що я не релігійна людина, я козак, — продовжує Суніл Мохан. — Я людина вільна, але якщо я вільний, мені ніхто не має право заборонити вивчати різні культури. Як казав Тарас Шевченко: “Свого навчайся, чужого не цурайся”.

Про свято фарб Холі

Холі — індуїстський фестиваль весни. Тому його святкують у лютому та березні протягом кількох днів. Популярний в Індії, Непалі, Бангладеші, Пакистані, Шрі-Ланці, а також у країнах, де проживають діаспори індуїстів. В Україні фестиваль почали проводити на початку двотисячних.

Існують різні версії походження свята. Суніл Мохан, відомий як Козак Сіромаха, розповів нам одну з них.

— Це свято - перемога добра над злом, — каже Суніл Мохан. — Фарба символізує кров демониці Холі. Вона колись намагалася вбити маленьку дитину, але немовля врятувало чудо. І тоді вона вибухнула, а її кров перетворилася на кольорову фарбу. І з тих пір в Індії люди обсипають одне одного цією фарбою. Це означає, що зло переможене.

У Індії вважається, що чим більше на людину потрапить фарби, тим краще. Це сприймається як боже благословіння. Тому індуїсти одягають білий одяг. А після завершення фестивалю віддають його знедоленим.

— Не треба тікати від фарби, — додає Мохан. — Треба вміти її на себе прийняти. Тим самим людина перемагає оманливе его, яке нам заважає жити, бути щасливими і вільно спілкуватися одне з одним. Коли кидаються на тебе фарбою, треба відповідати: “Холі хе!”

Організатори запенили нас, що фарба не токсична і легко змивається як із тіла, так і з одягу.

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Катя Шаблій

    Не знала((
  • Ирина Юхимец

    Шкода ,що не було інформації про свято !

    Tatiana Drevetskaya reply Ирина Юхимец

    Була інформація і в мережі і на "стовбах"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up